Süper çarşambadan sonra dolar sakin... Veriler bekleniyor

Ekonomi haberleri
Süper çarşambadan sonra dolar sakin... Veriler bekleniyor

ABD'de beklentilerin altında gerçekleşti, Fed politika faizini sabit bıraktı. Bu iki kritik gelişmenin ardından doları küresel para birimleri karşısında güç kaybederken, bugün piyasaların gözü açıklanacak rezerv ve bankacılık verilerinde olacak.

Dolar bugüne 32,31 TL'den başlarken, euro/TL 34,89 TL'den başladı. 

Dün ABD'de açıklanan ve beklentilerin altında gerçekleşen mayıs ayı enflasyonu ile Fed'in faiz indirimine işaret etmesinin ardından doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi 104,875'ten 103,400'e kadar geriledi. Daha sonra Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz kararının ardından şahin tonda konuşmasıyla toparlayarak 104,43'e yükseldi. 

ABD'de enflasyon mayıs ayında aylık yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 3,3 artış sergiledi. Beklentiler aylık yüzde 0,3, yıllık bazda ise yüzde 3,4 düzeyindeydi. FED Başkanı Jerome Powell, enflasyon verilerini "ilerleme" olarak gördüklerini ancak para politikasını gevşetmeye başlamalarına izin verecek güvene sahip olduklarını düşünmediklerini ifade etti.

Fed ise politika faizini yüzde 5,25 ila 5,50 aralığında 23 yılın en yüksek seviyesinde sabit bıraktı. Fed, 2024 yıl sonuna kadar sadece 1 faiz indirim sinyali veriyor. Kararın ardından konuşan Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonun ise önemli ölçüde gerilediğini ancak hala çok yüksek olduğunu söyledi. Powell, Fed'in yüzde 2 enflasyon hedefinde kararlı olduğunu söyledi ve ekledi "Talebi arzla uyumlu tutmak ve enflasyonist baskıları azaltmak amacıyla para politikasındaki kısıtlayıcı duruşumuzu sürdürüyoruz." dedi.

Fed'in enflasyonun bir süre daha yüksek kalacağına dair endişeli olması bu yıl 2 faiz indirimi bekleyen piyasayı şaşırttı. Piyasanın faiz beklentisi 1'e düştü. 

Bugün içerde piyasalar bankacılık ve döviz hareketlerini izleyecek. Döviz mevduatları 19 Nisan'dan bu yana düşüş sergilerken, TCMB'nin rezervleri eksiden artıya geçmişti. 

Doların güç kaybetmesinin ardından euro/dolar paritesi yükseldiği 1.08 seviyelerindeki seyrini sürdürüyor.