Kediler sesimizi nasıl tanıyor? Kuyruk sallama, miyavlama...

Kediler sesimizi nasıl tanıyor? Kuyruk sallama, miyavlama...

Kediler genellikle çağrıldıklarında tepki vermemeleri ile bilinir. Ancak araştırmalar, kedilerin kendilerine seslenilmesini anladıklarını ve sahiplerinin seslerini tanıdıklarını ortaya koyuyor. Kediler sahipleri seslendiklerinde kuyruk sallamak, miyavlamak gibi belirgin tepkiler verebiliyor.

Kediler ve insanlar çağlardan bu yana beraber yaşamlarını sürdürüyorlar. Ancak bu sevimli dostlarımız hakkında oldukça az şey biliyoruz. Bunun nedeni kedilerin davranışlarının incelenmesinin oldukça zor olması. Kediler genellikle laboratuvarda olmaktan dolayı o kadar stresli oluyorlar ki, davranışları hakkında gözlemlerde bulunmak imkansız hale geliyor. Hele ki baygın olmayan bir kediyi hareketsiz tutup beyin MR'ını çekmek neredeyse imkansız.

Kedileri genellikle seslendiğimizde bize karşı kayıtsız kalmaları ile biliyoruz. Hemen hemen her kedi sahibi, bu hayvanların onları aradığımızda bizi ne kadar kolayca görmezden geldiğine tanıklık ediyor. Ancak son yapılan araştırmalar, kedilerin sahiplerinin seslerine diğer insan seslerinden daha duyarlı olduğunu ortaya koydu.

Kediler sesimizi nasıl tanıyor? Kuyruk sallama, miyavlama... - Resim : 1
Kediler sahiplerinin seslerini ayırt edebiliyorlar. Fotoğraf: Shutterstock

Paris'te bulunan Nantere Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, kedilerin kendileri ile tıpkı bebeklerle konuşur gibi tiz ve oyuncu bir ses ile konuşulduğunda sesin sahibine tepki verdiğini buldu. Kedi davranışı uzmanı Dr. Charlotte de Mouzon, "Kedilerin sahiplerinin tiz bir ses kullandığını duyduklarında, sahiplerinin başka bir yetişkin insanla normal şekilde konuştuğunu duydukları zamana göre daha fazla tepki verdiklerini bulduk" diyor.

Mouzon sözlerine "Ama sonuçlarımızda çok şaşırtıcı olan şey, sesin bir yabancıdan geldiğinde kedinin tepki vermemesiydi" diye devam ederek kedilerin genellikle sahiplerinin seslerine duyarlı olduklarını vurguluyor.

SAHİPLERİ İLE İLİŞKİSİ ANNELERİ İLE OLAN İLİŞKİYE BENZİYOR

Çalışma kedilerin daha rahat izlenebileceği ev ortamında yapıldı. Araştırma için birçok farklı kedinin yaşadığı eve gidildi ve kedinin sahipleri de dahil kedilere farklı insanların ses kayıtları dinletildi.

İlk başta Dr. Mouzon ve ekibi, kedilerin hiç tepki vermediğinden endişelendiler. Ama sonra deney için çekilen film kayıtlarını incelediler. Dr. Mouzon, "Kedilerin tepkileri çok sade idi ancak yine de tepki veriyorlardı" diyor. Kedilerin bazıları konuşmacıya doğru kafasını çevirirken bazıları bir kulağını oynatıyordu. Bazıları ise ilgileniyorsa ilgilendiği şeyi bırakıp sesin sahibini dinliyordu.

Birkaç örnekte, çalışmadaki kediler konuşmacıya ses çıkararak ve miyavlayarak yaklaştı. Dr. Mouzon, "Sonunda, sahibi kediye yönelik tiz sesli konuşmayı kullandığında, kedinin dikkatini çekmede gerçekten net kazanımlar elde ettik" diyor.

ABD'nin Maine eyaletindeki Unity College'da hayvan sağlığı ve davranışları üzerine çalışan Kristyn Vitale, yeni bulgular hakkında "Kedilerin bakıcılarının sadece ne söylediklerine değil, nasıl söylediklerine de çok dikkat ettiklerini gösteriyor" demekte.

Dr. Vitale yaptığı araştırmada kedi ile sahibi arasındaki ilişki o kadar önemli ki, bir yavru kedi ile annesi arasındaki bağlantıyı kopyalıyor. Dr. Vitale "Başlangıçta anneleriyle olan bağlarını, şimdi yeni bakıcıları olan insanlar ile geliştirdikleri sonucuna ulaşıyoruz" diyor.

İSİMLERİNİ TANIYORLAR

Tokyo'daki Sophia Üniversitesi'nde davranış bilimcisi olan Atsuko Saito da kedilerin sahiplerinin seslerini tanıdığını söylüyor. Saito, yaptığı deneyde kedilere sahiplerinin sesleri de dahil olmak üzere birçok farklı kişinin kediye adı ile seslenmesini sağlıyor. Kedi her defasında ismine duyarlılık gösterse de, kendi sahibinin sesine diğerlerinden daha çok tepki veriyor. Kediler sahipleri isimlerini söylediğinde, kuyruk hareket ettirme, kulakları dikme veya miyavlama gibi daha belirgin tepkilerde bulunuyor.

İngiltere'deki Bristol Üniversitesi'nden insan-hayvan etkileşimleri üzerine çalışan biyolog John Bradshaw, Saito'nun çalışması hakkında "Bu yeni çalışma, birçok kedinin sahipleri tarafından çağrıldığında kendi adlarına tepki gösterdiğini açıkça gösteriyor" diyor.

Görünüşe göre kediler sahiplerini tanıyor veya onlara seslendiklerini anlıyor. Peki hala neden çağırınca çoğu gelmiyor? Paris Nantere Üniversitesi'nden Dr. Mouzon'a göre, kedilerin seslenildiklerinde üstü kapalı tepkiler vermesi mesafeli oldukları anlamına gelmiyor. Dr. Mouzon, “Kediler, onlardan yapmalarını beklediğiniz şeyi yapmazlar. Ama çağırdığımızda kediler gelmiyorsa başka bir işle meşgul olduklarından ya da dinlendiklerinden olabilir” diyor. 

Kaynak: New York Times, Scientific American

Kaynak: Web Özel