Tembelliği ve erteleme hastalığını yenmek için iki dakika yeterli!

Yaşam Haberleri
Tembelliği ve erteleme hastalığını yenmek için iki dakika yeterli!

Çağımızın en ciddi rahatsızlıklarından biri de erteleme hastalığı ve genel olarak tembellik hali... Bunun pek çok sebebi olabilir ancak bu durumu aşmanın da pek çok yolu var. Bunlardan biri de iki dakika kuralı. Peki nedir bu iki dakika kuralı?

Modern insanın en çok muzdarip olduğu rahatsızlıklardan biri muhtemelen erteleme hastalığı. Belki birçoğumuz böyle bir rahatsızlığın varlığından bile habersiz bir kısmımız ise bunu İngilizce'deki tabiriyle yani “procrastination” olarak biliyor. Peki nedir bu erteleme hastalığı? Çok basit bir örnekle açıklamakta fayda var:

Hiç, yapılacağı tarih 15 gün önce açıklanmış bir sınava bir gece önce çalıştınız mı? Ya da teslim günü bir ay sonra olarak belirlenmiş bir raporu önce çok ertelediğinizi düşünüp son hafta yazmaya oturup daha sonra Netflix, YouTube, Instagram yüzünden (!) onu da erteleyip son gece yazmak zorunda kaldınız mı?

AŞILAMAYACAK SORUNLAR DEĞİL

Erteleme hastalığının ya da tembelliğin üstesinden gelmek zor olabilir ancak bunlar aşılamayacak sorunlar da değil. Kullanımı çok kolay bir strateji var: İki dakika kuralı. Bu strateji hem ertelemeyi bırakmanıza hem de iyi alışkanlıklara bağlı kalmanıza yardımcı olmak için tasarlandı.

Kural basit: Yeni bir şeye başlamak asla iki dakikadan fazla sürmemeli! Bu strateji yazar ve üretkenlik danışmanı David Allen'dan esinlendi. Allen'ın iki dakika kuralı “İki dakikadan az sürüyorsa hemen yapın” şeklinde.

Bu iki dakika kuralı biraz daha farklı. Genel olarak herhangi bir alışkanlığın iki dakikalık bir versiyona indirgenebildiğini göreceksiniz:

Kendinize söylediğiniz “Her gece yatmadan önce kitap oku” tavsiyesi “Her gece yatmadan önce iki sayfa kitap oku” olarak indirgenebilir. “30 dakika yoga yap” pekala “Yoga matını ser”, “Ders çalış” yerine “Notları aç...”, “Tüm çamaşırları katlayıp kaldır” yerine “Bir çift çorap katla...”

BAŞLAMAK İÇİN...

Bunlar ilk bakışta göze garip gelebilir. Yeni bir alışkanlık bir meydan okuma gibi hissettirmemeli. Takip eden eylemler zor olsa da ilk iki dakika kolay olmalı. Başlamak için mümkün olduğunda kolay bir şey yapmak sizi daha üretken bir yola götürecek.

Herkes her sabah bir dakika meditasyon yapabilir, yatmadan önce iki sayfa kitap okuyabilir ya da bir çift çorap katlayabilir. İki dakika kuralı etkilidir çünkü bir kez doğru şeyi yapmaya başladığınızda devam etmek çok daha kolay hale gelir.

Baştan mükemmel bir alışkanlık oluşturmaya çalışmak yerine, kolay olanı daha tutarlı bir şekilde yapın. Mesele bir şey yapmak değil. Önemli olan yapma niyetiyle orada bulunmaktır.

BİR RİTÜEL OLUŞTURMAK...

Önce bir alışkanlık oluşturulmalı. Bulunmanın temellerini öğrenemezseniz, daha ince ayrıntılarda ustalaşmak çok daha zor olacaktır. Şöyle açalım: Yapma niyetiyle orada bulunmakta ustalaştıkça ilk iki dakika daha büyük bir ritüel haline gelir.

Bu sadece alışkanlık edinmeyi kolaylaştıran bir tüyo değil, aynı zamanda zor bir beceride ustalaşmanın da ideal yoludur. Bir sürecin başlangıcını ne kadar ritüelleştirirseniz, harika şeyler yapmak için gerekli olan derin odaklanma durumuna geçme olasılığınız da o kadar artar.

Tembelliği ve erteleme hastalığını yenmek için iki dakika yeterli! - Resim : 2

Bu size hile gibi de gelebilir. Gerçek amacın iki dakikadan fazlası olduğu biliyorsunuz. Sadece notları açmak, sadece iki sayfa kitap okumak ya da sadece 5 tane şınav çekmek çok da heyecanlanılacak bir şey değil!

BAŞLANGIÇ DEĞİL TAMAMI 2 DAKİKA!

O zaman gerçekten sadece 2 dakikalık bir alışkanlık edinin! Sadece iki dakikalığına koşun, İspanyolca öğrenin, meditasyon yapın ya da kitap okuyun. Sadece 120 saniye. Bu bir başlangıç stratejisi değil alışkanlığınızın tamamı olsun.

Bu kural işe yarıyor zira temelde iki dakika kuralı oluşturmak istediğiniz kimliği güçlendiriyor. Sadece iki dakikalığına olsa da her gün spor yaparsanız yeni kimliğiniz için çabalıyorsunuz demektir. Forma girmek için endişelenmiyorsunuz odak noktanız antrenman kaçırmamak.

Değişimi nadiren bu şekilde düşünürüz çünkü kendimize itiraf edebileceğimiz üzere tembelsek ya da erteliyorsak nihai hedef bizi tüketir. Ancak 30'ar saniye şınav, squat, mekik, lunge yapmak, hiç egzersiz yapmamaktan daha iyidir. İki dakika gitar çalışmak hiç çalışmamaktan iyidir. İki dakika okumak, hiç kitap okumamaktan iyidir. Umduğundan daha azını yapmak, hiçbir şey yapmamaktan çok daha iyidir.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı CNBC'de “How the 2-minute rule can help you beat procrastination and start new habits” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

yaşam