İBB yetkilileri duyurdu: İstanbul’da gizemli bir dehliz keşfedildi

İstanbul İBB Yaşam Haberleri
İBB yetkilileri duyurdu: İstanbul’da gizemli bir dehliz keşfedildi

İstanbul’un altında daha önce bilinmeyen ve girilmeyen yeni bir dehliz keşfedildi. Nisan ayından da 500 yıllık Polieuktos Kilisesi'nin kalıntılarında yürüttüğü kazıda toprak altından bin 500 yıllık yer altı dehlizi bulunmuştu.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, İstanbul’un altında daha önce bilinmeyen ve girilmeyen yeni bir dehliz bulunduğunu duyurdu.

Keşfi sosyal medya hesabından paylaşan Polat, “Yine inanılmaz bir dehliz keşfettik. Size sunmak için hızla restorasyonuna devam ediyoruz. 2 ay sonra size kapılarını açacağız. İstanbul’un yeraltında kalmış, kimsenin bugüne kadar görmediği gizli mahzenlerini, İstanbul’un tarihi eserlerini teker teker İstanbul’a kazandırmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

DAHA ÖNCE DE  BİN 500 YILLIK YER ALTI DEHLİZİ BULUNMUŞTU

İBB Kültür Daire Başkanlığı'na bağlı İBB Miras ekiplerince Aziz Polyeuktos Kilisesi'nin bulunduğu Saraçhane Arkeoloji Parkı'nda 8 Haziran 2022 tarihinde kazı çalışması başlatıldı.

İBB yetkilileri duyurdu: İstanbul’da gizemli bir dehliz keşfedildi - Resim : 1

Çalışmaların yürütüldüğü alanda, nisan ayında Haşim İşçan Geçidi'ne 20 metre kadar yakın mesafede yer altı dehlizi bulundu. İçerisinde mozaik ve taş kakmalar bulunan yer altı dehlizinin, işlenmiş mermerlerle biçim verilmiş ve kabartmalarla bezenmiş yapı taşları da dikkat çekiyor.

1960'lı yıllarda alt geçit yapımı sırasında kiliseye ait bazı tarihi eserlerin ortaya çıkmasıyla birlikte Aziz Polyeuktos Kilisesi'nde kazı çalışması yapılmış, 5-6 yıl süren kazı çalışmasının ardından kilise eski haline terk edilmişti. 

 

 

Kaynak: Haber Global TV