Dolar sakin seyirde! TCMB faizi sabit bıraktı

Ekonomi haberleri
Dolar sakin seyirde! TCMB faizi sabit bıraktı

Dolar haftanın son gününe sakin seyirde 34,20 TL'den başladı. Euro ise 37,07 TL'den başladı. Dün TCMB politika faizini yüzde 50'de sabit bıraktı ve genel hatlarıyla bir PPK metni yayımladı.

Dolar haftanın son gününe sakin seyirde 34,20 TL'den başladı. Euro ise 37,07 TL'den başladı. 

TCMB, dün beklendiği gibi politika faizini yüzde 50'de sabit bıraktı ve PPK metninde genel hatlarıyla faiz indirimi için acele etmeyeceği mesajını verdi. TCMB, enflasyonda ana eğilimin bir miktar yükseldiği ifade edilirken, enflasyondaki iyileşme hızına ilişkin belirsizliklerin ise son gelen verilerle bir miktar arttığı ifade edildi.

TCMB, hizmet enflasyonunda gerilemenin ise son çeyrekte başlayacağı ifade edildi. Analistler, metnin bir öncekinden daha sıkılaştırma yanlısı olduğunu ve yeni yıla kadar faiz indiriminin olmayacağını işaret ettiğini söyledi. 

Bekelntilerin üstünde gelen Eylül ayı enflasyonu TCMB'den faiz indirim beklentilerini öteletmişti. JP Morgan, Goldman Sachs ve Deutsche Bank eylül ayı enflasyonu sonrasında Kasım'da bekledikleri indirimi Ocak 2025'e ötelemişti.

Politika faiz kararı sonrasında dolar/TL 34,12 TL'ye kadar düşse de bu seviyelerde kalıcı olamayarak yeniden 34,20 TL seviyelerine yükseldi. 

Faiz kararı sonrası Türk bankalarının da raporları 2024'te indirim yok mesajını verdi. Morgan Stanley ve Citi Bank'ta yayımladıkları raporda "faiz indirimleri ocakta başlayabilir" mesajını verdi. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025 bütçesini yaptığı bir basın toplantısıyla tanıttı. Yılmaz, 2025 yılında bütçe açığının milli gelire oranını yüzde 3,1 olarak öngördüklerini açıkladı. Yılmaz "2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçesinde bütçe giderlerinin 14 trilyon 731 milyar lira, bütçe gelirlerinin ise 12 trilyon 800 milyar lira olacağını öngörmekteyiz." dedi.

Avrupa Merkez Bankası, faiz indirimlerine devam ediyor. Avrupa Merkez Bankası, yüzde 0,25 indirim gerçekleştirdi. 

Piyasalar, artık faiz indirimin tarihine ilişkin öngörü elde etmek için ekim ayı enflasyonuna kilitlendi.