Dolar 33 TL'nin üstünde hızlanıyor!

Ekonomi haberleri dolar
Dolar 33 TL'nin üstünde hızlanıyor!

Dolar, küresel para birimleri karşısına gücünü kaybetmeye devam ederken, TL karşısında ise yükselişini sürdürüyor. Kur bugüne 33,10 TL'den güne başladı. Euro ise 35,98 TL'den başladı.

Dolar, küresel para birimleri karşısına gücünü kaybetmeye devam ederken, TL karşısında ise yükselişini sürdürüyor. Kur bugüne 33,10 TL'den güne başladı. Euro ise 35,98 TL'den başladı.

Dolar/TL kurunun yükselişinde Borsa İstanbul'daki düşüş serisi ve her ne kadar TCMB son PPK metninde son derece şahin mesajlar verse de eylülde faiz indirimi ihtimalinin gündemi sarması etkili oldu. Kur 21 Mayıs'tan bu yana yüzde 2,85 yükseliş sergiledi. 

Merkez Bankası, salı günü politika faizini yüzde 50'de sabit bırakmış ve son zamanların en şahin PPK metnini yayımlamıştı. Ancak piyasalar eylülde bir faiz indirim ihtimalini dillendirmeye başladı. 

Bu söylentiler Borsa İstanbul üzerinde de etkili oluyor. Borsa İstanbul son 4 günde yüzde 3,07 değer kaybetti. 

Geçtiğimiz gün Suudi Arabistan ile 5 milyar dolarlık swap anlaşmasını durduran TCMB'nin rezervleri rekor kırmaya devam ediyor. Rezervler 19 Temmuz haftasında bir önceki haftaya göre sınırlı bir artış ile 114 milyon dolar artışla 153 milyar 910 milyon dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Dolardaki yükselişi değerlendirmek isteyen tasarruf sahipleri dolar mevduatlarını artırdı. Döviz mevduatları 19 Temmuz ile biten haftada 1.4 milyar dolar artış gösterdi.

Yabancılar ise haftalar sonra hisseye geri döndü. Tahvil sattı. Yabancılar geçen hafta 124,2 milyon dolarlık hisse senedi aldı.  700 milyon dolarlık tahvil sattı. 

Küresel piyasalarda ise "yapay zeka" sorgulanıyor. Çarşamba günü yüzde 4 düşen teknoloji hissselerini barındıran Nasdaq Endeksi, dün yüzde 1'e yakın düşerek iki günde yüzde 5'lik düşüş yaşadı. Hisselerde yaşanan büyük düşüşte  Google ve Tesla'nın hayal kırıklığı yaratan bilançolarının yatırımcıları hisse fiyatlarını sorgulamaya itmesi etkili oldu. Yapay zeka rüzgarında dünyanın en değerli şirketi haline gelen Nvidia'nın hisseleri 10 Temmuz'dan bu yana yüzde 17 geriledi. 

Öte yandan piyasalar eylülde Fed'in faiz indirimine gideceğini hesaplıyor. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi yüksek dalgalı seyir işlem görüyor.

Dolar/Japon yeni ise 11 Temmuz'dan bu yana yüzde 5 geriledi. Japon yeni'nin değer kazanmasında Bank Of Japan'ın müdahaleleri ile Japonya'da yeniden canlanan enflasyon ve faaliyetler etkili oldu.