Meksikalıların tahin helvası aşkı: 'Aşkın' tarifini verdiler

Meksika Yemek tarifleri
Meksikalıların tahin helvası aşkı: 'Aşkın' tarifini verdiler
Fotoğraf: Shutterstock

İstanbul sokaklarında sık sık görmeye başladığımız Meksikalılar, Türk tatlılarına hayran kaldı... İşte Meksika basınının anlata anlata bitiremediği tahin helvası...

Son günlerde özellikle İstanbul'a gelen Meksikalı turistlerin sayısının arttığını siz de fark etmişsinizdir. Türkiye'ye olan ilgi artınca Meksika basını da ülkemizdeki hayata daha yakından bakmaya başladı.

Gourmet de Mexico adlı web sitesi Türk tatlılarını inceleyerek sitesinde yer vermeye başladı.

Bunlardan biri de tahin helvası oldu.

Helvanın zengin bir tarihe ve eşsiz bir lezzete sahip Türk tatlısı olduğunu yazan site, yerel kahvaltıların vazgeçilmezine övgüler yağdırdı.

Kökeni antik çağlara dek uzanan helvanın genelde özel günlerde ve dini bayramlarda hazırlandığı belirtilirken Osmanlı İmparatorluğu döneminde sultanların ziyafetlerinde yer aldığı belirtildi.

Artık Türk mutfağının vazgeçilmezi haline gelen tahin helvasının susam, şeker ve yağ gibi basit malzemelerle yapıldığı anlatılırken bölgelere göre içine ceviz, Antep fıstığı ya da badem ilave edildiği de belirtildi.

Helvayı hazırlarken susam tohumlarının altın rengine dönüşüp hoş bir koku yayana kadar pişirildiği ardından sıcak şekerle karıştırılarak kalın bir macun oluşturulduğu vurgulanırken daha sonra bu macunun kalıplara dökülerek karakteristik kıvamını alması için soğumaya bırakıldığı anlatıldı. Sonuçta ortaya her lokmada ağzınızda eriyen, zengin, tatlı ve hafif çıtır bir tatlının ortaya çıktığı belirtildi.

Helvanın Türkiye'nin yanı sıra Orta Doğu, Orta Asya ve Güney Avrupa'da da yayıldığını her bölgede, o halkın ağız tadına göre değişkenlik gösterdiği de anlatıldı.