Kavgalar da düğün paketine dahil mi? Bu dönemi en az hasarla atlatabilmek için...

Aile Yaşam Haberleri
Kavgalar da düğün paketine dahil mi? Bu dönemi en az hasarla atlatabilmek için...
Düğün hazırlığında yaşanan anlaşmazlıkları çözmenin en önemli faktörü 'uzlaşı'. Fotoğraf: Shutterstock

Düğün hazırlığı dönemi, ailelerin talepleri, istenmeyen davetliler ve masraflar gibi nedenlerle stresli olabiliyor. Hatta bazı çiftler bu dönemde yaşadığı kavgalar sonucu ayrılabiliyor. Peki bu süreci 'en az hasarla' geçirmenin bir yolu yok mu? Uzlaşıya giden yol nerelerden geçiyor?

Düğün sezonu açıldı. Bu yaz evlenmeyi planlayanlar hazırlıklarına başladı. Çoğu bu sürece nişan töreniyle başlıyor. Nişan ve düğün demek, büyük veya küçük bir organizasyon, bir hazırlık aşaması demek. Çoğumuzun da bildiği ve tecrübe ettiği gibi, düğün hazırlığı evlilik öncesinde (ve bazen sonrasında da) en çok kavgaların ve anlaşmazlıkların yaşandığı dönem. Peki, bu süreçte müstakbel eşimizle ya da aile büyükleriyle anlaşmazlıkları nasıl azaltacağız ve düğüne “en az hasarla” gideceğiz?

Çiftlerin yeni hayatlarının kapısını açtıkları tören öncesinde tatsızlık yaşanması düğüne gölge düşürebiliyor. Düğün hazırlığı süresince bir yandan işe, faturaları ödemeye, aile üyelerimizin sorunlarıyla ilgilenmeye, yani gündelik sorunlarımızla meşgul olmaya devam ediyoruz.

Hazırlıkta yaşanan bazı anlaşmazlıklar küçük, bazılarıysa düğünü iptal etmeye gidecek ya da aileleri küstürecek kadar büyük olabiliyor. Bazen davetiyenin rengi gibi kolay çözülebilecek bir mesele, bazen de anne-babaların talepleri ya da davet edilmesi istenmeyen bir akraba gündeme gelebiliyor. Büyük sorunlarda çiftler birbirine ve ailelerine “hayır” demekte zorlanıyor ve ilişkiler gerilebiliyor.

Bir de düğünde onlarca kişiyi ağırlayacağımız gerçeği ve düğüne yapılan yüklü harcamalar da hesaba katılınca hazırlık sırasında stres yaşamanın gayet normal olduğu anlaşılabiliyor.

Kavgalar da düğün paketine dahil mi? Bu dönemi en az hasarla atlatabilmek için... - Resim : 1
Düğün hazırlığında bütçeyi en başta belirlemek önemli. Fotoğraf: Shutterstock

DÜĞÜN TERAPİSTLERİ BİLE VAR

Düğün terapisti Landis Bejar, çiftlerin düğün hazırlığı sırasında yaşadığı stresle baş etmelerine yardımcı olmak için bir ekip kurmuş, Bejar gibi pek çok düğün terapisti mevcut. Landis Bejar, düğün organizasyonu sırasında planlama sorumluluğunun dengesiz dağıtılmasının, çiftlerden birinde daha fazla yüke ve strese neden olduğunu belirtmekte. Bejar, bu süre zarfında müstakbel eşinden destek görmenin kişiyi rahatlattığının önemine değiniyor.

AİLELERİN 'YERSİZ' İSTEKLERİ

Düğünü çiftin istediği yerde, zamanda ve şekilde organize etme hakkı tabii ki mevcut fakat bazen aileler sürece çok dahil olabiliyor. Bazen de aile üyeleri ya da arkadaşlar sürece fazla dahil olup, bazı kararlar almak isteyebiliyor. Yaşam koçu Christine Agro, düğünün sizin ve eşinizin büyük günü olduğunu hatırlatarak, yakınların hazırlık aşamasında dozu fazla kaçırması durumunda onlarla konuşmak için bir zaman yaratmanın önemine değiniyor ve “Düğünün sizin için ne kadar önemli olduğunu ve kararları kendiniz almak istediğinizi kibarca onlara söylemeniz lazım” diyor.

Uzmanlar böylesi durumlarda uzlaşı yapmanın önemine dikkat çekiyor. Evet “uzlaşı” deyince odada soğuk rüzgarlar esiyor ama kimseyi kırmadan düğün yapmak için bu oldukça önemli. Mesela siz salon düğünü istemiyorsunuz ve aileler bunda ısrarcı; böyle hallerde ailenizle birkaç salon gezip, hayal ettiğiniz düğünün gerçekten bu olmadığını onlara gösterebilirsiniz. Hem onlar da en azından kendileri için çabaladığınızı görmüş olurlar.

Kavgalar da düğün paketine dahil mi? Bu dönemi en az hasarla atlatabilmek için... - Resim : 2
Düğüne kimin davet edileceği meselesi de kavgalara neden olabiliyor. Fotoğraf: Shutterstock

Ya da siz nişanda kuru pasta değil de tatlı ikram etmek istiyorsunuz ama aileniz kuru pastada diretiyor. Bu durumda da ailenize kuru pastanın siparişi ve ödemesini onların halletmesini, sizin de tatlıyı ayarlayacağınızı söyleyebilirsiniz.

PEKİ İSTENMEYEN DAVETLİLER?

Neredeyse hepimizin ailesinde yıllardır görmediği bir akraba, bir anne-baba kuzeni var. Kabul edelim ki bu kişilerin düğüne gelmesi ilave masraf demek. Hatta bazen o kişileri davet etmek için istediğimiz başka bir şeyden kısmak zorunda kalıyoruz. Pandemi sırasında, konuk sayısını sınırlı tuttuğumuz gibi gerekçeler sunabiliyorduk ancak şimdi kibarca bu kişilere istenmediklerini söylememiz gerekiyor.

Düğün organizatörü ve danışmanı Elisabeth Kramer, bunun düğün hazırlığının en zorlu kısımlarından biri olduğunu belirtiyor. Kramer, “İstemediğiniz misafirlerle kibarca konuşarak, onları daha sonra ziyaret edebileceğinizi söyleyebilir, hatta küçük bir hediyeyle gönüllerini alabilirsiniz” tavsiyesini veriyor.

'SORUN GENELDE PARA OLUYOR'

Uzman psikolog Kate Kaplan ise, çiftlerin terapilerinde asıl sorunun genelde aşırı harcama yapılan şeyler olduğunu aktarıyor. Bu nedenle hazırlığa ilk başladığınız aşamada önceliklerinizin ne olduğunu belirlemenin ileride tartışmaların daha az olmasını sağlayacağını aktaran Kaplan, “Önceliklerinizi belirleyin ve paranızı asıl neye harcamak istediğinize karar verin. Yemeği daha çok önemsiyorsanız, mesela kıyafetten kısmanız gerekecektir.

Uzmanlar ayrıca çiftlere daima birbiriyle açık konuşmayı ve asla başkalarıyla kıyas yapmamayı öneriyor.

Kaynak: New York Times, Insider, Brides.com, Psycholy Today

Kaynak: Web Özel