Yemek yedikten sonra üzerine ağırlık çökenler dikkat! Meğer yorgunluğunuzun sebebi bu olabilirmiş

Sağlık Bilim Haberleri Yaşam Haberleri
Yemek yedikten sonra üzerine ağırlık çökenler dikkat! Meğer yorgunluğunuzun sebebi bu olabilirmiş

Yemek yedikten sonra üzerinize bir ağırlık çöküyorsa bunun belirli bir nedeni olduğunu bilmelisiniz. Daha çok öğlen yemeklerinden sonra ortaya çıkan bu ağırlık çökmesi ve yorgunluk durumunun bilimsel bir nedeni olduğu ortaya çıktı.

Yemek yedikten sonra gelen esneme isteği ve yorgunluk hissi hemen hemen herkesin karşı karşıya kalabildiği bir durumdur. Yemeklerden sonra oluşan yorgunluk hissinin bilimsel bir nedeni olduğu sağlık uzmanları tarafından açıklandı. Yemek sonrası oluşan uyku hali hissinin adı uyku koması olarak bilinir. 

BİR SEBEBİ VARMIŞ

Yemeklerden sonra eğer yorgunluk hissediyorsanız bu genel olarak vücudunuzun normalden daha fazla çalıştığını gösteriyor olabilir. Fakat yemeklerden sonra uyku hali oluşmasının tek nedeni bu değildir. Yemeklerden son oluşan yorgunluğun bir diğer nedeni uzmanlar tarafından yapılan çalışmalar sonucunda açıklandı. 

Yemek yedikten sonra üzerine ağırlık çökenler dikkat! Meğer yorgunluğunuzun sebebi bu olabilirmiş - Resim : 1

PROTEİN VE KARBONHİDRATLAR

Yemek yedikten hemen sonra bir köşeye kıvrılıp uyuma isteğine neden olan uyku komasının nedeni protein ve karbonhidratların ağırlıkta olduğu bir öğün geçirmekten kaynaklanabiliyor. Proteinler triptofan içeriğine sahiptir ve serotonin salgılamayı artırır. 

Öte yandan karbonhidratlar ise triptofanın emilmesine yardımcı olmaktadır. Bu durumda karbonhidrat ve proteinin birlikte tüketilmesi uyuşukluk hali oluşturarak kendinizi yorgun hissetmenize neden olacaktır. Bunun yanı sıra çok yemek yediğinizde de kendinizi halsiz hissedersiniz.

Yemek yedikten sonra üzerine ağırlık çökenler dikkat! Meğer yorgunluğunuzun sebebi bu olabilirmiş - Resim : 2

SİRKADİYEN RİTMİNE DİKKAT

Vücudumuzun uyku ve uyanıklık döngüsünü kontrol eden bir sirkadiyen ritmi bulunmaktadır. Bu döngü geceleri uykuya dalmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda bu döngü gün içerisinde uyanıklığın düşüşe geçmesine de neden olur. 

Halk arasında öğleden sonra düşüşü olarak da bilinen bu durum genellikle öğleden sonra 1 ve 4 saatleri arasında gerçekleşmektedir. Bu nedenle öğle yemeğinden sonra uyuma isteğine karşı sirkadiyen ritminizi öğrenmeniz gerekir.