Kurban Bayramı'na özel kavurma ve tel kadayıf tarifi

Kurban Bayramı'na özel kavurma ve tel kadayıf tarifi

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala bayram sofralarının vazgeçilmezi olan kavurma ve tel kadayıfın püf noktalarını deneyimli aşçı Hamdi Basatlı anlattı.

Kurban Bayramı dendiğinde hemen akla, sabahın ilk saatlerinde pişirilmeye başlanan, bayramın da bir geleneği olan kavurma gelir. Kesilen kurbanların ardından ilk pişirilen kavurmanın kokusu bayram sabahı tüm mutfakları sarar. Eyüpsultan Belediyesi'nin sosyal tesislerinden Ensari Konağı deneyimli aşçılarından Hamdi Basatlı, bayramın olmazsa olmazlarından kavurma ve tel kadayıfın tarifini ve püf noktalarını anlattı.

ETİ PİŞİRMEDEN ÖNCE BEKLETİN

İyi bir kavurma için antrikot veya kontrafilenin tercih edilmesi gerektiğini belirten Hamdi Usta, "Hayvanın sırt kısmından çıkan bonfile de tercih edilebilir. Bir de etin yumuşak olması için dinlenmiş etin tercih edilmesi gerekir ama bayram sabahı yenen kavurma bizde gelenek olduğu için bekletilmiyor. Öncelikle yağın içine soğan ve sarımsak koyup pembeleşene kadar bekleyin. Malzemeler pembeleştikten sonra kuşbaşı doğradığınız etleri tencereye atın. Sonra etin daha yumuşak olması için suyla çektirin ve biberleri atıp soteleyin. Tuzunu biberini de attıktan sonra yaklaşık 20 dakika içinde kavurma hazır hale gelir" dedi.

Kurban Bayramı'na özel kavurma ve tel kadayıf tarifi - Resim : 1

TEL KADAYIFININ DAĞILMAMASI İÇİN PÜF NOKTA...

Lezzet klasiği fıstıklı tel kadayıfın da tarifini veren Hamdi usta, "Fıstıklı tel kadayıfı için 500 gram tereyağını, 800 gram kadayıfla karıştırın. İyice harmanladıktan sonra kadayıfı tepsiye koyup, üzerine toz fıstığı serpin. Sonrasında üstüne tekrar tel kadayıf koyup iyice bastırın. Eğer bir gün önce yapıp üstüne ağırlık koyarsanız, kadayıf dağılmaz. Fırında 15 dakika altı, 15 dakika üstü olmak üzere pişirin. Kadayıfı fırından çıkardıktan sonra 1,5 litre su ve 1 kilo 300 gramdan hazırladığınız şerbeti sıcak bir şekilde üzerine döküp servis edebilirsiniz" dedi.

kurban bayramı kavurma tarifi