Kim, nasıl, neden küfür ediyor?

ÖZEL HABERLER Web Özel
Kim, nasıl, neden küfür ediyor?

Tıpkı mutfak kültürü gibi ülkeden ülkeye küfür etme refleksleri de değişiyor. Toplumsal normlara göre ayıp karşılanan bu sözcükleri insanlar neden kullanır? Küfür etmek ile fiziksel acı arasında nasıl bir ilişki var?

Toplumların yeme içme alışkanlıklarındaki farklar gibi küfür ettikleri zaman da ortaya çıkan farklar var. Yapılan araştırmalara göre; İngilizler, Amerikanlar, İtalyanlar ve İspanyollar küfür ettikleri zaman ağırlıklı olarak cinsel içerikli sözcükler kullanıyorlar.

İngilizce küfürler ise dilin dünyadaki hakimiyetinden dolayı farklı kültürlerin dili üzerinde hakim. Leibniz Dil Merkezi’nden Alman bilim insanı André Meinunger yıllardır farklı küfürlerin diller üzerindeki etkisini araştırıyor. Meinunger’in de arasında olduğu bazı bilim insanlarına göre; anlık fiziksel acılara karşı rahatlama hissi ile de küfür ediliyor.

Küfür üzerine araştırma yapmak Malediktoloji isimli bir bilimin doğuşuna neden oldu. Bu bilim dalı 1973 yılında Alman kimyacı Reinhold Aman tarafından ABD’de bulundu. Alan şu anda dil bilimi, sosyoloji ve psikolojinin disiplinler arası çalışmaları ile genişliyor.

CİNSEL İÇERİKLİ KÜFÜRLER

Dil bilimci Damaris Nübling ve Marianne Vogel, Almanca, Hollandaca ve İsveççe küfürleri karşılaştırdı. Araştırmanın sonuç bölümünde yer alan ifadelere göre; Hollandalılar daha çok cinsel içerikli küfürler ediyor. Hollandacadaki ağır hakaretlerden biri ise: “Kalp kapakçıklarında tifüs çıksın”

İsveç’te hakaret veya küfür cümlelerinde sıkça hayvanlar da kullanılıyor. Asya ve Afrika kültürlerinde ise karşı tarafın annesini hedef alan çok sayıda saldırgan küfür var. Dil bilimci Andre Meinunger’e göre; en sert ve dilin tüm imkanlarının kullanıldığı küfürler Doğu Avrupa topluluklarında görülebiliyor.

Farklı toplulukların farklı küfürleri olsa da hepsinin ortak noktası sosyal tabulardan beslenmeleri. Kişiler sinirlendiğinde küfür etmeleri hoş karşılanmasa da anlaşılabilir, peki ayak masaya vurulduğunda neden bazen can acısı ile küfür ediliyor?

BUZ GİBİ SUDA KÜFÜR DENEYİ

Staffordshire Üniversitesi’nden Psikolog Richard Stephens'ın yaptığı bir çalışmaya 67 öğrenci katılmış. İki gruba ayrılan öğrencilerin bir kısmı ellerini buz gibi soğuk suya sokarken küfür ediyor, diğerleri de sessizce duruyordu. Küfür eden gruptaki kişiler canlarının daha az acıdığını söyledi.

Küfür etmeyen grup elini soğuk suda ortalama 40 saniye tutarken, küfür eden grubun bu sürenin üstüne çıktığı gözlendi. Araştırmaya katılan kadın öğrenciler küfür etmeden ellerini suda ortalama 80 saniye tutabilirken, küfür ederek 120 saniye tutabildiler. Küfür eden erkekler ise küfür etmeyenlere göre yüzde 30 daha fazla buz gibi suya dayanabildi.

ALARM SİSTEMİ DEVREYE GİRİYOR

Deneyin sahibi Psikolog Stephens’a göre; küfür edildiği zaman vücudun alarm sistemi devreye giriyor ve bireyler acıya daha dayanıklı oluyor. Yine aynı bilim insanının başka bir deneyinde, deneye katılmadan bir süre önce bilgisayarda savaş oyunu ve golf oyunu oynayan iki grup, oyunlar bittikten sonra ellerini buz gibi suya soktu. Savaş oyunu oynayan grubun vücudun alarm sistemini harekete geçirdiği için diğer gruba göre suya yüzde 60 daha uzun süre dayandığı ortaya çıktı.

Başka bir deneyde ise kondisyon bisikleti kullanan kişilerin aleti kullanmayı bıraktıktan sonra birinin elini sıkmaları istendi ve çok şiddetli el sıktıkları tespit edildi çünkü vücutları alarm halindeydi.

Profesör Doktor Mustafa Yağbasan ve Muş Alparslan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmet Çiçek’in 2019 yılında kaleme aldığı 'Küfür ve Argonun Gündelik İletişimdeki Yeri Üniversite Öğrencileri Özelinde Bir Alan Araştırması' isimli çalışmaya göre; iletişimde küfür ve argo kullanımı karşılıklı anlaşmaya engel yaratıyor.

Öğrencilerin küfür etme alışkanlıklarındaki başka bir etken de ailelerinde ne sıklıkla küfür edildiği. Özellikle erken çocukluk döneminde aile içinde küfür duyan bireyler küfür etmeye daha meyilli oluyor. Küfür eden öğrencilerin aile durumları analiz edildiğinde ise evin babasının diğer bireylere göre daha fazla küfür ettiği ortaya çıkıyor. Küfür eden katılımcılar arasında ise kendini etrafta sevilen biri olarak görmeleri de enteresan bir çıktı olarak dikkat çekiyor.

Kaynaklar: Die Welt, Küfür ve Argonun Gündelik İletişimdeki Yeri: Üniversite Öğrencileri Özelinde Bir Alan Araştırması

Kaynak: Web Özel