Dolar 27 TL'ye yaklaşıyor... Gözler ABD enflasyonunda

Ekonomi haberleri dolar FED
Dolar 27 TL'ye yaklaşıyor... Gözler ABD enflasyonunda

Dolar kuru TCMB'nin sürpriz faiz kararı sonrasında 25,98 TL'ye kadar düşmüştü. Bu seviyeden başladığı yükselişini sürdürüyor. Kur bugüne 26,92 TL'den başladı. Euro ise 28,94 TL'den başladı. Gözler bugün TSİ saat 15:30'da açıklanacak ABD enflasyonunda olacak

Dolar kuru TCMB'nin sürpriz faiz kararı sonrasında 25,98 TL'ye kadar düşmüştü. Bu seviyeden başladığı yükselişini sürdürüyor. Kur bugüne 26,92 TL'den başladı. Euro ise 28,94 TL'den başladı. 

Bugün gözler ABD'de açıklanacak Tüketici Fiyatları Endeksi'nde olacak. ABD'de tüketici fiyatları endeksi Fed'in yüzde 2'lik hedefinin çok uzağında yüzde 3,2'de bulunuyor. Beklenti üstü gelebilecek enflasyon rakamları Fed'i daha şahin politikaları iteceğinden ötürü dolar endeksini dolayısıyla dolar/TL kurundaki artışı tetikleyebilir. Veri saat 15:30'da açıklanacak. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hindistan'dan G20 dönüşünde uçakta gazetecilere yaptığı açıklamalarda OVP'nin dünyada olumlu algılandığını söyleyerek Türkiye'ye sermaye akışının başlayacağını vurguladı. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile yaptıkları görüşmelerin çok verimli geçtiğini söyleyen Erdoğan "İnşallah yaptığımız anlaşmaların karşılığı Türkiye'ye çok ciddi manada hem yatırımları çekecek hem de nakit girişini de inşallah artıracak." dedi.

Mehmet Şimşek ise katıldığı NTV yayınında Orta Vadeli Program'ın birinci önceliğinin enflasyonu kalıcı şekilde düşürmek olduğunu söyledi. Şimşek "Yüzde 140 olan kredi büyümesi ile enflasyon mücadelesi olmaz" dedi. Şimşek, hükümetin herhangi bir kur hedefi olmadığını söyledi.

Bakan Şimşek, kredi kartı düzenlemesiyle ilgili olarak ise "Kredi kartları, bireysel kredi, taşıt kredisi ve ikinci konut kredisinde sadece faizleri artırarak değil, bankalar üzerinden kredi verme iştahını keserek de kredi büyümesini düşüreceğiz" dedi.

Öte yandan cari açık altın ithalatı ve dış ticaretin etkisiyle temmuz ayında beklentileri aşarak 5,4 milyar dolar oldu. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 717 milyon ABD doları fazla verdi. Ocak-Temmuz döneminde cari açık 42,3 milyar dolar oldu. 12 aylık cari açık ise 58,5 milyar dolar oldu. Geçtiğimiz hafta açıklanan Orta Vadeli Program'da 2023 sonu cari açık 42,5 milyar dolar olarak tahmin edildi. 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro Döviz mevduatları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan