İş yerinde doğru mesajlaşmanın sırrı! 'Doğru noktalama işareti ve doğru emoji!'

Yaşam Haberleri
İş yerinde doğru mesajlaşmanın sırrı! 'Doğru noktalama işareti ve doğru emoji!'

Neredeyse hepimiz mesaimizin bir kısmını çalışma arkadaşlarımızla mesajlaşarak geçiriyoruz. Bu yazışmalarda doğru vurguyu ifade edememek ise yanlış anlaşılmalara neden olabiliyor... Peki bundan kaçınmak için ne yapmak gerekiyor? Bu stresli durumdan çıkmak mümkün mü?

Selam! Napıyosun? Ne hafta oldu ama yaa asgdfh

Ya bizim proje ne zaman biter sence? Dev acelesi yok bu arada 😉

Sormak istediğin bir şey olursa yaz mutlaka. Eline sağlık şimdiden! 🤗

İş yazışmalarının garip dünyasına hoş geldiniz! Hepimiz buna benzer yazışmalar yapıyoruz... Yanlış anlaşılmamak için bol emojili, samimi gibi ama değil de gibi bu diyaloglar artık bir standart haline gelmiş durumda. Araştırma şirketi Loom tarafından ABD ve Birleşik Krallık'ta yaklaşık 3 bin çalışanla yapılan ankete göre, katılımcıların yüzde 97'si, tonu ve anlamı netleştirmek adına birden fazla cümle kurmak, ek noktalama işaretleri ve emojiler kullanmak gibi bir ihtiyaç hissettiklerini söylüyor.

5 SAAT MESAJLAŞARAK GEÇİYOR...

Bu aslında zararsız görünüyor ancak uzmanlar böylesi yazışmaların zorlayıcı ve baskılayıcı olabileceğini de söylüyor. Bunun nedeni ise büyük ölçüde mesai boyunca defalarca bu tarz mesajlarla uğraşıyor olmak.

İş akışı takibi üzerine otomasyon ve entegrasyon hizmeti veren Zapier'ın bin katılımcıyla hazırladığı 2021 raporuna göre çalışanların yüzde 90'ı Slack, Microsoft Teams, WhatsApp gibi uygulamalarda günde 5 saate kadar zaman harcıyor.

Teknolojinin kişilerarası iletişim üzerindeki etkisi üzerine araştırmalar yapan Pace Üniversitesi'nden Doç. Dr. Aditi Paul, “Bu durum sosyal kaygımıza kesinlikle yardımcı olmuyor” ifadelerini kullanıyor. Ancak Doç. Dr. Paul ve diğer uzmanlar bunu hayatımızdan çıkarmanın mümkün olmadığının ve bunun doğru da olmayacağının farkında.

Çarpıcı bir noktaya vurgu yapan uzmanlar empati ve özgünlüğün kesiştiği yeri işaret ediyor ve kişinin kendisine sadık kalırken çalışma arkadaşlarına karşı da düşünceli davranması gerektiğini belirtiyor. Lakin denge gerektiren bu denklemde iki taraftan birine fazla eğilmenin tükenmişlik ve kopuş yaratacağı öne sürülüyor.

“Düşüncelerinizi yazılı iletişime dönüştürmek, bir toplantıda aklınızdaki bir fikri dile getirmekten çok farklı” diyen Doç. Dr. Paul şöyle devam ediyor:

“Mesajınız üzerinde düşünmeniz, bağlamı düşünmeniz ve nihayetinde nasıl yorumlanacağını hayal etmeniz gerekiyor. Tüm bu mikro hesaplamalar, kapsamlı ve yorucu bir süreç yaratıyor. Ve bu tabii ki, bize zarar verecektir.”

YÜZ YÜZE İLETİŞİM EKSİKLİĞİ...

Mart 2020'de ofisler kapandığında neredeyse bütün iletişim bir gecede dijital dünyaya taşındı. O zamandan beri uzaktan çalışma ya da hibrit modeller hiç olmadığı kadar yaygın. Kastle Systems verilerine göre ABD'de iş gücünün yalnızca yüzde 42.9'u ofise dönmüş durumda. Haliyle yüz yüze etkileşim eksikliği, doğal iletişim ritimleri geliştirmeyi de zora sokabiliyor.

San Diego, California'da bir şirkette üst düzey halkla ilişkiler yöneticisi olarak çalışan Natalie Bartels, tamamı Z Kuşağı'ndan bir ekibe liderlik ediyor. Ofisteki eğlenceli ve kinayeci tavrının evden çalışmaya geçtiklerinden beri mesajlaşma platformlarında değiştiğini dile getiriyor.

Mesajlarının yanlış yorumlanmasından endişe eden Bartels, olumsuz bir intiba bırakmamak adına mesajlarında bolca emoji kullandığını ve noktalama işaretlerine çok dikkat ettiğini söylüyor.

Georgetown Üniversitesi McDonough School of Business'ta görev yapan Prof. Jeanine Turner, “Diğer insanlarla fiziksel olarak birlikte olduğumuzda, yüz ifadelerimiz, beden dilimiz ve ses tonumuz yoluyla hem sözlü hem de sözsüz olarak iletişim kurarız. İpuçlarını ortadan kaldıran e-posta ya da online mesajlaşma platformlarında söylediklerimizi tamamlamak istiyoruz” diyor.

'TAMAM' İLE 'TAMAM' ARASINDAKİ FARK...

Prof. Turner, iş arkadaşınıza yan yanayken “Tamam” demenizle, mesajda sadece “Tamam” yazmanız arasında çok büyük fark olduğuna vurgu yapıyor.

Bununla birlikte Doç. Dr. Paul mesajlaşma platformlarında yaşadığınız kendinizi anlatma dürtüsünün bizi netlik ve empatiye zorladığını ve günümüz çalışma hayatında bu iki unsurun iletişim noktasında paha biçilemez derecede önemli olduğuna dikkat çekiyor ve şunları söylüyor:

“Ölçülü miktarlarda düşünceli mesajlaşma dürtüsü, ekipler arasında uyumu teşvik edebilir ve nihayetinde bizi daha iyi insanlar haline getirebilir. Mesajınızın dinleyicileriniz tarafından nasıl karşılanacağını düşünmelisiniz; bu da sizi daha dikkatli ve duyarlı kılacaktır.”

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı Business Insider'da “Here's why you should use exclamation points and emojis at work!” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

yaşam iş yeri