İnsanlar gibi bunuyorlar! Risk her geçen yıl yüzde 50 daha fazla...

İnsanlar gibi bunuyorlar! Risk her geçen yıl yüzde 50 daha fazla...

Evcil dostlarımız köpekler de insanlar gibi demans hastalığına yakalanabiliyorlar. Araştırmalar, köpeklerin bu hastalığa yakalanma riskinin her geçen yıl yüzde 50 arttığını ortaya koyuyor. Bu araştırmalar, insanlarda görülen Alzheimler hastalığı için de bir umut ışığı niteliğinde...

Evcil köpekler de tıpkı insanlar gibi yaşlanıp, sağlık sorunları yaşıyorlar. ABD'nin Washington Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, insanların yaşlılıkta yaşadığı sağlık sorunları ile evcil hayvanların yaşadıkları sorunlar arasındaki benzerlikleri ortaya koydu.

İncelenen köpeklerin yaklaşık yüzde 1,4'ünde yaşa bağlı bir köpek hastalığı olan bilişsel işlev bozukluğu semptomları görüldü. Bu hastalık, insanlarda görülen ve demans hastalığına neden olan Alzheimer semptomları ile paralellik gösteriyor.

KÖPEKLERDE HAREKETSİZLİK BUNAMA NEDENİ 

Bu semptomların görüldüğü köpeklerde, genelde yaşa bağlı işitme ve görme bozukluğunun yanı sıra egzersiz eksikliği de göze çarpıyor. Araştırmalara göre durgun bir hayat, köpeklerde bilişsel işlev bozukluğu riskini 6 kat arttırıyor.

Üstelik köpeklerde bu hastalığın görülme olasılığı her geçen yıl yüzde 52 artıyor. Araştırmada görev alan bilim insanlarından Anne Fritzpack, "Dış dünyadan herhangi bir uyarı alınmaması beynin az kullanılmasına neden olur" diyerek, egzersiz yaptırılmayan evcil köpeklerde bunama riskinin fazla olduğunu ifade ediyor.

İngiltere'deki Surrey Üniversitesi'nden veteriner nörolog Prof. Clare Rusbridge ise, araştırmanın köpeklerde bilişsel işlev bozukluğunun ne kadar yaygın olduğunu anlamaya yardımcı olduğunu ve yaşam tarzının demans olasılığını etkilediğine dair kanıtlar sunduğunu söylüyor. Köpek sahiplerinin önleyici tedbirler alabileceğini de belirten Rusbridge, bu tedbirleri köpeklerin beslenmesine dikkat edilmesinin yanı sıra, fiziksel ve sosyal faaliyetlerin arttırılması olarak örneklendiriyor.

Budapeşte Üniversitesi'nde 1994 yılından bu yana yürütülen 'Aile Köpeği Projesi', insanların ve köpeklerin ilişkileri ile davranışlarını araştırıyor. Projenin araştırmaları kapsamında, köpeklerin Alzheimer hastalarına benzer fiziksel belirtiler gösterdikleri keşfedildi. Buna göre bunama belirtileri gösteren köpekler de geceleri sebepsiz yere huzursuz oluyorlar, bir noktaya dalgın bir şekilde bakıyorlar, bildikleri insanları ve çevreyi aniden tanımaz oluyorlar.

Bilim insanları, bu çalışmalar sonucunda köpeklerin bağırsaklarında insanlarda Alzheimer'a neden olan bakterileri buldular. Ayrıca, Alzheimer hastalığındaki etkilerinden dolayı yıllardır üzerinde çalışılan beta-amiloid 42 adlı proteini köpeklerin beyinlerinde de incelediler.

Geçen yıl GeroScience isimli bilim dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, köpeklerin her üç beyin bölgesinde de beta-amiloid 42 ile yaş arasında önemli bağlar mevcut. Bu bulgular sadece köpeklere değil, Alzheimer ile mücadele eden insanlara da yardımcı olabilir.

Slovenya'daki Ljubljana Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde fizyoloji profesörü olan Gregor Majdic, köpeklerde bilişsel işlev bozukluğu riski ile aktivite arasındaki ilişkinin ilk defa görüldüğünü söyleyerek, “Mevcut çalışma, yaşlı insanlarda da fiziksel aktivitenin beyni sağlıklı tutmak için çok önemli olduğunun bir başka kanıtı” dedi.

'KÖPEKLERE YAŞLILIK EĞİTİMİ VERİLMELİ'

Kennel Club'dan köpek sağlığı uzmanı Nick Sutton, "Köpekler, onları nasıl sağlıklı tutacağımıza dair anlayışımız sayesinde genellikle daha uzun yaşıyorlar, ancak yaşlandıkça da daha fazla yaşa bağlı hastalıktan muzdarip oluyorlar" diyor. Bu yüzden, uzmanlar yaşlılık dönemlerinde daha rahat etmeleri için köpeklere bir takım yaşlılık eğitimleri vermemiz gerektiğinin altını çiziyor

Hayvanlarda yaşlanma üzerine doktora tezi yazan Svenja Joswig de, 15 yaşında hayata veda eden Labrador cinsi köpeği için "Artık merdivenleri çıkamayan veya iyi yürüyemeyen bir köpek için bunun ne anlama geldiğini tahmin etmek çok güç" diyor.

Joswig de köpeklere yaşlanınca nasıl rahat yaşayacaklarına dair eğitim verilmesini tavsiye ediyor. Joswig "Momo gençken ona arabaya binme rampası gibi yaşlı köpeklerin kullandığı gereçleri öğretmeliydik" diyor.

Kaynaklar: Die Welt, The Guardian 

Kaynak: Web Özel

köpekler demans