Yoksul ile zengin çocukların arkadaşlığı yoksulluğu nasıl ortadan kaldırır?
Zengin ile yoksul ailelerin çocuklarının yakın ilişkiler kurması, yoksulluğu ortadan kaldırılabilecek bir yol olarak ifade ediliyor. Kısa süre önce bu konuda yayımlanan geniş çaplı bir araştırma, çok çarpıcı veriler sunuyor.
Çocukların doğdukları ortamın, yetişkinlikteki yaşantılarını belirlediğine dair yaygın bir anlayış vardır. Zengin doğanların ileride zengin olacakları, yoksulların da yoksul olacağı düşünülür. Fakat bu konuda yürütülen geniş çaplı bir araştırma, arkadaşlığın gücünün bildiğimizden daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, zengin ve yoksul çocukların arkadaşlık kurması sınıflar arası geçişi arttırıyor. Araştırma bu sayede yoksulluğun önüne geçmenin mümkün olduğunu öne sürüyor. Peki nasıl?
Araştırma milyarlarca sosyal medya bağları üzerinden yapıldı. Harvard Üniversitesi'nden ekonomist Raj Chetty, New York Üniversitesi'nden Johannes Stroebel ve Theresa Kuchler ile Stanford Üniversitesi'nden Matthew O. Jackson tarafından yürütülen araştırmada, 72 milyon kişinin Facebook arkadaşlıkları analiz edildi. Söz konusu 72 milyon kişi, yaşları 25 ile 44 arasında değişen ABD vatandaşlarından oluşuyor.
ŞU ANA KADAR YAPILAN EN BÜYÜK ARAŞTIRMA
Bazı bölgelerin sınıflar arasındaki bariyerleri kaldırma konusunda diğerlerinden daha iyi olduğu önceden bilinen bir gerçekti. Fakat bunun nedeni bilinmiyordu. Bahse konu yeni analiz, şu ana kadar bu alanda yapılan en büyük araştırma olarak kabul ediliyor ve bazı bölgelerde sınıfsal geçisin daha yüksek olmasının nedenlerine ışık tutuyor. Analizde, zengin ve yoksul çocuklar arasındaki bağın derecesinin, bir bölgenin çocuklarının ileriki yaşantılarını diğer faktörlerden daha çok etkilediği açıklanıyor.
Çalışmanın neticelerine göre, arkadaşlarının yüzde 70'inin varlıklı olduğu ortamda büyüyen yoksul bir çocuğun büyüdüğünde geliri ortalama yüzde 20 artıyor. Söz konusu sınıflar arası arkadaşlıklar (araştırmacıların ifade ettiği şekilde "ekonomik bağlanmışlık") okul kalitesi, aile yapısı, işe ulaşabilme gibi unsurlara büyük etki ediyor.
SADECE BİR ARAYA GETİRMEK YETERLİ DEĞİL
Araştırmanın yazarlarından Raj Chetty, “Sınıflar arası bağların bulunduğu bir ortamda büyümek, çocukların gelirlerini artırıyor ve onlara yoksulluktan çıkabilme imkanı sunuyor” diyor.
Araştırmanın bir diğer yazarı Johannes Stroebel ise, insanları bir araya getirmenin seçenekleri arttırmak için tek başına yeterli olmadığını belirtiyor. İlişkilerin formlarının da önemli olduğunu aktaran Stroebel, “Ekonomik bağlanmışlık yaratmaya ilgi duyan kişiler, değişik gelir gruplarından insanların iletişim kurmasına eşit şekilde odaklanmalı” tavsiyesini veriyor.
Jimarielle Bowie, bu çocuklara bir örnek... Yoksul bir aileden gelen Bowie, lisede kentin varlıklı tarafında yaşayan kızlarla arkadaşlık kurmuş. Bowie, bu arkadaşlarının yaşam tarzlarının kendisini etkilediğini anlatıyor. Bowie tecrübelerini, “Onların evleri daha büyüktü, farklı yiyecekler yiyorlardı. ebeveynleri doktordu, avukattı ve bu kişilerin çocukları için farklı hedefleri ile planları vardı. Çocuklarını üniversiteye göndereceklerdi” diye anlatıyor. Arkadaşlarının ebeveynlerinin yönlendirmesi sayesinde üniversiteye giden 24 yaşındaki Bowie, bugün hayatını ceza avukatlığı yaparak idame ettiriyor.
21 MİLYAR FACEBOOK ARKADAŞLIĞI İNCELENDİ
21 milyar Facebook arkadaşlığının analiz edildiği araştırma, böylesi bağları teşvik eden yerlerde yaşamanın daha iyi ekonomik gelir elde edilmesini sağladığını ortaya koydu.
Araştırmacılar, çalışmalarında Facebook kullanıcılarının posta kodları, üniversiteleri, telefon modelleri, yaşları ve benzeri özellikler ile gelirlerini değerlendirdi. Yoksul Facebook kullanıcılarının yaşadıkları yerleri ve kaç tane varlıklı arkadaşları olduğunu saptadılar. Bu veriler araştırmacılara, semtlerin ekonomik olarak ne kadar bağlantılı olduğunu ölçme imkanı verdi. Araştırmacılar daha sonra bu verileri vergi kayıtlarını kullanan bir başka araştırma ile kıyasladılar. Böylece semtlerin düşük gelirli çocukların ekonomik beklentilerini ne kadar arttırdığını belirlediler.
Harvard Üniversitesi'nden siyaset bilimcisi Robert Putnam, araştırmanın çok önemli veriler sunduğunu belirtiyor. Putnam, özellikle ABD'de son 50 yıldır “sosyal sermaye köprüsünün” büyük oranda yok olduğunu vurguluyor. Putnam sözlerine şöyle devam ediyor:
İnsanlar arasındaki günlük bağlar bizi, bizim gibi olmayan insanlara yönlendirir. Araştırma özellikle, ülkemizi daha iyi bir yönde gitmeye başlatmamız için bize yollar sunuyor.
*Bu haberde yer alan bilgilerin büyük çoğunluğu, The New York Times'te "Vast New Study Shows a Key to Reducing Poverty: More Friendships Between Rich and Poor" başlığı ile yayımlanan makaleden derlenmiştir.
Kaynak: Web Özel