Yumurtaların renkleri neden birbirinden farklıdır?

Yumurta
Yumurtaların renkleri neden birbirinden farklıdır?

Bilim insanları kuş yumurtalarının neden farklı renklerde olduğunun gizemini çözmeye çalışırken yeni bir araştırma ilginç bir sonuca vardı.

Bilim insanlarının yaptığı bu yeni araştırmaya göre yumurtanın rengini bölgenin havası belirliyor.

Daha soğuk bölgelerde kuşların yumurtaları daha koyu renkli oluyor. Bunun nedeni ise koyu rengin ısıyı emmesi.

Kuş yumurtalarına rengini biri yeşilimsi diğeri kırmızımsı kahverengi olan iki pigment veriyor. Bu pigmentlerin farklı konstantrasyonları, kabuğun altındaki beyaz kalsiyum karbonatla birlikte koyu maviden yeşilimsi beyaza kadar değişken renklerin oluşmasına yol açıyor.

Araştırmayı yürüten ekipten Daniel Hanley, "Daha soğuk yerlerdeki yumurtalar daha koyu kahverengidir. Tropik ve ılıman bölgelere gidildikçe renklerde çeşitlenme başlar" diyor.

Küresel sıcaklıkların artmasıyla birlikte belirli iklimlere uyum sağlamış kuşların organizmalarının nasıl etkileneceği yönünde endişeler bulunuyor.

Nature Ecology and Evolution dergisinde yer alan makalede dünyanın dört bir yanından 634 kuş türüne ait yumurtaların renkleri ve parlaklıkları analiz edildi. Ayrıca üreme aralıkları da hesaplandı.

Sonra elde edilen verilerle yumurta parlaklığı ve renklere göre bir harita çıkarıldı. Kimi dişiler arasında farklılıklar olsa da çoğu türün benzer görünüme sahip yumurtladıkları belirlendi.

Daha koyu renkli yumurtaların güneş ışığı yoğunluğunun daha düşük olduğu bölgelerde yoğunlaştığı görüldü. Yüksek güneş ışını yoğunluğuna sahip sıcak yerlerde ise daha parlak yumurtalar ağırlıktaydı. Ancak sıcak bölgelerde de koyu renkli yumurtalar tespit edildi. Özellikle koyu mavi ve yeşil yumurtaların fazlı güneş ışığını engellemede yardımcı olabileceği sonucuna varıldı.

Araştırma sonucunda yumurtaların parlaklığının ve hatta renginin sıcaklıkla bağlantılı olmasının mantıklı olduğu sonucuna varıldı. Daha koyu olan ve daha fazla ısı emen yumurtalar ise soğuk bölgeler için bir avantaj olabilir. Bunun nedeni ise yumurta içindeki embriyonun dar bir sıcaklık aralığında tutulmasının gerekliliği.

Bu teoriyi desteklemek için bilim insanları, Farklı tavuk ırklarından alınan yumurtaları güneş ışığına koydu. Daha koyu olanların daha parlak olanlardan daha hızlı ısındığını ve yüzey sıcaklıklarının daha uzun süre yüksek kaldığını buldular.

Temelde kuşların yumurtalarının renginin çevre koşullarının getirdiği zorluklara adapte olduğu sonucuna varıldı.

Ancak bu çalışma bazı yumurtaların neden lekeli ya da çizgili olurken diğerlerin tek tip bir renge sahip olduğu sorusuna yanıt vermedi.

Kaynak: Haber Global TV

yumurta bilimsel araştırmalar