Dolar ve euro'da yükseliş sürüyor... Piyasa 'Merkez'i bekliyor

Ekonomi haberleri
Dolar ve euro'da yükseliş sürüyor... Piyasa 'Merkez'i bekliyor

Dolar salı gününe 28,08 TL'den, Euro ise 30 TL'den başladı! Piyasalar dün İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların 3. ülkelere sıçrayacağı endişelerinin dinmesiyle pozitif seyretti. Piyasalar Perşembe günü TCMB'nin açıklayacağı faiz kararına odaklandı.

Euro bugüne tarihi zirvesine yakın 30 TL'den güne başlarken, dolar ise 28,08 TL'den güne başladı. 

Borsa İstanbul'da dün hızlı yükseliş yaşandı. İsrail'in Gazze'ye yapacağı kara harekatını iptal etmesi ve çatışmaların 3. dünya ülkelerine sıçrayacağı endişelerinin dinmesiyle Borsa İstanbul yüzde 3,19 yükselişle kapandı. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yatırımcılarla temaslarına devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Fransa'ya giden Bakan Şimşek, bu hafta da Abu Dabi, Doha ve Riyad'da yatırımcılarla temas kuracak. 

Mehmet Şimşek, Gabar'da çıkarılan petrol ile cari açığın azaltılacağını söyledi.

TCMB'nin seçimden beri enflasyonla mücadele kapsamında sürdürdüğü faiz artışlarına deva etmesi bekleniyor. TCMB, seçim esnasında yüzde 8,5 olan politika faizini Hafize Gaye Erkan başkanlığında yaklaşık dört toplantıda yüzde 30'a kadar çıkardı. TCMB "Parasal sıkılaştırma gerektiği zaman ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecek" mesajını verdi. Ancak artırım konusunda belirsizlik sürüyor. 

Anadolu Ajansı'nın yaptığı ankette beklentiler TCMB'nin politika faizini 500 baz puan artırım ile yüzde 35'e çıkarması şeklinde belirlendi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "Pozitif reel faiz enflasyon beklentilerini dizginlemek için olmazsa olmazımız, buna yaklaşmış durumdayız" açıklaması faiz artışının sınırlı kalacağı beklentilerini doğurdu.

ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin 2007'den beri en yüksek seviyeye çıkması küresel piyasaları baskılıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi dün yüzde 4,99'a kadar çıktı. Yükselen faizler, şirketlerden fonlama ve finansman maliyetini etkilediği için kârlılığına da etki ediyor. ABD piyasaları dün teknoloji hisseleri hariç düşüşle işlem gördü. 

Bugün içerde önemli veri bulunmazken, Avrupa ve ABD'de de sanayinin işleyişine dair işaret olan PMI verileri açıklanacak. 

 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro Döviz mevduatları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan