Genç mi, tecrübeli mi? İşe alım trendi değişiyor mu?

Genç mi, tecrübeli mi? İşe alım trendi değişiyor mu?

Küresel trend genç çalışan istihdam etmekten daha tecrübeli veya yaşlı personeli işe almaya dönmüş gibi gözüküyor. Bazı iş verenler yaşı ilerleyen çalışanların yeni bir olayı kavramakta zaman zaman zorlansalar da adapte olduktan sonra yüksek iş etiği ile çalıştıklarını söylüyor.

Türkiye’de çalışanların yaşıyla ilgili değerlendirmeler son derece sert. Bazen 40 yaşın üzerindeki herhangi bir insan ‘yaşlı’ olarak sınıflandırılıp iş başvurusu değerlendirilmeye alınmadığı dahi oluyor. Ancak dünyada durum pek böyle değil. Hem nüfusun daha yaşlı olması hem de iş dünyasının farklı dinamikleri sebebiyle pek çok firma yurt dışında daha yaşlı olan personellere yönelmeye başladı. Bunda Z kuşağının iş özel hayat dengesine düşkünlüğünün de payı var.

ABD’de bir paketleme firmasının sahibi olan Kip Conforti, Z kuşağı elemanlarını son zamanlarda emeklilerle değiştirme kararı almış. Z kuşağının her boş vaktini telefonuyla oynayarak harcadığını ve çok fazla izin aldığını düşünen Conforti, yaşlı personelin geç öğrendiğini ancak bir kez işi kavradığı zaman da onu yerine getirdiğini söylüyor.

Bu personellerin işe hiç geç kalmadığını aktaran Conforti, “ ‘Bugün bunu yapacağız’ diyorum ve yapıyoruz. 9’da başlayan mesailerine 8:50’de geliyorlar. Bu iş etiği meselesi” ifadelerini kullanıyor.

Birleşik Devletler’de son aylarda yaşı geçkin olan personele ciddi bir rağbet var. Federal İstatistik Ofisi’ne göre işveren talebinin en fazla arttığı yaş grubu şu sıralar 55 ve üzeri. ABD’de 50 yaş ve üzeri insanların sorunları ile ilgilenen sivil toplum kuruluşu AARP 2012 yılında yürttüğü bir kampanyada firmalardan 50 yaş üzerine bir kota vermesini istemişlerdi. AARP’ın kampanyası kapsamında ülkedeki hasta bakıcıların önemli bir bölümü 50 yaş üzerine personel ile değiştirildi çünkü bu sektördeki pek çok genç insan işi bırakıyor.

'BİZİ UYGUN FİYATA ALABİLİRSİNİZ'

Büyük istifa dalgası sonucunda pek çok emekli personel de çalışma hayatına geri dönüyor. 69 yaşındaki ABD vatandaşı Laurel McDowell da bunlardan biri. McDowell, “Bir sonraki işimizi düşünerek işe girmiyoruz, bizi çok uygun fiyata alabilirsiniz” demekte. Bugün emekli olan bir çalışanı istihdam etmek Türkiye’de de uygun. İşçilerin prim oranı aldıkları ücretin yüzde 30’u kadar yani emekli olmayan bir çalışandan daha az prim ödeniyor. Bugün pek çok profesyonel atlet eskisine göre çok daha uzun süre spor yapabiliyor. Lionel Messi ve Cristiano Ronaldo rekabeti buna canlı bir örnek.

Bazı işverenlerin ise genç insanlara karşı ciddi bir önyargısı var. ABD merkezli insan kaynakları firması SHRM’nin yöneticisi Johnny C. Taylor Jr. şunları anlatıyor: “Bizimle çalışan bazı kişiler, ‘Neden doğal olarak daha az çalışmak isteyen insanları işe alalım ki’ diyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

ORTALAMA İŞTE KALMA SÜRESİ 10.4 YIL

Columbia Üniversitesi, yaşı geçkin personelin işe alınması konusunda bir çalışma yaptı. Bu çalışmanın sonuçlarına göre; 55-64 yaş arası çalışanların bir işte ortalama kalma süresi 10.4 yıl. 25-34 arasında bu süre 3 yıl.

Bazı sektörlerde yaşı geçkin personel çalıştırmanın bir sıkıntısı ise teknolojiye adaptasyon olabiliyor. Eğer kişi özellikle ara verip çalışma hayatına döndüyse son teknolojileri yakalamakta sorun yaşıyor. Bazı marketlerde çalışmaya başlayan emekli kasiyerlerin POS cihazlarına adapte konusunda problemler yaşadığı gözlenebiliyor.

Öte yandan tecrübeli personel sayısının artması içerideki gençlerin de eğitimi konusunda olumlu olabilir. Özellikle restoran işletmeleri deneyimli, müşteri ile nasıl konuşması gerektiğini bilen bir garsonun, büyük faydasını gördüklerini söylüyor.

Kaynaklar: Wall Street Journal, Columbia Üniversitesi

Kaynak: Web Özel