Güllaç tarifi ve malzemeleri ! Ramazan ayında evde kolay güllaç yapılışı ve tarifi
Ramazan ayının vazgeçilmez tatlarından biri de şüphesiz ki güllaç. Türk mutfağında özel bir yeri olan güllacın ramazan ayında çok fazla tüketilmesinin nedenleri arasında ise içerisinde yer alan B ve E vitaminlerinin yanı sıra stresi azaltıcı ve sakinleştirici olması. Peki, evde güllaç nasıl yapılır?
Ramazan ayında iftar sofralarına daha çok hafif gıdaların tercih edilir. İşte sizler için evde çok kolay bir şekilde yapabileceğiniz güllaç tarifi...
EVDE GÜLLAÇ NASIL YAPILIR?
Güllaç tarifi ve malzemelerini sizler için derledik. Ramazan ayının gelmesi ile beraber ramazan sofralarının vazgeçilmez tatlarından biri olan güllaç tarifi de pek çok kişi tarafından araştırma konusu olmuş durumda. Koronavirüs nedeniyle pek çok insanın daha çok evinde zaman geçirmesi neticesinde bu süre zarfında pek çok lezzeti evde denemek ve yapmak istiyor. Bu tatlar arasında güllaçta yer alıyor. Peki güllaç nasıl yapılır, tarifi ve malzemeleri nelerdir?
Güllaç nedir?
Güllü aş kelimesinin zaman içinde güllaca dönüşmesi sonucunda ismi şimdiki halini almıştır. İçinde gül suyunun bulunmasından ötürü bu isme sahip olan tatlı, evde de rahatlıkla yapılabilir. Sütlü bir tatlı olan güllaç, ramazan aylarıyla özdeşleşmiş bir tatlıdır. Ramazanda misafir olarak gidilen evlere hediye olarak götürülür.
Güllaç nerenin meşhur tatlısı? Güllacın tarihçesi
Güllaç 1400'lü yıllardan beri Türk mutfağının geleneksel tatlılarından biri konumunda. Arif Bilgin’in Osmanlı Saray Mutfağı kitabında güllacın Osmanlı sarayına girişinin 1489 yılında gerçekleştiği belirtilir. İlk olarak Kastamonulu Ali Usta tarafından sarayda yapıldığı belirtilir.
Güllaç Tarifi İçin Malzemeler
- 3 litre süt
- 12 adet güllaç yaprağı
- 3 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilin
- 2 su bardağı ceviz içi
Üzeri için:
- 8 adet çilek
- 8 adet taze nane yaprakları
- 4 yemek kaşığı toz antep fıstığı
- 4 yemek kaşığı ceviz içi (ince çekilmiş)
İşte güllaç yapım aşaması:
1. adım: Süt, şeker tencereye alarak ısıtın, şekerler tamamen erisin.
2. adım: Süt oda sıcaklığında ılınmaya bırakılır.
3. adım: Süt kaynar olursa tatlınız hamur olur o nedenle el yakmayacak şekilde olmalı sonra tatlıyı tepsiye döşüyoruz.
4. adım: Güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde derince bir tepsiye koyuyoruz.
5. adım: Üzerine her yanı ıslanacak şekilde bir iki kepçe süt döküyoruz.
6. adım: Beş güllaç yaprağı için aynı işlemi tekrarlayalım ve 5. katı da ıslattıktan sonra bu kata ceviz serpelim ve üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak serelim.
7. adım: Kalan şekerli sütten bir su bardağı kadar alalım.
8. adım: İçerisine 2 yemek kaşığı gül suyu ekleyip tatlının üzerine gezdirelim. (İsteğe bağlı)
Son adım: Son olarak üzerini süsleyin ve tatlıyı buz dolabında muhafaza edin.
Afiyet olsun.
Kaynak: Haber Global TV