Zekat hesaplama 2023! Zekat vermek için gerekli şartlar nelerdir? Kimlere zekat verilebilir, kimlere verilemez?

Diyanet İşleri Başkanlığı
Zekat hesaplama 2023! Zekat vermek için gerekli şartlar nelerdir? Kimlere zekat verilebilir, kimlere verilemez?

Ramazan ayı ile birlikte fitre ve zekat araştırmaları başladı. Zekat ne zaman verilir, kimlere verilir, ne kadar soruları yanıt arıyor. Din İşleri Yüksek Kurulu İslam aleminin soruları yanıtlanıyor. Peki, Zekat vermek için ne kadar para ya da altın olması gerekir? İşte 2023 zekat hesaplama rehberi!

Zekat hesaplama Diyanet ile Ramazan ayının son günlerin gündem konularından birisi olarak dikkat çekmeye başlamış durumda. Zekat, İslam’ın 5 şartından birisidir. Nisap miktarı altın ölçüsünde hesaplanan zekat için gerekli miktarın en az 1 yıl elinde bulundurulması gerekir. Bu içeriğimizde zekat ile ilgili merak edilenleri derledik.

ZEKAT VERMEK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELER?

Zekat, dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda mala sahip olan kimselerin Allah rızası için belirli kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder. Nisap, zekâtla yükümlü olmak için esas alınan zenginlik ölçüsü olarak ifade edilir. Bu ölçü, altında 20 miskal (80.18 gr), devede 5, sığırda 30, koyun ve keçide 40 adettir.

Zekat yılı içerisinde ödenecek olan borçlar çıkıldıktan sonra kira gelirleri, diğer gelirlerle birlikte nisap miktarına (80,18 gr. altın veya değeri) ulaşır ve üzerinden bir kameri yıl geçerse kırkta bir (% 2,5) oranında zekatının verilmesi gerekir.

zekat hesaplama 2023

KİMLERE ZEKAT VERİLMEZ?

Hanefilere göre aşağıda sayılanlara zekât ve fitre verilmez:

a) Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,

b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,

c) Eşine,

d) Müslüman olmayanlara,

e) Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,

f) Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa

Peki, zekat kimlere farzdır?

ZEKAT KİMLERE FARZDIR?

Zekât ibadeti ile ilgili şartlar, zekâtın bir kimseye farz olmasının ve verilen zekâtın geçerli olmasının şartları şeklinde iki ayrı başlık altında ele alınır. Bir kimseye zekâtın farz olması için o kimsenin Müslüman, akıl sağlığı yerinde, ergenlik çağına gelmiş ve hür olması bir yıllık borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla hakikaten ya da hükmen artıcı, yani kazanç sağlayıcı nitelikte “nisap miktarı” mala sahip olması gerekir. Artıcı olmaktan kastedilen, malın sahibine gelir, kâr, fayda temin etmesi yahut kendiliğinden çoğalma ve artma özelliğine sahip bulunmasıdır.

Zekâtın farz olması için ayrıca nisap miktarı mal ya da servete sahip olduktan sonra üzerinden bir kameri yılın geçmesi ve yıl sonunda da nisap miktarını koruması gerekir. Yıl içerisindeki artış ve düşüşlere itibar edilmez. Zekât bu süre dolmadan önce de verilebilir. Zekâtın geçerli olmasının şartlarına gelince, öncelikle “niyet” şarttır. Zekât bir ibadet olduğu için niyetsiz yerine getirilemez.

Ayrıca fakire verilmesi ve teslimi demek olan “temlik” de şarttır. Yemek hazırlayıp yedirmek gibi ibâha denilen yollarla fakire zekât verilmiş olmaz.

NİSAP MİKTARI NEDİR, NE KADAR?

Fıkıhta kişinin zengin sayılması için ev, bina, elbise, ev eşyaları, bir yıllık yiyecekleri gibi asli ihtiyaçları dışında sahip olması gereken 80 g altın veya eş değer mal miktarına nisap denir. Asli ihtiyaçlar kişinin yaşadığı zaman, mekân, sosyal çevre ve anlayışa göre değişkenlik gösterir.

Aşağıdaki link üzerinden Diyanet İşleri Başkanlığı zekat hesaplama sayfasına ulaşabilirsiniz.

ZEKAT HESAPLAMA 2023

Kaynak: Haber Global TV