Ünlü vergi cenneti, sokak kedilerine nasıl savaş açacak?

Yaşam Haberleri Dünya haberleri
Ünlü vergi cenneti, sokak kedilerine nasıl savaş açacak?
Cayman Adaları'na özgü Sister Islands Kaya İguanası. Fotoğraf:Shutterstock

Vergi cenneti olarak bilinen Cayman Adaları'nda bölgeye özgü iguana türünün nesli tükenmekte. Yönetim, iguanaların neslinin tükenmesinin önüne geçmek için tartışmalı bir kedi itlafı projesi hayata geçirmeyi planlıyor. Ancak plana tepki çok büyük...

Cayman Adaları, Büyük Cayman, Cayman Brac ve Little Cayman isimli adalardan oluşuyor. Adalar, nesli tükenen Sister Islands Kaya İguanası'na da ev sahipliği yapıyor. Söz konusu iguanalar bölgeye özgü canlılar.

Cayman Adaları esasen vergi uygulamalarıyla ünlü. 1962'de Jamaika'nın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Birleşik Krallık'a bağlı kalan adalar, kurumlar vergisi açısından tam bir cennet. Nüfusu yaklaşık 56 bin olan adada 100 bin civarında kayıtlı şirket bulunuyor.

Söz konusu adaları bu günlerde gündeme getiren ise hayata geçirilmeye hazırlanılan tartışmalı bir uygulama... Yerel yönetim, Sister Islands Kaya İguanası sayısının 2 binin altına düştüğünü ifade ederek, bu canlıların sayısını tehdit eden unsurlar arasında insanlar kadar diğer hayvanları da göstermekte.

İLK DÜŞMAN YEŞİL İGUANALARDI!

Yönetim nesli tükenmekte olan türün en büyük düşmanı ve bir istilacı tür olan yeşil iguanalara 2018'de adeta savaş açmış ve o zamandan 2022'ye kadar 1.3 milyon yeşil iguanayı itlaf etmişti. Yaklaşık 8 milyon dolara mal olan itlaf çalışmasının bir yenisinin de sokak kedilerini hedef alması bekleniyor. Yetişkinlerinin boyu 1 metre civarına ulaşabilen bu iguana türünün özellikle yavruları zaman zaman sokak kedilerinin hedefi olmakta.

Kedilere karşı bir adım atılacak ancak yöntemle ilgili çok ciddi bir tartışma sürüyor. Hükümet, 2017'de nesli tükenmekte olan türü korumak için adımlar atmış, bir çağrı merkezi kurmuş, mücadeleye gönüllü olarak katılmak isteyenlere yönelik de bir uygulama geliştirmişti.

Cayman hükümetinin verilerine göre, konuşlandırılmış 28 vericiden kedilerle alakalı sadece iki adet ölüm verisi tespit edildi; yine de adada sayıları her geçen gün artan sokak kedilerinin bir tehdit doğurduğuna karar verildi.

Ünlü vergi cenneti, sokak kedilerine nasıl savaş açacak? - Resim : 1
Sister Islands Kaya İguanası'nın yavruları kedilerin hedefi oluyor. Fotoğraf:Shutterstock

Adalarda faaliyet gösteren iki sivil toplum kuruluşu Feline Friends ve Cayman Islands Humane Society, hükümetin girişimini tespit eder etmez yasal süreci başlattı ve açılan davalar sayesinde 2018'de mahkeme yürütmeyi durdurma kararı aldı. Ancak tartışma hala sürüyor. İtlafı engelleyen sivil toplum kuruluşları “tuzak kur, kısırlaştır, aşıla, serbest bırak” (TNVR) yönteminin hem etik hem de efektif olduğunu savunuyor.

İTLAF YAPILSA BİLE...

Sister Islands kaya iguanasının neslini tükenmekten korumak isteyen bir başka grup ise, böylesi bir kriz döneminde TNVR yönteminin çok yavaş olacağını dile getiriyor. Yine kedilerin itlafına karşı çıkanlar, kısırlaştırma yapılmadığı takdirde bir noktada yeniden bir nüfus patlaması yaşanacağını ve hükümetin sadece kedileri itlaf ettiğiyle kalacağını öne sürüyor.

Hükümet, evcil kedilere mikroçip takarak planının ilk adımını hayata geçirecek. Bir sonraki adımda Little Cayman'ın pek çok yerine tuzaklar kurulacak. Yakalanan mikroçipsiz kediler veterinerler tarafından ilaçla uyutulacak ve “ufak çaplı” itlaf böyle başlayacak. Ancak hükümetin itlafı üç adaya da taşımak istediği öne sürülüyor.

Cat Wars adlı oldukça tartışmalı araştırmanın yazarı Pete Marra, 2013'te Nature Communications'ta yayınlanana makalesinde, kedilerin dünya çapında yılda 22 milyar hayvanın ölümüne neden olduğunu ileri sürüyor ve işi daha ileri götürerek kuşları korumanın tek yolunun kitlesel bir kedi katliamından geçeceğini savunuyordu.

Makaleye eleştiri yağarken çok sayıda bilim insanı istatistiklerin abartılı, sorunlu ve oldukça tehlikeli olduğunu dile getiriyordu. Buna benzer kedi odaklı sorunlar Japonya'da ve Karayipler ile Okyanusya'daki ada ülkelerinde de yaşanmıştı. Farklı örneklerde kedilerin özel bir bölgeye taşınmasıyla sorun çözülmüştü.

GÜNAH KEÇİSİ KEDİLER...

Cayman Adaları'ndaki durumu ele alanlar ise kedilerin aslında bir günah keçisi olarak öne sürüldüğünü ifade ediyor. Çevresel yıkımın en büyük sorumlusu olan insanın belgelenmiş etkisini ikinci plana atmak için kedilerin öne sürüldüğünü ifade eden görüşler, azalan biyoçeşitliliğe vurgu yapıyor.

Kedilerin itlafına net bir şekilde karşı çıkan ancak kedigillerin çevre üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini de savunan gruplar da bulunuyor. Ancak söz konusu gruplar da itlafın kalıcı bir çözüm olamayacağını dile getiriyor.

Kaynaklar: Vice, Cayman Compass, Nature Communications, Cayman Islands Department of Environment Feral Cat Control

Kaynak: Web Özel

Dünya haberleri yaşam haberleri