Sadece dişilerin olduğu akvaryumda köpekbalığı 'bakire doğum' yaptı

Sadece dişilerin olduğu akvaryumda köpekbalığı 'bakire doğum' yaptı

İtalya'da sadece dişilerin olduğu akvaryumda Partenogenez denilen nadir bir olay yaşandı. 'Bakire doğum' ile dünyaya gelen yavru köpekbalığı türünün ilk örneği olacak.

Partenogenez diye bilinen bu nadir olay, dişilerin kendi yumurtalarını kendi kendine dölleyebilmesiyle ortaya çıkıyor İtalya’da sadece dişilerin bulunduğu bir akvaryumda yaşayan bir köpekbalığı "bakire doğum" yaptı. Bilim insanları bu yavrunun, türünün ilk örneği olabileceğini söylüyor.

YAVRUSU DA DİŞİ OLDU

Sardunya'daki Cala Gonone Akvaryumu'nda, son 10 yılını akvaryumda başka bir dişiyle geçiren Mustelus cinsi köpekbalığının yavrusu da dişi oldu. Bilim insanları dişi yavruya Maltacada "umut" anlamına gelen Ispera ismini verdi. Partenogenez diye bilinen bu nadir olay, dişilerin kendi yumurtalarını kendi kendine dölleyebilmesiyle ortaya çıkıyor.

TÜRÜNÜN İLK ÖRNEĞİ

Independent Türkçe'de yer alan haberde, köpekbalıkları, balıklar ve sürüngenler de dahil olmak üzere 80'den fazla omurgalı türünde partenogenez gözlemleniyor. Ancak uzmanlara göre bu nadir olay, Mustelus köpekbalığında ilk kez görüldü.

BİRKAÇ KÖPEKBALIĞIDA BELGELENDİ

ABD’nin Florida eyaletindeki Mote Marine Laboratory & Aquarium isimli deniz araştırma kurumunda görev yapan Demian Chapman, "Şimdiye dek birkaç köpekbalığı ve vatoz türünde bu olay belgelendi" diye konuştu.

BU OLAYI TESPİT ETMEK ZOR ANCAK 'TUTSAK' HAYVANLARDA DAHA İYİ GÖZLENİYOR

Köpekbalıklarındaki partenogenez üzerine çeşitli araştırmalara öncülük eden Chapman, sözlerini şöyle sürdürdü, ''Ama vahşi doğada bu olayı tespit etmek zor, bu yüzden sadece tutsak hayvanlardan biliyoruz.''

Chapman’a göre bazı köpekbalıklarının yıllar boyunca partenogenez yoluyla tekrar tekrar doğum yaptığı gözlemlenmişti. Chapman, bu bireylerin bir eşle tanıştırıldığında partenogenez ve cinsel üreme arasında geçiş yapabileceğini de söylüyor.

PARTENOGENEZ SADECE DİŞİLERDE MEYDANA GELİYOR

Köpekbalıklarında partenogenez sadece dişilerde meydana geliyor. Ancak dişiler Y kromozomu aktaramadığından, dünyaya gelen yavruların da her zaman dişi olması gerekiyor.

Öte yandan Partenogenez, yavruların genetik çeşitliliğini büyük ölçüde azaldığından, yavruların hayatta kalma şansı da düşebiliyor. Ancak bilim insanları, Ispera bebeğin sağlık durumunun iyi olduğunu ve esaret altında nispeten normal bir yaşam sürmesini beklediklerini ifade ediyor.

Kaynak: Haber Global TV

İtalya Bakire doğum Bakire doğum Köpekbalığı