Dolar/TL düşmeye devam ediyor!

Ekonomi haberleri abd doları
Dolar/TL düşmeye devam ediyor!

Dolar/TL, doların küresel para birimleri karşısındaki hareketine uyum sağlıyor. Dolar/TL bugüne 32,84 TL'den başladı. Euro ise 35,62 TL'den başladı. Dün Merkez Bankası sürpriz yapmadı.

Dolar/TL kuru doların küresel para birimleri karşısındaki hareketine uyum sağlıyor. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi değer kaybını sürdürüyor. 

Dolar/TL ise yükseldiği 33,10 TL seviyelerinden 32,84 TL seviyelerine geriledi. Bu da 3 günde yüzde 0,78 düşüş anlamına geliyor. 

Merkez Bankası(TCMB), dün sürpriz yapmayarak politika faizini yüzde 50'de sabit bıraktı. Haziran ayında düşüşe geçen enflasyon sonrasında bazı piyasa aktörleri faiz indirimini dillendirmeye başladı. Ancak TCMB Başkanı yaptığı "Tek veriyle çıkarım yapılamaz" sözleriyle beklentilerin önüne set çekmişti. Dün karar sonrası yayımlanan PPK metninde "Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir." ifadeleriyle sıkı para politikasının sürdürüleceği vurgusu yapıldı.

TCMB'nin şahin duruşunun sürmesi piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Analistler, TCMB'nin tavrının politika faizini daha uzun süre yüksek tutmak olduğunu söyledi. 

TCMB'nin faiz kararı sonrasında Dolar/TL'de bir hareketlilik olmadı. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Başkanı Fatih Karahan, Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları toplantısına katılmak için Brezilya'ya uçtu. 

TCMB, geçtiğimiz hafta aldığı Türk Lirasını destekleyici bir takım kararlar almıştı. Geçtiğimiz haftalarda açıkladığı KKM'de uygulanacak en düşük faiz oranının yüzde 35'e düşürülmesinin ardından bu kez yabancı para krediler için yüzde 2 olan aylık büyüme sınırını yüzde 1,5'e çekti. Banka kaynaklarına göre, TCMB, TL karşılığı altın ve döviz swap ihalelerine başlayacak. 

Piyasanın enflasyon ve kur hedeflerine yakınsıyor. 

Piyasaların yıl sonu enflasyon ve kur beklentileri de hükümetin hedeflerine yaklaşmaya başlıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) anketinde piyasa katılımcılarının yıl sonu tüketici fiyatları (TÜFE) beklentisi yüzde 43,52'den yüzde 42,95'e geriledi. 

Piyasanın kur beklentisi ise 37,75 TL'den 37,37 TL'ye geriledi. 

Anketi değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Enflasyon beklentileri hedefimize yakınsıyor." dedi. Bakan Şimşek "Temmuzda aylık enflasyonda geçici etkiler kaynaklı artış olmasını beklemekle birlikte yıllık enflasyonda belirgin bir düşüş öngörüyoruz." diye konuştu.

Bugün içerde veri bulunmuyor. Dışarda ise Euro bölgesi ve ABD imalat PMI rakamları açıklanacak.