Gençlere e-sigara tuzağı, Zehir aromada saklı  

Sağlık Haberleri Sağlık
Gençlere e-sigara tuzağı,  Zehir aromada saklı  
Tüm elektronik sigaralar yüksek derecede bağımlılık yapıcı madde olan nikotin içeriyor. Fotoğraf:Shutterstock

Yasak olmasına karşın elektronik sigara satışı internet üzerinden devam ederken, simsarların hedefinde gençler yer alıyor. Özellikle 'aromalı' denilerek pazarlanan ürünlerde binlerce zararlı kimyasalın yanı sıra bağımlılık yapan THC maddesi de bulunuyor.

Son dönemde yasak olmasına karşın internet üzerinden satılan elektronik sigara ürünleri gençleri pençesine düşürmeye devam ediyor. Sağlık Bakanlığı tarafından 2008 yılında yasak getirilmesine karşın elektronik sigara satışı tam 15 yıldır internet üzerinden pazarlanmaya devam ediyor. Onlarca internet sitesi satış ve faaliyetlerine devam ederken, gençler arasında bu ürünleri kullananların sayısı da artıyor.

Endişe veren artış oranları resmi verileri de yansımış durumda. TÜİK tarafından yayınlanan son Türkiye Sağlık Araştırması sonuçlarına göre, Türkiye genelinde her gün tütün mamulü kullanan 15 yaş ve üstü bireylerin oranı 2019 yılında yüzde 28 olarak saptanırken, bu oran 2022 yılında artarak yüzde 28.3'ye çıktı.

Tüketim oranı erkeklerde yüzde 41.3, kadınlarda ise yüzde 15.5 olduğu tespit edilirken, tütün mamulü kullanmayan bireylerin (bırakanlar ve hiç kullanmayanlar) oranı ise 2019 yılına göre yüzde 0.7 azaldı. Bir başka değişle sigara ürünlerini bırakanların sayısı da azalıyor.

İNTERNETTEKİ O SİTELER 

Sokakta yasak olmasına karşın internet 1000 TL ile bin 500 TL arasında satışı yapılan e-sigara ürünleri yurtdışından da kaçak yollarla ülkeye sokuluyor. Yaptığımız araştırmalar sonucunda yasal olmayan satışların en çok yapıldığı mecraların ise arama motorunda çıkan ilk 7 sayfa olduğunu  tespit ederken, internetteki en fazla kullanıcının yer aldığı forum sitesinin ise www.esigarakulubu.com adlı site olduğu dikkatimizden kaçmadı. Söz konusu sitede yasak olmasına karşın ürünlerin nereden, nasıl temin edileceği  de açıklanırken, insanlar adeta suça teşvik ediliyor. 

Simsarların e-sigaraya ait tüm detayları paylaştığı forum sitesi adeta zehir ticaretine çanak tutarken, uzmanlar ise piyasada 15 binden farklı e-sıvı ve elektronik sigara bulunduğunu, bin farklı tatlandırıcı uçucu ve tahriş edici özelliği olan ürünlerin solunum sistemine tehdit oluşturduğuna dikkat çekerek, internetteki sitelerin engellenmesi gerektiğini dile getirdi.

Gençlere e-sigara tuzağı,  Zehir aromada saklı   - Resim : 1
Emniyet birimleri simsarlara göz açtırmazken, e-sigara tacirleri internet üzerinden faaliyetlerini sürdürüyor. Fotoğraf: İHA 

THC TEHDİDİ

Öte yandan yapılan son bilimsel çalışmalar da ise elektronik sigara sıvılarının içeriğinde uyuşturucu madde yapımında kullanılan THC (tetrahidrokannabinol) olabileceği belirtilirken, e-sigaraların ‘reaktif oksijen molekülleri’ açığa çıkarma riski olduğuna dikkat çekiliyor. Reaktif oksijen molekülleri DNA hasarı yaparak, enzimleri etkisiz hale getirdiğini söyleyen Sağlığa Evet Derneği Başkanı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı ise, "Hayvan deneylerinde e-sigaraların iltihap mekanizmalarını tetiklediği, DNA hasarı yaptığı, hücre tamiratını duraklattığı, astım ilişkili kimyasalları aktive ettiği, akciğer işlevini azalttığını gösteriyor. Daha da vahimi, elektronik sigara sıvıları, tetrahidrokannabinol veya kısaca THC denilen yağ içerebiliyor. THC esrar zehrinin etken maddesi. Gençler açısından büyük riskler risk söz konusu. E-sigara gençler arasında hızla yayılıyor. Amerikan 2022 Gençlik Tütün Araştırma sonuçları da endişe verici. Ülkede ortaokul ve liselerde 2.5 milyon öğrenci elektronik sigara içtiği saptanmış durumda” uyarılarında bulunuyor.

TÜRKİYE HEDEF ÜLKE

Dünya genelinde 1.1 milyar insanın sigara içtiğini, her yıl sigaraya bağlı hastalıklardan 8 milyon kişinin yaşamını kaybettiğini belirten Dünya Sağlık Örgütü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Sağlıklı Yaşam Program Yöneticisi Prof. Dr. Toker Ergüder ise, e-sigaranın Türkiye’nin hedefteki ülke olduğunu belirterek, “Kartellerin hedefinde dünyanın en çok sigara tüketen ülkelerinden Türkiye pazarı var. Türkiye’de bu ürünlerin üretimi, ithalatı, satışı yasak. Eğer bu ürünler serbest hale getirilirse, çocuk ve gençleri nasıl koruyacağız? Amerikan sigara şirketleri kurdukları vakıflar üzerinden özellikle elektronik sigarayı her yerde yaymaya çalışıyorlar. Bir de elektronik ve ısıtılmış sigaralar birlikte kullanılıyor" dedi.

7 BİN KİMYASAL İÇERİYOR

“Saf tütün bağımlılık yapmaz diyen yalan söylüyor” diyen Ergüder, bu alanda bir tane bilimsel kanıt olmadığına değinerek, "Tütündeki nikotin beyindeki reseptörlere bağlanarak bağımlılığa yol açıyor. Karteller slim sigaraların ardından son olarak elektronik sigaraların üretimine yöneldiler. Tüm elektronik sigaralar yüksek derecede bağımlılık yapıcı madde olan nikotin içeriyor. Isıtılmış tütün ürünleri de nikotin ve diğer kimyasalları içermekte. Sigara ve elektronik ürünleri 7 bin kimyasal, 70 kanserojen, 8 bin farklı aroma içerebiliyor" ifadelerini kullandı.

Gençlere e-sigara tuzağı,  Zehir aromada saklı   - Resim : 2
E-sigara ürünleri, vatandaşlara 'bağımlılık yapmıyor' şeklinde pazarlanırken, uzmanlar ise söz konusu ürünlerde binlerce kimyasal madde olduğuna dikkat çekiyor. Fotoğraf: AA

Yapılan araştırmalara göre e-sigara bağımlılarının yalnızca yüzde 5.5'inin sigarayı bıraktığı ancak bu kişilerin 4 ay geçmeden yeniden sigaraya başladığını da ortaya koyarken, e-sigaraların, sigara bıraktırmada etkili olmadığı, farmakolojik tedavi ile sigara bırakma başarısının yüzde 43.1 olduğu belirtiliyor.

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

e-sigara sigara sağlık kaçakçılık