Sıcak havalarda klimasız evi serin tutmak için 6 öneri

AJANS BİZİM
Sıcaklık
Sıcak havalarda klimasız evi serin tutmak için 6 öneri

Hava sıcaklığı artıyor ve giderek daha dayanılmaz hale geliyor. Daha serin bir ortam herkesin ihtiyacı.

Sıcak havalarda kapalı mekanlar, daha serin yerler herkesin aradığı bir şey. Sıcak havalarda evi serin tutmak da önemli. Klima kullanmanın bir maliyeti var ve herkes bu imkana sahip olmayabilir.

BBC'nin haberine göre, bulunduğunuz ortamı daha serin tutmanın pratik yöntemlerinden bazıları şöyle sıralanabilir:

1 - HAVA AKIMINI SAĞLAYIN VE SOĞUK HAVAYI İÇERİYE ALIN

Hava akımını sağlamak için karşı taraftaki penceleri karşılıklı açın. İçeride sıkışan sıcak havayı serbest bırakın ve daha soğuk havanın içeri girmesini sağlayın.

Bunu dışarıdaki hava sıcaklığı içeridekinden daha soğuk olduğunda yapmak önemli. Bu genellikle gece boyunca veya sabahın erken saatlerinde birkaç saat boyunca sağlanabilir.

Sadece bir tarafında pencere olan dairelerde, hava akışını teşvik etmek için kapıları açın ve bir fan kullanın.

Sıcak hava evinizin içinden yükselirken sık sık sıkışabilir ve çatı katı havalandırma delikleriniz veya pencereleriniz varsa, ısının bir kısmını serbest bırakmak için bunları açmak iyi bir fikirdir.

Eğer yatırım yapabiliyorsanız, evinize ekstra yalıtım yaptırmak yazın ısıyı dışarıda tutmaya yardımcı olurken kışın da enerji faturalarınızı ve kullanımınızı azaltır.

2 - GÜN BOYUNCA SICAK HAVAYI DIŞARIDA TUTUN

Günün sıcağında pencerelerinizi kapalı tutmanız ve özellikle evinizin güneş alan tarafındaki panjurları/perdeleri kapatmanız en iyisi.

Akdeniz'deki evler genellikle sıcağı dışarıda tutmak için inşa edilir. Kil çatı kiremitlerinden beyaz duvarlara kadar. İnsanlar mümkün olduğunca fazla doğrudan güneş ışığını dışarıda tutmaya çalıştıklarından, özellikle evlerin doğu ve batı taraflarında daha küçük pencereler görmek yaygın.

3 - ESİNTİYİ ARTIRMAK İÇİN VANTİLATÖR KULLANIN

Uzmanlar vantilatörlerin "havayı hareket ettirmenin nispeten ucuz ve enerji açısından verimli bir yolu" olduğunu ve serin kalmanıza yardımcı olabileceğini söylüyor.

Vantilatörü açık bir pencerenin önüne koymak, eğer dışarısı daha serinse, dışarıdan gelen temiz havanın odanın her tarafına üflenmesini teşvik edebilir.

Size doğru üflenen havayı soğutmak için vantilatörün önüne buz küpleri de yerleştirebilirsiniz. Çapraz akım oluşturmak için birden fazla fan kullanabilirsiniz.

Uzmanlar, vücudu serin tutmanın en iyi yolunu bulmak için vücudun nasıl çalıştığını anlamanın önemli olduğunu söylüyor. En çok yüzü yelpazelemek termal konforu artırır, ancak tüm vücudu yelpazelemek vücut sıcaklığını daha fazla düşürmeye yardımcı olacaktır.

Ancak sıcaklık 35C'nin üzerindeyken vantilatör kullanmanın, saç kurutma makinesi gibi kendinize sıcak hava üflediğiniz için aslında vücuttaki ısı kazanımını artırabileceğine de dikkat etmek gerekiyor.

4 - SICAK AKTİVİTELERİ SINIRLAYIN

Fırınlar ve ocaklar kullanım sırasında ve sonrasında eve çok fazla ısı yayar. Özellikle günün en sıcak saatlerinde sandviç ve salata gibi soğuk yiyeceklere yönelmek, gereksiz ısı üretimini durdurabilir ve enerji faturasında tasarruf sağlayabilir.

Çamaşır ve bulaşık makineleri gibi diğer aletler de ısı üretebilir, bu nedenle bunları en sıcak saatlerde kullanmamaya çalışın. Cihazların sadece duvara takılı olması bile ısı yayabilir, bu nedenle kullanılmadıkları zaman prizden kapatıldıklarından emin olun.

Isı bitkinliği yüksek nemden de kaynaklanabilir. Bu nedenle evdeki nemi azaltın.

Daha kısa ve daha soğuk duşlar alın, yüzeylerdeki fazla suyu silin, iç mekan bitkilerini dışarı taşıyın

5 - KENDİNİZİ SERİNLETİN

Ilık duşlar vücut ısınızı düşürmeye yardımcı olarak hem para hem de enerji tasarrufu sağlayabilir. Ancak uzmanlar çok soğuk duş alınmaması konusunda uyarıyor: "İşin püf noktası, cilde maksimum kan akışını sağlarken cildi mümkün olduğunca serin tutmaya çalışmaktır. Çok soğuk olursa vücut cilde giden kanı keser ve ısıyı vücutta hapsederek dışarı atılmasını zorlaştırır."

Vücudunuza bir buz torbası veya soğuk su şişesi koymak anında rahatlama hissi sağlayabilir.

Giydikleriniz vücut ısınızı gerçekten etkileyebilir. Pamuğun doğal lifleri vücut ısısını düzenlemeye yardımcı olur ve bol giysiler esintinin sizi serinletmesi için alan sağlar.

Bu nedenle pamuklu çarşaflarla uyumak, odayı sıcak hava doldurduğunda uyumanıza yardımcı olabilir.

6 - ALTERNATİF BİR ALAN BULUN

Kütüphaneler, eğlence merkezleri ve alışveriş merkezleri gibi klimalı kamu binaları da eviniz çok sıcaksa rahatlama sağlayabilir.

Yerel yetkililerinizin halkın gidebileceği herhangi bir alan belirleyip belirlemediğini kontrol edebilirsiniz.