Dünyanın bazı noktalarında çalışanlar hiç kovulmayacağını düşünmeye başladı...

Dünyanın bazı noktalarında çalışanlar hiç kovulmayacağını düşünmeye başladı...
Dünya genelinde artan enflasyon ve hibrit çalışma modellerinin 'büyük istifa dalgasını' başlattığı düşünülüyor. Fotoğraf: Shutterstock

Amerika Birleşik Devletleri'nde başlayan ve dünyayı saran 'büyük istifa dalgası' sonucu bazı çalışanlar 'hiç kovulmayacaklarını' düşünmeye başladı. Kimi insan kaynakları uzmanlarına göre; bu ekip içi motivasyon kayıplarına da neden olabilir.

Pandemi sonrasında uzaktan çalışma sistemine geçilmesi, hibrit ofis modelleri ve yükselen enflasyonla birlikte iş dünyasında taşlar yerinden oynadı. Dünyanın her bölgesinde yılların rekorunu kıran enflasyon rakamları da ortadayken maaşlar yeniden hesaplanıyor. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri’nde çalışanlar ‘büyük istifa dalgası’ (Great Resignation) sonucunda koşullarından biraz memnun olmadıkları işlerden bile istifa edebiliyorlar çünkü işsizlik oldukça düşük seviyelerde. Tabi ülkede salgın sebepli yapılan devlet yardımları da bazı vatandaşların ‘çalışmasam da paramı alıyorum’ demesine sebebiyet verdi.

Örneğin ABD'de şu an boşta yazılım mühendisi bulmak çok zor. 700 kişilik Boston merkezli bir yapay zeka bazlı pazarlama firmasını CEO’su olan David Cancel, “Bir yazılım mühendisi olarak şu an kovulmanız için inanılmaz kötü olmanız gerekiyor” ifadelerini kullandı. Amerika Birleşik Devletleri’nde iş garantisinin en yüksek olduğu sektörler finans, eğitim, sağlık ve kamu görevleri olarak gösteriliyor.

İnsan kaynakları için yazılım üreten UKG şirketi ABD genelinde 2 bin yönetici ile yaptığı bir ankette yöneticilerin yüzde 16’sının şu an hiçbir yeteneği olmayan insanları bile işe alabileceklerini aktarıyor.

İŞSİZLİK DİP SEVİYELERDE

İnsan kaynakları alanında uzman olan Jim Link ise firmaların eldeki verimsiz personelleri, yenisini bulmakta zorlanacakları için işten çıkaramadıklarını onlara yeniden mesleki eğitim verdiklerini söylüyor. Pandeminin etkisiyle Birleşik Devletler’de işsizlik Nisan 2020’de yüzde 14.7 seviyesindeyken, geçen ay yüzde 3.6’ya kadar inmişti.

Pek çok şirket personellerini yüksek enflasyon öncesinde işe aldıkları için de bırakmak istemiyor çünkü yerine yeni birini aldıklarını zaman çok daha yüksek ücret ödemek zorunda kalabiliyorlar. 

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Haber Global (@haberglobal)'in paylaştığı bir gönderi

'O DA KOVULMUYOR BEN DE, BEN DAHA ÇOK ÇALIŞIYORUM'

İş dünyasında motivasyon üzerine çalışan Jessie Wisdom ise şirketlerin eldeki elemanları tutmak için sergiledikleri tavrın ekiplerin motivasyonunu düşürebileceğini vurguluyor. Wisdom, “Bazı personeller ‘Yanımdaki benim kadar çalışmıyor ve ben onunla aynı muameleyi görüyorum. O zaman neden kendimi yorayım ki’ kafasına girebilir” ifadesini kullandı.

Büyük istifa dalgası farklı ölçülerde de olsa Türkiye’ye de uğradı. Gerek yıllık enflasyonunu yüzde 70’lere dayanması gerekse de hibrit çalışma modelleri bunun sebeplerinden. Ayrıca uzaktan çalışmanın bilgisayar teknolojileri alanında yaygınlaşması çalışanlarına uluslararası firmalara yönelmesine sebep olabiliyor.

Medipol Üniversitesi, İnsan Kaynakları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Pelin Vardarlıer’e göre; Türkiye’deki çalışanların yüzde 23’ü önümüzdeki 12 ay içinde yeni bir işe geçmeyi hedefliyor.

Peki bir firma çalışanını elde tutmak için ne yapmalı? Vardarlıer bu soruya şöyle cevap veriyor: “Liderlerin çalışanlar ile olan iletişimleri, özgünlük, üretkenlik ve refahı teşvik edecek uygulamaların olması, güvenli bir çalışma kültürü oluşturması, hibrit çalışma düzeni sağlaması işletmelere sektörlerinde ciddi rekabet avantajı sağlayacaktır”

TÜRKİYE'DE KAÇ İNSAN ÇALIŞIYOR?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun rakamlarına göre; 2021’in üçüncü çeyreğinde 29 milyon 652 insan istihdam edilirken, bu rakam 2022’nin ilk çeyreğinde 29 milyon 418 bine indi. Bu noktadan hareketle bir süredir ek istihdam yaratmakta zorlanıldığı göze çarpıyor. 2021’in ilk çeyreğinde 3 milyon 795 bin insan resmi olarak işsiz kabul edilirken bu sayı 2022’nin ilk çeyreği için 3 milyon 845 bine çıktı.

Bazı insan kaynakları uzmanlarına göre ise kısa adı YOLO (İngilizce: You Only Live Once) ‘Sadece bir kere yaşarsın’ akımı da çalışanların şirketlerine olan bağlılığının azalmasında büyük etken. Özellikle pandemi sürecinde sağlık endişeleri de duyan bazı insanlar için iş eskisi kadar önemli değil.

Oxford Economics’in yaptığı bir çalışmaya göre; İngiltere’de yeni bir çalışanın maaş ve eğitim giderleri toplamı önceki çalışanın masrafının yüzde 122’sine kadar çıkabiliyor.

Kaynaklar: Wall Street Journal, İK Bahçesi, Dünya

Kaynak: Web Özel