Yumurta, sirke, su... Şampuansızlar hareketi!

Web Özel
Yumurta, sirke, su... Şampuansızlar hareketi!

Şampuan kullanmanın saçlara zarar verdiğini ve plastik atıklara neden olduğunu düşünenlerin sayısı git gide artıyor. "Şampuana hayır" hareketi üyeleri, saçlarını bakım ürünleri yerine su, sirke ve yumurta sarısı gibi ürünlerle temizliyor.

Şampuan ve saç kremi seçimi çoğu kişinin büyük önem verdiği bir husus. Saç tipine, şekline ve yağ oranına göre doğru saç bakım ürünlerini seçmek önemli. Ancak bir kesim var ki saçları için kesinlikle şampuan ve saç kreminden uzak duruyor. "Şampuana hayır" (NoPoo) denen bu akıma mensup kişiler saçlarını yumurta sarısı, sirke, kabartma tozu ya da sadece su ile yıkıyorlar.

Akıma ismini veren NoPoo, İngilizce hayır (no) ve şampuan (shampoo) kelimelerinin birleşmesinden oluşuyor. Şampuana hayır akımının çeşitli sosyal medya platformlarında 350 bin üyesi olduğu görülüyor. #NoPoo etiketi ile yayınlanan görseller ve videolar da video platformlarında yaklaşık 55 milyon görüntülenme almış durumda.

Tamamen doğal bir yaklaşımı savunan bu akımın üyeleri, şampuandaki kimyasalların saçlardaki doğal yağları yok ettiğini ve saçların zarar gördüğünü öne sürüyor. İnsanların bu durumu düzeltmek için bu sefer "saç bakım şampuanları" aldığını söyleyen üyeler, bunun bir kısır döngüye neden olduğunu ifade ediyor. Pek çok çevre aktivisti, şampuanın üretilmesi ve paketlenmesi sırasında ortaya çıkan atıklara da karşı çıkıyor.

Şampuana hayır hareketinin üyeleri, genellikle su ve sirke ile saçlarını yıkıyor. Bunların yanında yumurta sarısı, kabartma tozu, pirinç veya nohut suyu ve çavdar unu içeren diğer alternatif yöntemler çoğaldı.

'SADECE SU VE SİRKE'

Laura Curtis-Moss, modern saç bakımına karşı bir tepki olan "şampuana hayır" hareketinin bir parçası. İskoçya'nın Edinburg kentinde yaşayan Moss, saçlarını en son 2 yıl önce yıkadığını söylüyor. Bir çevre koruma örgütünün gönüllülerinden Curtis-Moss, az plastik tüketmek için bu harekete başladığını dile getiriyor. Ayrıca şampuanların kafa derisinde kuruluk yaptığını belirtiyor. Moss, Covid-19 pandemisi ile evden çalışmaya başlayınca bu harekete katılmaya karar verdi. 

Yumurta, sirke, su... Şampuansızlar hareketi! - Resim : 1
Laura Curtis-Moss Kaynak: Instagram

Curtis-Moss'un eşi, “İlk başta oldukça korkunçtu. Birkaç hafta boyunca yağlı ve yıkanmamış görünüyordu." diyor. Ama Laura yaklaşık altı ay sonra saçlarının eskisinden daha güçlü ve yumuşak olduğunu fark ettiğni söylüyor. Curtis-Moss, şu an saçlarının durumu hakkında "muhtemelen hiç olmadığı kadar iyi durumda" diyor. Artık sadece sıcak su ve sirke ile yıkanıyor.

ABD'nin Pennsylvania eyaletinde bir ilkokulda topluluk koordinatörü olan Glenda Folsom bu akıma katılanlardan biri. Folsom, saç bakımını bir saç fırçası ile saçlarının daha dolgun ve parlak görünmesi için eşit şekilde çırpılmış iki yumurta sarısı kullanarak yapıyor.

40 yaşındaki Folsom, yumurta akı ılık suda bile piştiği için bu işlemi sadece yumurtanın sarısı ile yaptığını söylüyor.

Folsom, elma sirkesi ile durulama işlemini bitirdikten sonra, “Dışarı çıkmak, bir yerlere gitmek ve saçlarımı göstermek istiyorum” diyerek saçlarının ne kadar iyi durumda olduğunu söylüyor.

'YUMURTA GİBİ KOKUYORDUM'

Saiful Yusuf, Malezya'da yaşayan 24 yaşında bir muhasebe öğrencisi. Yusuf, mayıs başında şampuan kullanmayı bıraktıktan sonra ilk haftanın cehennem gibi geçtiğini, aşırı yağlı saçlarının sürekli olarak kendini kaygılandırdığını söylüyor.

Ama Yusuf işlerin ikinci haftadan sonra düzeldiğini ekliyor. İlk başta dehşete düşen kız kardeşi, daha sonra abisinin muhteşem bir görünüşe sahip olduğunu söylüyor. Doğuştan düz saçlı olan Yusuf'un saçında muhteşem görünen doğal dalgalar oluşmaya başladı.

Türkiye'de de bu akımı izleyen insanlar mevcut. Sosyal medyada saçlarını külle ya da sirke ile yıkayanların ya da şampuan yerine evde ürettikleri bitkisel ürünleri saçlarına uygulayan kişilerin paylaşımları göze çarpıyor. 

Bu akıma dahil olup istediği sonucu alamayanlar da yok değil. ABD'nin Kaliforniya eyaletinde yaşayan 30 yaşındaki Ella Smith, pes etmeden önce geçen yıl yaklaşık iki ay boyunca şampuan kullanmadı. Smith, saçlarının daha iyi gözükmesi için bir dizi bakım kürü denedi.

Saçlarına yumurta sürdüğünü söyleyen Smith, "Çırpılmış yumurta gibi kokuyordum. Yumurta evde pişerken iyi ama vücudunuza sürülmüş ise hiç de iyi değil" diyor. Saçlarına bu şekilde masaj yaptığını ve bunun da işe yaradığını söyleyen Smith, masajın uzun sürmesi nedeniyle bu uygulamadan vazgeçtiğini ekliyor.

*Bu haberde yer alan bilgilerin bir kısmı Wall Street Journal'de “People Are Ditching Shampoo and Washing Their Hair With Pantry Items” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Web Özel