Bir dost az, ikisi çok mu? Kaç tane yakın arkadaşımız olmalı?

Web Özel
Bir dost az, ikisi çok mu? Kaç tane yakın arkadaşımız olmalı?
Bazı insanların hayatta bir tane en yakın arkadaşı olurken bazıları 3-4 kişiyi yakın arkadaşı olarak görebiliyor. Fotoğraf: Shutterstock

Yetişkinlerin dost meclisinde yeni arkadaşlıklar kurmanın ne kadar zor olduğu konusu sıklıkla gündeme gelir. Büyüdükçe yeni arkadaşlıklar kurmak zorlaşıyor belki ama burada pek çok kişi bir soru daha soruyor: Kaç tane yakın arkadaşımız olmalı?

Okul hayatı, iş hayatı, bir arkadaşın arkadaşı derken zamanla tanıdığımız insanların sayısı artıyor. Kimisiyle sık sık buluşup kahve içip dertleşiyoruz, kimisiyle 40 yılda bir kere telefonda konuşuyoruz ama neticede hepsini arkadaşımız olarak görüyoruz. Peki bu kişilerin kaçıyla yakın ilişkiler kurabiliyoruz ya da yakınlıktan tam olarak ne anlamamız gerekiyor?

Arkadaşlık ve yakınlık çok göreceli kavramlar olmasına rağmen arkadaş sayısına dair yürütülen bazı araştırmalar ortaya bu konuda bazı sayılar koyabiliyor. Dr. Suzanne Deggers-White, sadece bir yakın arkadaşımız bile olmasının yalnızlığın olumsuz etkilerini bertaraf etmeye yettiğine vurgu yapıyor. White, yapılan araştırmaların ideal yakın arkadaş sayısının 3 ile 5 arasında değiştiğini ortaya koyduğunu belirtiyor. White, dört ile beş yakın arkadaşı olan kişilerin hayattan duydukları tatminin diğerlerine göre daha fazla olduğunun altını çiziyor. “Birileri için anlam ifade etmek ya da değerli arkadaşlıklar kurabilmek kesinlikle sağlığımıza olumlu etkiler yapar.” diyen White, ayrıca söz konusu arkadaşlık olduğunda niteliğin nicelikten daha önemli olduğunu vurguluyor.

İNSAN SOSYAL BİR CANLI

İnsan sosyal bir canlı olduğundan dostluk kurmak ya da birinin en yakın arkadaşı olduğumuzu bilmek sağlığımıza da olumlu etkiler yapıyor. California Üniversitesi'nden psikoloji profesörü ve sosyal psikolog Serena Chen, "Biriyle yakın ilişki içinde olduğumuzda bedenimizde, zihnimizde ve kalbimizde ruhen ve fiziken pozitif reaksiyonlar gelişir” diyor. Yani, “Her şeyimi biliyorsun” ya da “Ne zaman arasam hep yanımdasın” seviyesinde dostluklar geliştirmek, bizi sosyal anlamda canlı tutmakla sınırlı kalmıyor, zihnen de canlandırıyor.

Psikiyatrist ve Nörolog Dr. Amir Levine ise, insan bağlarını anlamak için insan ve hayvan davranışlarını incelemiş. Levine, “Sosyal bağlantılar duygusal sıkıntılarımızla baş etmenin en güçlü yolu” diyor.

YAKIN İLİŞKİDEN NE ANLIYORUZ?

Popüler kültürün yaygın algısında birkaç dostluk tanımı vardır. Sizin için hiç düşünmeden kendini tehlikeye atan, gecenin kaçı olursa olsun aradığınızda çıkıp gelen ya da her şeyinizi paylaşabildiğiniz kişiler yakın arkadaşınız olarak yorumlanır. Fakat Dr. Serena Chen, bir arkadaşlığın ana faktörünün samimiyet olduğunu belirtiyor. “Samimiyetin de en büyük parçası tamamen kendiniz olabilmeniz ve karşı tarafı anlayabilmenizdir” diyen Chen, yakın olduğumuz insanların bizi anlamadığı hallerde samimiyetin öneminin ortaya çıktığını vurguluyor.

Chen, karşılıklılığın da samimiyetin en önemli unsurlarından biri olduğunun altını çiziyor. Facebook ya da Instagram'da tanıdığımız herkesin aslında yakın arkadaşımız olmadığını aktaran Chen, “Birisinin paylaşımımızın altına yorum yazması güzel bir şeydir fakat burada karşılıklı bir temas, bir şey alıp verme durumu yoktur. Samimiyetin asıl kısmı iki tarafın da anlaşıldığını bilmesidir” diyor. 

Yalnızlık üzerine yürüttüğü çalışmalarla bilinen sosyal nörolog John Cacioppo, insan ilişkilerinin bir düşmandan uzak durmanın kolayca arkadaşlık kurmaktan daha önemli olduğu algısı üzerinden evrimleştiğini belirtiyor. Cacioppo, bu durumu “Düşman olarak gördüğüm biri, iyi bir insan çıkarsa bundan bir zarar görmüş olmam. Belki çok hızlı bir arkadaşlık kurmamış olurum ama en azından hayatta kalırım. Arkadaşım olarak gördüğüm biri düşmanım çıkarsa bu benim hayatıma mal olur” şeklinde açıklıyor.

NİTELİK Mİ ÖNEMLİ, NİCELİK Mİ?

Psikolog Sue Johnson ise, zamanla kültürel olarak daha çok mesleki ve maddi başarılara odaklandığımızı dile getirdi. Johnson, “Mesela yeni yıl hedeflerimizi bile sayarken yeni yakın arkadaşlar edinmeyi veya dostlarımızla daha da yakınlaşmayı hiç saymıyoruz. Söz konusu arkadaşlık olduğunda niceliği niteliğe tercih ediyoruz. Mesele doğum günü partimize kaç kişinin geleceğine dönüşüyor.” şeklinde konuştu.

DOSTLUKLARI YAKINLAŞTIRMANIN 5 YOLU

Gazeteci Emma Pattee, daha iyi dostluklar edinmenin ilk adımının o dostluk için bir şeyler yapma kararı almak olduğunu vurguluyor. Pattee yakın ilişkiler kurmanın formülünü ise şöyle özetliyor:

📌Güven ortamı yaratmak.

📌Yakın ilgi göstermek.

📌Kendini açmak.

📌Arkadaşlarına yakınlık kurabilecekleri imkanlar sağlamak.

📌Bu yakınlığın bütün arkadaşlıklara uyarlanamayacağını bilmek.

*Bu makalede The New York Times'ın "How to Have Closer Friendships (and Why You Need Them)" başlıklı yazısı ile Psychology Today'ın "How Many Friends Do You Really Need in Adulthood?" başlıklı haberinden faydalanılmıştır.

Kaynak: Web Özel

Web Özel