Roma Lejyoner Zırhı bin 500 yıl sonra çıkarıldığı topraklara geri döndü

İHA
Gümüşhane Arkeoloji
Roma Lejyoner Zırhı bin 500 yıl sonra çıkarıldığı topraklara geri döndü

Gümüşhane'nin Kelkit ilçesine bağlı Sadak köyü sınırlarındaki Satala Antik Kenti'ndeki kazılarda bulunan lejyoner zırhı ‘Lamellar' restorasyonunun ardından Gümüşhane Müzesi'ne teslim edildi.

Gümüşhane'de bulunan Satala Antik Kenti'nde 2020 yılı kazı sezonunda bulunan ve Ankara Bölge Laboratuvarı'nın katkılarıyla araziden kaldırılarak Erzurum Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı tarafından 3 yıl süren titiz çalışmalarla tüm levhaları yerinde kodlanarak konservasyon ve restorasyon işlemleri tamamlanan bin 500 yıllık ‘Lamellar' isimli lejyoner zırhı düzenlenen törenle Gümüşhane Müzesi'ne teslim edildi.

Gümüşhane Müzesi önünde gerçekleştirilen törene Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, AK Parti Gümüşhane Milletvekili Celallettin Köse, Gümüşhane Belediye Başkanı Vedat Soner Başer ve il protokolü katıldı.

Roma Lejyoner Zırhı bin 500 yıl sonra çıkarıldığı topraklara geri döndü - Resim : 1

Burada yapılan protokol konuşmalarının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından mühürlü olarak gönderilen zırhın özel hazırlanan kutusu Vali Baruş ve Milletvekili Köse tarafından açıldı.

Müze yetkilileri tarafından özenle hazırlanan ve Geç Roma Dönemi'ne tarihlendirilen lejyoner zırh artık çıkarıldığı topraklarda sergilenecek.