Yeni yıl hedefleriniz nasıl tutar, nasıl tutmaz?

Web Özel
Yeni yıl hedefleriniz nasıl tutar, nasıl tutmaz?
Siz 2022 için kendinize hangi hedefleri koydunuz? İllüstrasyon: Shutterstock

Sigarayı bırakmak, kilo vermek, yeni bir dil öğrenmek. Hepsi yeni yılın vazgeçilmez hedefleri arasında. Peki bu hedefleri nasıl başaracağız? Veya neyi yanlış yaparsak bu hedeflerden uzaklaşırız?

‘Bu yıl benim yılım olacak’ bu sözü belki de kendi kendinize söylediniz. Peki aldığınız kararları uygulayabilecek misiniz? Belki sigarayı bırakmak istiyorsunuz? Veya bu sene o kilolar gidecek… Peki bu kararları uygulamak neden 1 Ocak günü oldukça zor oluyor. Scranton Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre; yeni yıl kararları alanların yüzde 27’si, yılın ilk haftası aldıkları karardan dönüyor. Yüzde 19’u ise kararlara sadık ve bu kararları iki yıl boyunca uyguluyor.

Psikoterapist Amy Morin ise yeni yıl kararları alan ve bu kararlarını başarmakta zorlanan insanların deneyimlerini inceledi. Morin’e göre; insanlar şu sebeplerden yeni yıl kararlarını uygulamakta zorlanıyor:

🎯Değişime hazır değiller

🎯Kendilerini iyi takip etmiyorlar

🎯Planlama eksikleri var

🎯Aşırı güvenliler

DEĞİŞİME HAZIR DEĞİLLER

Pek çok insan kararı uygulamak için doğru anın yeni yıl sabahı olduğunu düşünür. Önceki akşam oldukça eğlenilmiş ve eski yıla dair ne varsa zihinlerden atılmıştır. Yeni yıl sabahı uyanıldığında ise aslında öyle olmadığı fark edilir. İnsanlar değişime hiç hazır olmadıkları bir anda kendilerini değişmeye zorlamış olabilirler. Böyle olduğunda da aldıkları kararları uygulamaya geçmekte zorlanırlar.

KENDİLERİNİ İYİ TAKİP ETMİYORLAR

Değişmek isteyen insanın kendi değişimini çok iyi takip etmesi gerekir. Bu takip edilmezse hedefe varmak zorlaşır. Örneğin 2015 yılında yapılmış bir araştırmaya göre; fitness uygulamaları spora başlamakta zorlanan insanlar için olumlu sonuç veriyor. Fitness uygulamaları ve oradan takip edilen gelişmenin insanları motive ettiği ve daha çok spor yapmaya zorladığı görüldü. Fitness örneği dışında da neye başlarsanız başlayın gelişiminizi takip etmek size yardımcı olur.

PLANLAMA EKSİKLİĞİ

Bir konuyu alışkanlığınız yapmak istiyorsanız iyi bir plancı olmalısınız. Kendinize şu soruyu sorun: “Spor salonuna gitmek için erken kalkacak mıyım?” veya “Arkadaşlarım beni haftada birkaç kez yemeğe davet ederse bütçemi nasıl denkleştireceğim?” Yoldaki zorlukları anlamak ve bunlara uygun çözümler bulmak uzun vadeli başarının anahtarı olacaktır.

KENDİNE AŞIRI GÜVEN

Güven insanın başarıya ulaşması için önemli ancak aşırı özgüven hedeflerin sizin için çok kolay olduğu izlenimini verebilir ve işi ciddiye almamanızı sağlayabilir. Böyle bir noktaya geldiğiniz an sizin için gerçekten kolay olan örneğin; para biriktirme alışkanlığını 2022 yılında da edinemeyebilirsiniz. Veya pandemide o fazladan aldığınız 5 kiloyu hala veremiyor olabilirsiniz.

Kendinize koyduğunuz hedeflerin neden başarısız olabileceğini yukarıda anlattık. Peki nasıl başarılı olabilir? Biraz da bunu düşünelim. Hedeflerinizi SMART modeline uydurmaya çalışın. (Odaklı, Ölçülebilir, Başarılabilir, İlgili, Zamanlı sözcüklerinin İngilizce baş harflerinden oluşan hedef oluşturma modeli)

ODAKLI

Yeni yıl hedefiniz net olsun. Pensilvanya Üniversitesi’nde bilgi enformatiği alanında ders veren Profesör Katherine L. Milkman, “ ‘Kilo vermek istiyorum’ demeyin. ‘Şu kadar kilo vermek istiyorum’ deyin ve bunun zaman aralığını çıkartın” diyor.

ÖLÇÜLEBİLİR

Hedefinize ne kadar yaklaştığınızı ölçmelisiniz. Örneğin yeni yılda tırnak yemek gibi kötü bir alışkanlığınız var ve bunu bırakmak istiyorsanız 1 Ocak’tan itibaren her gün tırnaklarınızın fotoğrafını çekin, üçüncü günden sonra bu güzel görüntüyü bozmak istemeyeceksiniz.

BAŞARILABİLİR

Çok uç hedefler koymayın. Uç hedeflere ulaşamazsanız büyük hayal kırıklığına uğrarsınız ve yeniden deneyecek gücünüz kalmaz.

İLGİLİ

Hedefiniz hayatınızla ilgili olsun. Size fayda sağlayacak şeyleri başarmak için enerji harcayın. Psikiyatr Doktor Michael Bennett, “Yaşamınıza değen bir hedef koymazsanız, hedefiniz uzun süreli olmaz” demekte.

ZAMANLI

Hedefiniz başarılabilir olduğu kadar, belirli bir zaman dilimini de kapsamalı. Bütün bir yılınızı almayacak bir hedef için belirsiz bir zaman dilimi çizmek, sizi sadece başarmak istediğiniz şeyden uzaklaştıracaktır.

Kaynaklar: The New York Times, Business Insider

Kaynak: Web Özel

yeni yıl hedefleri