Prof. Dr. Şengör yazdı, cehalete karşı el kitabı

Kültür Sanat haberleri Yaşam Haberleri Bilim Haberleri Kitap Teknoloji Haberleri Türkiye İstanbul
Prof. Dr. Şengör yazdı, cehalete karşı el kitabı

Deprem bilimci Prof. Dr. Celal Şengör, serinin ikincisi olarak kaleme aldığı, "Cehaletten Kurtulma Sanatı-Ne Nedir?" raflardaki yerini aldı. Prof. Dr. Şengör, merakla beklenen kitabı yazma amacı için "Okuyucuyu düşünmeye teşvik etmek" yorumunda bulundu.

Deprem bilimci Prof. Dr. Celâl Şengör'ün, bilim insanlarının yaşam ve yapıtlarını kaleme aldığı son çalışması "Cehaletten Kurtulma Sanatı-Ne Nedir?" yayınlandı. Prof. Dr. Şengör'ün Atatürk’ten Einstein’a, Carl Sagan’dan Evliya Çelebi’ye alanında çığır açan birbirinden önemli isimlere yer verdiği "Cehaletten Kurtulma Savaşı-Kim Kimdir?" kitabının ardından serinin ikinci kitabı da ilginç bilgiler içeriyor. İnsan yaşamının anlamını çevresini anlamakta bulan Bilim insanı Prof. Dr. Celâl Şengör, “Cehaletten Kurtulma Sanatı-Ne Nedir?” kitabında okuyucuları, çevrelerindeki olayları ve nesneleri görmeye, kaydetmeye ve anlamaya davet ediyor. Kayıt tutmak, medeniyetin ilk şartıdır diyen bilim insanı, kayda alınmayan tanıklıkların insan yaşamına katkı sunamayacağı gibi insanlık hafızasında da ziyan olacağını ve toplumların ilerlemesine fayda sunamayacağını savunuyor.

AÇLIĞIN NEDENİ CEHALET

Şengör, kitabında medeniyetin gelişim sürecini kayıt tutma alışkanlığının evrimi üzerinden inceleyerek, insanoğlunun çevresini anlama çabasının bu andan itibaren hız kazandığını, öncelikle dogmalar ardından varsayımlar ve nihayet bilimin bu çabanın meyvesi olduğunu ifade ediyor. Dünyadaki açlık ve yoksulluğun, cehaletin bir ürünü olduğunun altını çizen yazar, bilimi işaret ederek bilimde ileri gitmiş toplumların daha müreffeh yaşadıklarına dikkat çekerken okura hürriyetin ve bilimsel düşüncenin önemini bir kez daha hatırlatıyor.

Prof. Dr. Şengör yazdı, cehalete karşı el kitabı - Resim : 1
Prof. Dr. Şengör: "Hürriyetin en büyük düşmanı dogmalardır. İnsanlık tarihine bakılırsa insanların düşünce evrimlerinin her zaman dogmadan kurtulma istikametinde yürüdüğü görülür."

ÇABA SARF EDİLMELİ

Prof. Dr. Şengör yeni eserinde şu ifadelere de yer veriyor: "Seçilmiş cehalet içinde mutlak bilgiyi savunan, değer yargılarından vazgeçemeyen ve bunun farkında olmayan kitle, bugünkü durumun yegâne sorumlusudur. Bu kitleyle çatışmaya girmek, sonu olmayan bir mücadelenin içinde debelenmekten farksızdır. Bunun için cehalet içinde yaşamak istemeyen kitle içinde kimisi çareyi kendini kapalı kapılar ardına gizlemekte bulurken kimisi de bu cehaletle yaşamaktan kurtulmak için çaba sarf eder. Bu, yılgınlıkla sonuçlanmadığı sürece hakiki ve desteklenmesi gereken, takdir ettiğim bir çabadır… Bu kitabın amacı sizlere çevremizdeki bazı olaylar ve geliştirdiğimiz bazı kavramlar hakkında çok yüzeysel de olsa bilgi vermek fakat daha da önemlisi okuyucuyu düşünmeye teşvik etmektir."

"Eğitimin en önemli amacı bireyi bağımsız ve eleştirel düşünebilen insanlar haline getirmektir. Bu amaca ulaşmak konusunda zarar verecek şeyleri eğitime sokmak insanlığa ihanettir. İnsan hür olmak ister. Dikkat edilirse bazı vahşi hayvanlar dahî hürriyetleri ellerinden alındığı zaman ölür. Hürriyet olmadan çevremizle verimli bir ilişki içerisine giremeyiz. 

[email protected] 

 

Kaynak: Web Özel