J.K. Rowling, trans karşıtı bulunan açıklamalarına açıklık getirmek istedi ama...

J.K. Rowling, trans karşıtı bulunan açıklamalarına açıklık getirmek istedi ama...

Trans karşıtı açıklamalarının yankıları sürerken Harry Potter serisinin yazarı J.K. Rowling, kendini savunmak için açık bir mektup yayınladı. Cinsel taciz ve şiddet mağduru olduğunu açıklayan Britanyalı yazar, daha fazla tepki toplayacak gibi...

Harry Potter serisinin yazarı J.K. Rowling, günlerdir sert tepkilerin odağında.

Olayı hatırlatmak gerekirse; Britanyalı yazar Twitter'da Devex adlı internet sitesinin "Görüş: COVID-19 sonrası regl olan insanlar için daha eşit bir dünya yaratmak" başlıklı makalesine yanıt verip neden "regl olan insanlar" yerine "kadınlar" denmediğini sorgulamıştı.

Gelen tepkiler üzerine de cinsel kimliklere dair tepki çeken yeni açıklamalar yapmıştı.

Günlerdir süren eleştiri dalgasına Daniel Radcliffe'ten Emma Watson'a, oradan Eddie Redmayne uzanan Harry Potter ve Fantastic Beasts yıldızları da katılmış, yazarla aynı görüşleri paylaşmadıklarını vurgulamıştı. 

J.K. Rowling, trans karşıtı bulunan açıklamalarına açıklık getirmek istedi ama... - Resim : 1

Daniel Radcliffe ve J.K. Rowling

J.K. Rowling, eleştiri ve tepkiler giderek büyürken internet sitesinde trans karşıtı ve transfobik olarak değerlendirilen sözlerine açıklık getirmek için bir mektup yayınladı.

"TWITTER'IN İLK KURALINI UNUTTUM" 

"Twitter'ın ilk kuralını yani 'asla ama asla incelikli bir tartışma bekleme'yi unuttum ve kadınlar için aşağılayıcı olduğunu hissettiğim dile tepki gösterdim. Cinsiyetin öneminden söz ettim ve o andan beri bedelini ödüyorum," diyen yazar, yeni trans hareketi hakkında endişeli olduğu için konuşma ihtiyacı duyduğunu belirtti. 

Yazısında cinsel saldırıdan kurtulduğunu ve evinde şiddete maruz kaldığını açıklayan Rowling, bunları sempati toplamak için değil, kendisiyle benzer şeyler yaşadıkları için kadınlara özel alanlar konusunda endişelerini dile getiren ve bu yüzden geri kafalı ilan edilen kadınların yanında olmak için açıkladığını vurguladı.  

"BOYUN EĞMEYECEĞİM"

"Trans insanların büyük bölümünün diğer insanlar için tehdit oluşturmadığını biliyorum. Onların korunmaya ihtiyacı var ve bu korunmayı hak ediyorlar. Kadınlar gibi onların da cinsel partnerleri tarafından öldürülme riskleri bulunuyor. Seks endüstrisindeki trans kadınlar, hele de beyaz olmayan kadınlar özellikle risk altında. Ev içi şiddete veya cinsel saldırıya maruz kalmış tanıdığım tüm kadınlar gibi ben de erkekler tarafından istismar edilen trans kadınlar için empatiden başka hiçbir şey hissetmiyorum," ifadesini kullanan J.K. Rowling, bununla birlikte bir erkeğin cinsiyet değiştirme ameliyatı geçirmeden veya hormon almadan kanun önünde bir kadın olarak kabul edilecek olmasının kendisini kaygılandırdığını yazdı.

Düşünce ve ifade özgürlüğünü savunan, toplumdaki savunmasız insanların güvenliğini sağlamaya çalışan ve kadınların tek cinsiyete ayrılmış alanlara sahip olmalarını destekleyen eşcinsel, heteroseksüel veya trans herkesle yan yana durduğunu belirten Rowling, şöyle devam etti: "Kadınların politik ve biyolojik bir sınıf olarak ortadan kaldırması ve saldırganlara koruma sağlanması konusunda kanıtlanabilir zarara sebep olduğuna inandığım bir harekete boyun eğmeyi reddediyorum."

Britanyalı yazarın özür içermeyip tartışmayı daha da ileri götürmesi muhtemel açık mektubu yüzünden daha büyük tepkiler alması bekleniyor... 

harry potter J.K. Rowling trans homofobik