'Güreş Karpuzu' 6 ay boyunca bozulmuyor
Ankara'nın Polatlı ilçesi Güreş köyünde ekilen, adını ekildiği köyden alan 'güreş karpuzu', kabuğunun kalınlığından dolayı tam 6 ay boyunca bozulmuyor.
45 yıl önce Ankara çayından gelen bir çekirdekle karpuzun üretimine başladığını belirten çiftçi Fazlı Odabaşı, ''69 yıldır Güreş köyünde ikamet ediyorum. Çiftçilikle uğraşıyorum. Önceleri soğan, kavun, karpuz ve ay çekirdeği ekiyordum şimdi soğan, kavun ve karpuz yetiştiriyorum.
Güreş karpuzu 45 yıl önce Ankara çayının suyundan gelen bir çekirdekle kendiliğinden yetişmeye başlayan bir karpuz türüdür. 3 komşu o yıllarda domates ekmişler. Domatesi sularken çekirdek sudan gelip, kendiliğinden filizlenmiş ve büyümeye başlamış. Bunu gören arkadaşlar karpuzun çevresini çapalayıp, ilgilenmeye başlamışlar. Bu yüzden de adı yetiştiği bölgeden dolayı güreş karpuzu olmuştur. Düzgün şartlarda muhafaza edilebilirse, Ocak ve Şubat ayına kadar tüketilebilir. Kalın kabuklu, iri çekirdekli ve çok lezzetli bir karpuz türüdür. Maddi olarak büyük getirisi olmasa da her sene üretimini sadece biz yaparız'' dedi. İHA