Uzak ilişki: Gözden ırak olan gönülden de ırak oluyor mu?

Yaşam Haberleri Sağlık Haberleri
Uzak ilişki: Gözden ırak olan gönülden de ırak oluyor mu?
İlişki terapistleri özlemin duygusal ilişkileri beslediğini belirtiyor. Fotoğraf: Envato

Günümüzün teknolojik imkanları uzak ilişki yaşamayı daha mümkün kılmakta. Ancak uzak ilişki pek çok durumda normalden fazla çaba gerektiriyor. Arada mesafeler ve belki de saat farkı varken bir ilişkiyi sağlıklı şekilde sürdürmek mümkün mü? Uzak ilişkinin hassas noktaları neler?

Teknolojik imkanların uzak mesafe ilişkisini kolaylaştırdığı bir gerçek. Akşamları görüntülü konuşma sırasında karşılıklı yemek yemek, gidilen her yerden videolar atmak ve sürekli konuşmak, uzakta olmanın gerginliğini azaltabiliyor. Fakat yine de yan yana olma hissini veremiyor ve çiftler ilişkide bazen bazı hislerin yoksunluğunu hissedebiliyor. Dezavantajları bulunduğu kadar avantajları da olan uzak mesafe ilişkilerini sağlıklı yürütmek için ne yapmalı?

Çiftlerin yan yana olduğu fakat bazı gerekçelerle araya mesafelerin girdiği ilişkileri uzaktan yaşamak görece kolay. Ancak ne olursa olsun uzak mesafe ilişkileri ayrı bir emeğe ihtiyaç duyuyor. Uzman klinik psikolog ve ilişki terapisti Sibel Toledo, uzak ilişkide en önemli şeyin güven olduğunu belirtiyor.

Faydalı yönlerin ise anlatacak çok fazla şey bulunması olduğunu kaydeden Toledo, özlem duygusunun ilişkiyi beslediğini dile getirmekte. Toledo, uzak ilişkilerin olumsuz yanlarının ise birlikte daha az paylaşım yapılması, güven duygusunun sürekli test edilmesi ve iletişimin daha da zorlaşması olduğunu ifade ediyor.

Uzak ilişki: Gözden ırak olan gönülden de ırak oluyor mu? - Resim : 1
Uzak ilişkinin sağlıklı yürütülememesi ilişkilerde kopmaya neden olabiliyor. Fotoğraf: Shutterstock

Toledo, “Zaten görüşülemediği için diğer kanallardan da iletişim azaldığında, çiftler birbirlerine bu anlamda özen göstermediklerinde ve saygı duymadıklarında işler oldukça zorlaşacaktır. Bunlar da ilişkiyi zorlaştıran ve yıpratan durumlar. İletişimin azalması bu tarz ilişkilerdeki en zorlayıcı faktör” demekte.

Çiftlerin karşı tarafın verdiği bilgiye güvenme zorunlulukları olduğuna vurgu yapan Toledo, “Direkt uzak ilişkiye başlamak daha zor ama güvenin oturduğu bir ilişkide uzak ilişki yaşamak daha kolay” demekte.

Evlilik ve çift terapisti uzman psikolog Kemal Özcan ise, uzak ilişkinin iyi yönlerini sıralarken şunları söylüyor:

"Bazı insanların kişisel alanlarını bozmadan bir ilişki içerisinde olma ihtiyacı var. Fazla yakınlık içermeyen kontrolün kaybedilmediği bu ilişkiler özellikle kaygılı ve çekinik bağlanan kişilere daha uygun olabiliyor."

BİRBİRİNİ YETERİNCE TANIYAMAMA GİBİ SORUNLAR

Özcan, uzak mesafe ilişkilerinde en büyük sorunların güven problemi ve kıskançlık olduğunu kaydediyor. “Gözden uzak olan, gönülden de ırak oluyor' deyimi bu tarz ilişkilerde doğrulanıyor” diyen Özcan, fiziksel yakınlığın olmadığı yerde duygusal yakınlığın da zamanla azalabildiğine işaret ediyor. Özcan, uzun mesafe ilişkilerinde birlikte zaman geçirememe ve birbirini yeterince tanıyamama gibi eksiklikler bulunduğunu anımsatıyor.

Toledo ise uzak ilişki yaşayan kişilere sık iletişim, birbirine hayatları hakkında bilgi verme, sık görüşme planları ayarlama, uzak ilişki konusunda anlayışlı tavırlarda bulunma ve açık iletişim tavsiyesi veriyor.

Uzak ilişki: Gözden ırak olan gönülden de ırak oluyor mu? - Resim : 2
Uzak ilişkilerde ortaya çıkan duygusal yoksunluklar zorlayıcı olabiliyor. Fotoğraf: Shutterstock

Toledo ayrıca, sosyal medyada uzakta yalnız havası vermek yerine bir ilişki içerisinde olduğunu belirten paylaşımlarda bulunmanın önemine vurgu yapıyor ve bunun karşılıklı güven verici bir hareket olduğuna dikkat çekiyor.

PEKİ SOSYAL MEDYADAN TANIŞMAK?

Sosyal medya üzerinden tanışarak birbirini hiç görmeyen insanların da ilişki yaşadığına vurgu yapan Özcan, bu platformlarda anonim olma ve gizemli kalma, fazla angaje olmadan bir ilişki içerisinde olduğunu hissetme gibi avantajlar olduğunun altını çiziyor. Özcan aşırı kontrol, sürekli ve yoğun arama, olur olmaz saatlerde görüntülü arama talebi, bir tarafın diğerini sürekli kontrol ediyormuş hissi yaratması, ilişkiyi ve partneri ihmal etme, ilişkiye emek verilmediğini hissettiren tutumlar sergileme gibi tutumları zararlı davranışları olarak sıralıyor. 

Özcan, uzaktan ilişki yaşayanlara düzenli arama, hediyeler alma, güzel mesajlar gönderme, uzaktaki partnerin değerli olduğunu hissettirecek adımlar atma tavsiyelerini veriyor. Özcan ayrıca, “Sorumlu davranmak, 'Gece geç saatlere kadar arkadaşlarla takıldık' diyerek telefonların açmamak gibi şüphe uyandıracak davranışlardan kaçınmak ve bir araya gelmek için hiçbir fırsatı kaçırmamak çok önemli” diyor.

SAAT FARKININ OLMASI HALİNDE...

Çiftlerin başka ülkelerde yaşaması halinde araya mesafeyle birlikte saat farkı da giriyor. Bu da partnerler arasında paylaşımın iyice azalmasına neden oluyor. Kemal Özcan, aynı ülkede hafta sonları görüşülse de farklı ülkelerde bunun daha zor olduğunu hatırlatarak, farklı ülkelerde yaşayan çiftlere de şu önerileri sunuyor:

Bu durumda en önemlisi geleceğe dönük ortak planların olması. Bu mesaj uzaktan ilişki sürecinin geçici olduğu ve ileride birlikte mutlu olunacağı anlamına gelir.”

[email protected] 

Kaynak: Web Özel