Hocam rüyamda ofisi görüyorum, ben iyi miyim?' | 'Sık tekrarlanıyorsa...'

Sağlık Sağlık Haberleri
Hocam rüyamda ofisi görüyorum, ben iyi miyim?' | 'Sık tekrarlanıyorsa...'
Yoğun geçen iş günleri rüyalarda sık görülebiliyor. Fotoğraf: Shutterstock

Yoğun bir iş gününün ardından tüm gece rüyamızda ofisteki bir problemi çözmek için uğraştığımız oluyor. Ya da rüyamızda da çalışmaya devam ediyoruz. Uzmanlar günlük hayatta yaşanan stresli durumların rüyalarda kendine yer bulduğunu belirtiyor. Ancak bu rüyaların aşırıya kaçması bir problem...

Kimi zaman işin dozu fazla kaçıyor ve çok çalışıyoruz. Bu iş yoğunluğu yüzünden işimizi yetiştiremediğimiz ya da iş yükünün çok ağır geldiği zamanlar oluyor. Hatta kimi zaman iş yerinde bazı sorunlar da yaşıyoruz. Stresli geçen bir iş gününün ardından uykuya daldığımızda iş yerinde yaşadıklarımızı rüyamızda tekrar görebiliyoruz. Rüyamızda iş yerindeki gibi çok çalışabiliyor ya da yaşadığımız sorunları tekrar tekrar çözmeye uğraşıyoruz. Peki neden iş yerimizi rüyamızda görüyoruz? Bunun nedeni stres mi? Bu durum psikolojik bir bozukluğun habercisi mi?

Uzman klinik psikolog Aysu Çelenoğlu insanların gün içinde yaşadığı olaylara duygusal tepkiler verdiğini söylüyor. Bazı olayların bizde anlık stres tepkileri yarattığını, bazılarının ise kronik strese dönüştüğünü söyleyen Çelenoğlu, "Beyin, stres altında zorlanan bir organ. Dolayısıyla, stres yüklü olaylara karşı her zaman sağlıklı tepkiler geliştiremeyebiliyoruz" diyor. Çelenoğlu, duygu yoğunluğu fazla olayların veya sağlıklı şekilde başa çıkamadığımız durumların rüyada tekrar vuku bulduğunu belirtiyor. Çelenoğlu sözlerini şöyle sürdürüyor:

Beynimiz uykudayken, bu olayları ve onlara verdiğimiz duygusal tepkileri yeniden işliyor. Bu nedenle çözemediğimiz bir şeyi veya iş yerimizi rüyamızda görmemiz yüksek ihtimal. Bu durum ruh sağlığımızın bozulduğunun bir göstergesi olmayacağı gibi, bir nevi koruma kalkanı olarak değerlendirilebilir. Ancak çok fazla rüya görmek veya hiç rüya görmemek, arka planda kronik bir stres kaynağının veya ruhsal bir problemin olabileceğini düşündürmektedir.

'SAĞLIKLI BİR DURUM OLDUĞU TARTIŞMALI' 

Klinik psikolog Burcu Pasvanoğlu ise, çok fazla çalışmanın ve işi işte bırakmamanın, bir noktadan sonra işin ev ortamına taşınmasına sebebiyet verdiğini belirtiyor. Pasvanoğlu "O bitmemiş işler, tamamlanmamış görüşmeler zihnimizde yer ediyor. Rüyalar da serbest çağrışımların fazla olduğu bir alan ve kişi rüyada işlerini devam ettiriyor" demekte.

İş yerini rüyada görmenin spesifik olarak psikolojinin bozulduğuna neden olduğunun söylenemeyeceğini ifade eden Pasvanoğlu ancak bunun sağlıklı bir durum olduğunun da tartışılabileceğini dile getiriyor. Pasvanoğlu "Dönem dönem bu rüyaların görülmesi ayrı, bunların süreklilik arz etmesi apayrı bir nokta. Kişinin sınırlarını net çizebilmesi, işe başladığı ve bitirdiği saatlerin belirlenmesi gün akışında iyi olmak için oldukça anlamlı" diye belirtiyor.

Hocam rüyamda ofisi görüyorum, ben iyi miyim?' | 'Sık tekrarlanıyorsa...' - Resim : 1
Uzmanlar ara ara rüyada iş görülebileceğini ancak bunun tekrarlamasının uyarı anlamına geldiğini belirtiyor. Fotoğraf: Shutterstock

'RÜYALAR TEKRARLANIYORSA BİR UZMAN İLE GÖRÜŞMEKTE YARAR VAR'

Uzman Psikolog Alanur Özalp da rüyamızda iş yerimizi görmenin iş yerindeki sıkıntılar ile ilgili olabildiğini söylüyor. Özalp "Örneğin bir kişi müdürü ile tartışıyor. O zaman bu durum 'yanlış anlaşıldım, haksızlığa uğradım' şeklinde rüyada kendini gösterebiliyor" diyor. Rüyalarda bu durumun düzeldiğini görebildiğimizi söyleyen Özalp, bu durumun da bizi psikolojik olarak rahatlattığını ifade ediyor.

Özalp, son günlerde kendilerine de rüyalarında iş yeri gördüğü gerekçesiyle danışan kişilerin sayısının hayli arttığını geldiğini söylüyor. "İşimi kaybedebilirim korkusu yaşıyorum. Bunu hem uyanıkken hem de uykuda yaşıyorum" şeklinde şikayetler aldığını belirten Uzman psikolog, bunun nedenini ise çalışanların iş yerinde yaşadıkları olumsuz olaylar olarak açıklıyor. Özalp, "Özellikle iş yerinde bir haksızlığa uğradığımızda iş yeri ile ilgili rüyalar görüyoruz. Burada yanlış anlaşıldığımız durum sembollere dönüşüyor" diye belirtiyor. Özalp sözlerini, "Böyle bir rüya görüyorsak bundan korkmamamız gerekiyor. Ama bu rüyaları sık sık tekrarlar şekilde görüyorsak bir uzman ile görüşmekte yarar var" diye tamamlıyor.

Prof. Dr. Acar Baltaş da iş yerimizin ne şekilde ve hangi boyutta rüyamıza girdiğinin önemli olduğunu ifade ediyor. Baltaş "Bu işimizi daha iyi yapmamıza ya da bir baskıya sebebiyet verebilir. Bu kişiye ve rüyanın içeriğine göre değişir" diyor.

eren.sakarya@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

uyku sağlık rüya iş yeri psikolog