'Grubu dinlemiyor ama tişörtünü giyiyor...' Rock tişörtleri neden moda oldu?

'Grubu dinlemiyor ama tişörtünü giyiyor...' Rock tişörtleri neden moda oldu?
Guns N'Roses ve Nirvana dinleyicisi olmayan pek çok genç bu tişörtlerden satın almak istiyor. Fotoğraf: Eren Sakaya

Eski rock gruplarının tişörtleri, bu grupları hiç dinlememiş genç kuşaklar arasında bile moda oldu. Bu gençlere sevdiği yıldız isimler ya da izledikleri filmler ilham veriyor. Tişört satıcıları son günlerde 'Stranger Things' dizisi nedeniyle Metallica tişörtlerinin satıldığını ifade ediyorlar.

Dünyaca ünlü hazır giyim markaları son yıllarda AC/DC, Slayer, Ramones, Nirvana, Metallica gibi birçok eski punk, rock ve metal gruplarının tişörtlerini piyasaya sürdü. Bu tişörtleri Rihanna, Lady Gaga, Myley Cyrus, Demi Lovato gibi pek çok dünya yıldız konserlerinde ya da günlük hayatlarında giymeye başladılar.

Bu yıldızlardan esinlenen birçok genç ise kendileri doğmadan çok önce popüler olan bu grupları bir kere bile dinlememiş oldukları halde bu tişörtleri bir hayran refleksi ile satın alıyor. Bu tarz tişörtlerin filmlerde, dizilerde hatta TikTok ve Youtube gibi platformlarda görünmesi de gençlerin oldukça ilgisini çekti. 

Ülkemizde de müzik gruplarını bir kere bile dinlemeden tişörtlerini giyen bir kitle var olup olmadığını araştırmak için grup tişörtlerinin çokça satıldığı Kadıköy'ün yolunu tuttuk. 

'GRUBU BİLMEYEN GÖRÜYOR, DİNLİYOR'

Kadıköy'ün Caferağa Mahallesi'nde bulunan Hammer Müzik isimli tişört dükkanını ziyaret ettik. Dükkan sahibi Haluk Ataklı, rock veya metal dinlemediği halde bu tarz tişörtleri giyen bir kesimin var olduğunu ama kendi müşterilerinin genelde bilinçli dinleyiciler olduğunu ifade ediyor.

Ancak Ataklı, büyük giyim firmalarının punk, rock ve metal gruplarının tişörtlerini üretmesini olumlu bulduğunu ifade ediyor. Ataklı şöyle diyor:

"Bu firmalar lisans ile bu tişörtleri üretiyorlar. Ama ben bu durumu destekliyorum. Sonuçta grubu bilmeyen görüyor ve grubu dinliyor. Yeni grup öğrenmiş oluyor. Müziğe katkısı olduğunu düşünüyorum."

'RENGİ MOR DİYE GELİP TİŞÖRTÜ ALIYOR' 

Kadıköy'deki Akmar Pasajı'ndayız. Burada rock, punk ve metal tişörtleri satan bir dükkan ile karşılaşıyorum. Dükkanın sahibi Bülent Bey, genellikle bilinçli müşterilerin gelip sevdiği grupların tişörtlerini sorduğunu ancak çok sayıda müşterinin de grupları bilmeden gelip rock ve heavy metal tişörtü satın aldığını ifade ediyor.

İşletmeci, "Bu tarz müşterilerin bazıları, grubu bildiğinden değil, rengini sevdiğinden alıyor. Üzerinde ne olduğunun önemi yok, grubu dinlemiyor ama rengi mor diye alıyor" diye belirtiyor.

'Grubu dinlemiyor ama tişörtünü giyiyor...' Rock tişörtleri neden moda oldu? - Resim : 2
Müzik grubu tişörtleri İstanbul'un Kadıköy ilçesindeki dükkanlarda sıkça satılıyor. Fotoğraf: Eren Sakarya

Bülent Bey, kendilerinin tişört üretimlerinin sınırlı olduğunu belirtiyor. Dükkan sahibi sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Biz albüm kapaklarının baskılarını yapıyoruz. Albüm kapağı ne renkse onu basıyoruz. Büyük giyim markaları albüm kapaklarını her çeşit renkte basıyorlar. Bu yüzden gelip ünlü bir albümü farklı renkte talep eden çok oluyor. Bir metal grubunun yarım kollu rap modellerini soran çok oluyor."

En çok satılan gruplara da değinen Bülent Bey, "AC/DC, Metallica, Pink Floyd gibi grupların tişörtleri çok satılıyor. Ramones, Misfits gibi punk gruplarının tişörtleri de çok satıyor" diyor. İşletmeci, bazı müşterilerin grubu bilmediğini açıkça söylediğini ifade ediyor. Müşteriye grubu dinlemesini tavsiye ettiğini de sözlerine ekliyor. 

TIKTOK'TA GÖREN GELİP TİŞÖRTÜ ALIYOR 

Kadıköy'de Caferağa Mahallesi'ndeyiz. Birden, çok sayıda metal ve rock tişörtünün olduğu bir dükkan gözümüze çaptı. İçeride farklı gruplara ait tişörtlerin yanında gümüş aksesuarlar da bulunuyor.

'Grubu dinlemiyor ama tişörtünü giyiyor...' Rock tişörtleri neden moda oldu? - Resim : 3
Gümüş takılar da rock grubu tişörtü giyen gençlerin oldukça ilgisini çekiyor. Fotoğraf: Eren Sakarya 

Dükkanda bulunan yetkili "Evet bu grupları dinlemedikleri halde giymek için bu tişörtleri alan çok kişi var" diyor. Bu aralar Canifex gibi sert metal gruplarının tişörtlerinin satıldığını söyleyen işletmeci, "Mesela Stranger Things dizisinde Metallica grubunun Master of Puppets şarkısı çaldı diye Metallica tişörtleri çok satıyor. Dizide Ed diye bir karakterin giydiği bir tişört de kapış kapış gidiyor" diyor.

Öte yandan bu tarz metal tişörtlerini TikTok fenomenlerinin de giydiğini söyleyen dükkan sahibi, "TikTok'ta gören gelip tişörtü alıyor" diyor ve son olarak bu tarz tişört alanların gümüş takı ve aksesuar da aldığını sözlerine ekliyor.

Kaynak: Web Özel