Dolar ve euro'da hızlı düşüş!

Ekonomi haberleri dolar
Dolar ve euro'da hızlı düşüş!

Dün gerçekleşen yerel seçimler sonrasında piyasalar haftaya sakin başladı. Dolar seçim sonrası ilk güne 32,43 TL'den başladı. Euro ise 35,02 TL'den güne başladı. Bu haftanın gündemi yoğun. Mart ayının enflasyonu açıklanacak. Hükümetin seçim sonuçlarına tepkisi de piyasanın takibinde olacak.

Dün gerçekleşen yerel seçimler sonrasında piyasalar haftaya sakin başladı. Seçim sonuçları dolar ve euro'ya hareketlilik sağlamadı.

Dolar seçim sonrası ilk güne 32,43 TL'den başladı. Euro ise 35,02 TL'den güne başladı.

Saat 15:51 - Sürpriz sonuçlarla gerçekleşen yerel seçim sonrasında sakin seyirde başlayan dolar ve euro kurlarında düşüş hızlandı. Dolar yüzde 1,39 düşüşle 31,98 TL'ye gerilerken, euro ise yüzde 1,50 düşüşle 34,45 TL'ye kadar geriledi. 

GOLDMAN SACHS: TÜRK LİRASI DEĞER KAZANACAK

ABD'li dev yatırım bankası Goldman Sachs, bugün seçim sonrasına ilişkin yayımladığı raporunda Türk Lirası'nın değer kazanacağını belirtti. 

Goldman Sachs ekonomistleri seçimin geride kalmasıyla artan sermaye akımlarıyla Türk lirasının geçtiğimiz aylara kıyasla daha iyi performans sergilemesini bekliyor. Raporda sadece mevcut politikalara devam edilmesiyle önümüzdeki haftalarda sermaye girişinin tekrar başlayacağı öngörüldü.

Seçim sonuçlarının bir çok sürprize yol açması ekonomi politikalarında değişim yaratacağı beklentileri dillendirilirken ekonomistler ve yatırımcılar herhangi bir politika değişikliği beklemiyor. ABD'li dev yatırım bankası Goldman Sachs Türkiye'de seçim sonuçlarından bağımsız olarak hem parasal hem de mali politikanın devam edeceği öngörüsünde bulundu. Yatırım bankası raporunda Türk Lirası'nın değer kaybetmeyeceğini öngördü. 

Piyasalar, Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki hükümetin seçim sonuçlarına tepkisini izleyecek. 

Bu hafta gözler 3 Nisan'da açıklanacak mart ayı enflasyonunda olacak. TÜFE'nin mart ayında aylık yüzde 3,5, yıllık bazda ise yüzde 69,1 artması bekleniyor. TCMB geçtiğimiz cuma günü yayımladığı Para Politikası Kurulu toplantı özetinde mart ayında enflasyonun ana eğiliminde bir zayıflama emareleri belirdiği ancak enflasyonun yine de "Enflasyon Raporu"nda öngörülen düzeyin bir miktar üstünde olduğu ifade edilmişti.

Enflasyon şubat ayında aylık yüzde 4,53, yıllık ise yüzde 67,07 düzeyinde gerçekleşmişti. TCMB enflasyonu dizginlemek adına politika faizini yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltmişti. 

Bugün İstanbul'un enflasyonu açıklanacak.

Bu hafta yurtdışında ise Euro bölgesi enflasyon rakamları ile ABD imalat ve çekirdek PCE rakamları piyasaların takibinde olacak. 

Geçtiğimiz cuma günü bir etkinlikte konuşan ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell "Faiz indirmekte acele etmeyeceğiz" açıklamasını yaptı. Powell, enflasyonun yüzde 2'ye doğru yavaşladığını görmek için daha fazla veri görmek istediklerini söyledi. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi 104,72 seviyesinde seyrediyor.