Gerçekten bir tatil yapmak istiyorsak o cep telefonundan önce bir kurtulmamız gerek...

Web Özel Sosyal Medya
Gerçekten bir tatil yapmak istiyorsak o cep telefonundan önce bir kurtulmamız gerek...
Akıllı telefonlar tatille aramıza girebiliyor. Kaynak: Shutterstock

Tatile çıkarken telefonumuzla aramıza biraz mesafe koymak iyi bir fikir olabilir. Bu konuda dikkate alabileceğimiz bazı ufak ipuçları, tatile gittiğimiz yerde zamanımızı, paramızı ve enerjimizi telefona bakarak harcamamızın önüne geçebilir.

Akıllı telefonların yaşantımızı kolaylaştırdığı bir gerçek. Fakat kendimizi iyice kaptırdığımızda içinde bulunduğumuz ortamdan koptuğumuzu da kabul etmemiz lazım. Bu bazen iyi gelebilir ama tatildeyken saatlerce ekrana bakmak tatilimizi mahvedebilir. Tüm tatili Instagram'da gezinerek ya da mailleri kontrol ederek geçirmek, tatile çıkmak için yaptığımız fedakarlıklara haksızlık olmaz mı?

Telefonlarımızla aramıza mesafe koyma stratejileri geliştirmek kulağa biraz tuhaf gelebilir ama "tatilimizi tatil gibi geçirebilmemiz için" biraz çaba sarf etmemiz gerekebilir. Tatilde telefona tabii ihtiyaç duyuyoruz fakat telefonlarımızın tatil keyfimizi kaçırmaması için birtakım ipuçları bilmek, bizi bazı yüklerden kurtarabilir. 

TATİLE ÇIKMADAN ÖNCE KENDİNİZİ HAZIRLAYIN

Hedeflerinizi belirleyin: Kendinize (ve beraber yola çıktığınız kişilere) bu tatilden ne beklediğinizi sorun. Kafa dağıtmak mı, yeni şeyler tecrübe etmek mi, beraber zaman geçirmek mi, rutinlerinizden uzaklaşmak mı gibi sorular sorarak, tatilde zamanınızı nasıl geçirmek istediğinizi saptayın.

Bu hedeflerinizi yazın ve fotoğrafını çekip, bu fotoğrafı telefonunuza duvar kağıdı yapın. Böylece eliniz telefonunuza her gittiğinde, tatile niye çıktığınızı hatırlayabileceksiniz.

Telefonunuzu ne için kullanmak istediğinizi belirleyin: Fotoğraf çekmek? Yol bulmak? Ofiste neler olup bittiğinden haberdar olmak? Gerekçeniz ne olursa olun telefonunuzu ne amaçla kullanacağınızı bilmek telefonu bu amaçlar dışında kullanmamanıza yardımcı olur.

Zihninizin size kurduğu tuzaklara düşmeyin: Tatildeyken zihninizin size maillerinizi kontrol etmeniz, sosyal medyada gezinmeniz ya da bir şeyler paylaşmanız için "gerekçeler" uydurması çok normal. Neticede, telefona bakmak dopamin salgılamamızı tetikliyor (dopaminin bağımlılıklarda ana rol oynaması bir tesadüf değil). Telefona bakmamak, kortizol gibi stres yaratan hormonların azalmasına ve vücudunuzun rahatlamasına yol açmakta. O nedenle, "bir şey yapmanız gerektiğini" düşünerek elinize telefonu aldığınızda "bu şeyin" gerçek bir ihtiyaç mı, yoksa bir bahane mi olduğunu kendinize sorun.

Aynı anda iki yerde olamayacağınızı unutmayın: Fiziksel ve zihinsel olarak aynı anda iki yerde bulunmamız mümkün değil. Yani dikkatimizi telefonumuza verdiğimizde, bir başka yere dikkat göstermemiz imkansız.

TELEFONUNUZU DA TATİLE HAZIRLAYIN

Acil durumun ne olduğunu tanımlayın: Tüm gün telefona bakmak istemiyor ancak gerektiğinde de ulaşılabilir olmanız gerektiğini düşünüyorsanız sizin için acil durumun ne olduğunu belirleyin. Ailevi bir meselenin mi, yoksa ofiste bir krizin mi sizin için acil olduğunu belirleyerek, çağrı ve mesaj ayarlarınızı ona göre yapın. Bunun için telefonunuzun "rahatsız etme/öncelikli bildirimler" özelliğinden faydalanabilirsiniz.

Telefonunuzdaki "problemli uygulamaları" silin: Hayatınızdan 45 dakikanızı alacak kadar içinizde merak uyandıran (sosyal medya platformları, mailler, arkadaşlık uygulamaları, oyunlar, haberler vb.) platformları tatildeyken "problemli uygulamalar" olarak isimlendirebilirsiniz. Tatile çıkmadan önce bu uygulamaları silmek, size zaman tasarrufu sağlayacaktır. Kendinize, maillerinize günde en fazla iki kere bakma hakkı tanıyabilirsiniz.

Dikkatinizi dağıtacak ayarları değiştirin: Buna telefonunuza dikkatinizi dağıtmayacak bir duvar kağıdı bularak başlayabilirsiniz. Kamera, harita veya çeviri gibi elinizin altında olmasını istediğiniz uygulamaları tek dosyada toplayıp, gözüne çarparak dikkatinizi dağıtacak uygulamaları da bir dosya içine gizleyebilirsiniz. Ayrıca, tatilde gerçekten ihtiyaç duyduğunuz bildirimler dışında bütün bildirimleri kapatın.

Gerçekten bir tatil yapmak istiyorsak o cep telefonundan önce bir kurtulmamız gerek... - Resim : 1
Tatile çıkarken yanınıza telefonun alternatifi olabilecek şeyler alın. Kaynak: Suhtterstock

TEKNOLOJİYE ÇOK KAPILMAYIN

Eski usul takılın: İnsanlara, tatilde kalacağınız yerin ismini, adresini ve numarasını verin.

Elinizin altında başka seçenekleriniz olsun: Yanınıza canınız telefona bakmak istediğinde yerine koyabileceğiniz şeyler alın. Mesela, çantanıza oyun kartı, el işi, dergi, kitap gibi şeyler koyun.

Kendinize çok yüklenmeyin: İnsanlar sürekli telefonumuzu kontrol etmek "zorunda olduğumuzu" söylediğinde hepimizin kendi önemlerimize dair abartılı hislerimizin olabileceğini hatırlayın.

İnternetten daha fazla bir dünyanın olduğunu unutmayın: Pek çoğumuzda gerçek tecrübelerin "5 yıldızlı yerlerde" edinilebileceğini düşünme eğilimi olabilir. Fakat, hayat uygulamalarda 5 yıldız alan yerlerden daha fazlasını barındırıyor. Güzel tesadüfler yaşama ihtimalinizi zihninizin bir köşesinde daima tutun.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin tamamı The New York Times'ta Catherine Price imzasıyla yer alan, "How Not to Let Your Phone Ruin Your Vacation" isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

tatil akıllı telefon sosyal medya