Kavun dolması nasıl yapılır? Kavun dolması tarifi, malzemeleri ve tarihçesi...
TV8'in sevilen yarışması MasterChef Türkiye 2021'in dün akşam yayınlanan bölümünde kavun dolması rüzgarı esti. Osmanlı Saray Mutfağı'nın vazgeçilmez lezzetlerinden kavun dolması merak konusu oldu. Peki, kavun dolması nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte tüm detaylar...
Ünlü televizyoncu Acun Ilıcalı'nın yapımcılığını üstlendiği MasterChef Türkiye 2021'in 15 Temmuz perşembe akşamı ekranlara gelen bölümünde yarışmacılar en iyi kavun dolması yemeğini yapabilmek için mücadele etti.
Üçlü düelloların yapıldığı yarışmanın son bölümünde yapılan kavun dolmasının tarifi merak ediliyor. Peki kavun dolması nasıl yapılır?
KAVUN DOLMASI NASIL YAPILIR?
Osmanlı dönemi sarayın vazgeçilmezlerinden olan kavun dolması, özellikle Kanuni Sultan Süleyman’ın sevdiği yemekler arasında yer alıyor. İşte saray lezzeti kavun dolmasının yapılışı…
KAVUN DOLMASI MALZEMELERİ
1 adet kavun,
250 gr koyun-dana karışık kıyma,
1 fincan pirinç,
1 büyük boy soğan,
1 kaşık tereyağı,
2 kaşık zeytinyağı,
2 yemek kaşığı badem,
2 yemek kaşığı çam fıstığı,
2 yemek kaşığı kuş üzümü,
1 çay kaşığı biberiye,
1 çay kaşığı kişniş,
2 çay kaşığı tuz,
2 çay kaşığı karabiber,
1 kaşık zeytinyağı.
KAVUN DOLMASI NASIL YAPILIR? KAVUN DOLMASI TARİFİ
Kavun sapının olduğu yerden kapak şeklinde kesilip çekirdekleri temizlenir ve içi bir miktar oyulur.
Bademler sıcak suda bekletilerek kabukları soyulur. Tavada zeytinyağında hafif kızdırılarak badem ve fıstıklar güzelce kavrulur.
Kuş üzümlerinin sapları da temizlenerek üzümler yıkanır. Pirinç yıkanarak 5 dakika kadar haşlanır.
Soğan ince kıyılır tavada eritilen tereyağında kavrulur.
Soğanlar pembeleşince kıyma eklenir. Ardından pirinç, tuz ve karabiberi eklenir. Sırasıyla badem, fıstık, kuş üzümü eklenerek diğer baharatlarla birlikte 5 dakika daha kavrulur.
Bütün malzemeler kavrulduktan sonra kavunun içine doldurulur ve kavunun kapağı kapatılarak 200 derece fırında 30 dakika kadar pişirilir. Afiyet olsun.
KAVUN DOLMASININ TARİHÇESİ
Kavun dolması bir Osmanlı saray lezzetidir. Tatil beldelerinde hala yapılmakta ve özellikle yabancı turistlere ikram edilmektedir. Ancak belli bir yöreye özgü değildir.
Kaynak: Haber Global TV