Evde turşu nasıl yapılır? 20 dakikada servise hazır turşu tarifi

Evde turşu nasıl yapılır? 20 dakikada servise hazır turşu tarifi

Turşu tankında çıplak ayakla dans görüntülerinin ortaya çıkmasıyla tepki yağdı. Vatandaşlar dışarıdan turşu alma konusunda şüpheye düşerken 'Evde turşu nasıl yapılır?' Google'da en çok yapılan aramalardan biri oldu. İşte evde turşu nasıl yapılır sorusunun yanıtı...

Türkiye'nin gündemi bir anda turşu oluverdi. Sosyal medyada yayılan turşu üzerinde çıplak ayakla yapılan dansın ardından vatandaşlar 'Evde nasıl turşu yapılır?' sorusuna yanıt arıyor. İşte sorunun yanıtı.

Turşu yapımında salatalık, lahana, yeşil domates, pancar, yeşil biber, kelek, patlıcan gibi birçok sebzenin yanı sıra erik, çağla gibi ilginç alternatifler de kullanılıyor.

Tek tek her malzemeyle turşu yapabileceğiniz gibi hepsini karıştırıp karışık turşu yapmak da mümkün. Peki turşu yapmanın püf noktaları neler?

Turşu yapmanın püf noktaları

Farklı malzemelerin olgunlaşma süreleri ve dayanıklılıkları farklı olabilir. Turşunuzu yaparken bu uyuma dikkat edin. Ayrıca kırmızı lahana gibi renklerini salan sebzelerin diğerlerini boyamalarını istemiyorsanız onları ayırmak gerekir.

Hangi sebzeyi ve meyveyi kullanırsanız taze, sert ve diri olmasına dikkat edin. Kullanacağınız malzemenin kabuklarının parlak, gergin, lekesiz, zedelenmemiş olmasına önem verin. Sebzelerinizi turşuyu kurmadan önce iyice dezenfekte edin. Bunun için sebzeleri sirkeli suda bekletebilirsiniz.

Salatalık, biber gibi bütün kullandığınız malzemeleri iğneyle birkaç yerinden delin. Böylece sebzelerin içine turşu suyu girer ve turşunuz diri olur. Lahana, havuç gibi sebzeleri ise doğradığınız için bu işlemi yapmanıza gerek yoktur.

Evde turşu nasıl yapılır? 20 dakikada servise hazır turşu tarifi - Resim : 1

Turşuya hangi tuz iyi gider?

Turşunun sebze ve meyveleri kadar tuzu da çok önemli. Turşu yapmak için sofra tuzu yerine iri taneli kaya tuzu kullanmalı ve tuz miktarını doğru ayarlamalısınız. Yeterince tuz koymazsanız turşunuz hem yumuşar hem de çabuk bozulur.

Turşunun içindeki tuz miktarının yüzde 5 civarında olması gerekir. Turşunun olgunlaşma sürecinde tuzun bir kısmı sebzelerin içine işler ve sudaki tuz oranı azalır. Bunu önlemek için başlangıçta hazırladığınız turşu suyunun tuz miktarını yüzde 8 gibi ayarlayın. Yani 1 litre su için 80 gram kaya tuzu kullanacaksınız.

Turşu yaparken yumurta testi

Gramla litreyle uğraşmak istemeyenler için daha pratik bir ölçü yumurta testi olabilir. Tuzu suda erittikten sonra içine bir taze yumurta atın. Yumurta suyun üzerinde yüzerse turşunun tuz miktarı yeterli demektir.

Su demişken, turşunuzun lezzeti ve kıvamı için kullandığınız su da çok önemli. Mutlaka kaynatılıp soğutulmuş su veya dinlendirilmiş içme suyu kullanın.

Büyük kavanozlar mı, küçük kavanozlar mı?

Turşunun içine giren malzemeler kadar kullandığınız kaplar da önemli. Çok büyük bir kavanozda turşu yapıp uzun süre tüketmektense küçük küçük kavanozları kullanarak turşunuzun uzun süre taze kalmasını sağlayabilirsiniz.

Plastik kaplar, her ne kadar daha ekonomik ve kolay bulunabilir olsa da, turşunuzu mutlaka cam kavanozda yapın. Plastik kavanozların içinde kanserojen maddeler olabilir. Bu maddeler asit etkisiyle turşunuza geçebilir. İlla plastik kavanoz kullanmak isterseniz, gıda ile uyumlu ve tek kullanımlık kaplar bulmaya özen gösterin.

Kullanacağınız cam kavanozları da mutlaka önceden sterilize edin. Kavanoz ve diğer ekipmanların temizliği için kimyasal olmayan ve gıda ile teması uygun temizlik maddeleri kullanabilirsiniz.

Aralara ne katmalı?

Turşu yaparken sebzeleri sık ve güzel dizerseniz ve aralara sarımsak koyarsanız hem görüntü hem de tat olarak istediğiniz sonucu elde edebilirsiniz. 5 litre su için 1,5 baş sarımsak ekleyin. Tane karabiber, defne yaprağı, taze tarhun, karanfil veya hardal tohumu gibi malzemeler de turşunuza hoş bir aroma ve lezzet verir. Ayrıca görsel olarak da kavanozunuzun daha şık görünmesini sağlar.

Turşuya niye nohut konulur?

Turşunun daha çabuk olmasını isterseniz fermantasyonu hızlandırmak için kavanozun dibine bir avuç nohut ekleyin. Sonra 5 litre tuzlu su için yarım litre üzüm sirkesi koyun. 5 litre su için isteğe bağlı olarak 1 çay bardağı toz şeker ekleyebilirsiniz.

Arzu ederseniz sirke yerine turşunuzu limon dilimleriyle de yapabilirsiniz. Bu durumda lezzeti daha hafif ve dayanma süresi daha uzun olan bir turşu elde edersiniz.

Evde turşu nasıl yapılır? 20 dakikada servise hazır turşu tarifi - Resim : 2

Turşunun üstüne konulabilecek sebze ve yeşillikler

Turşunun en üst kısmına maydanoz, kereviz veya asma yaprakları koyabilirsiniz. Asma yaprağı içindeki tenin maddesi, sebzelerin daha çıtır olmasını sağlar. Ayrıca hava almasını da engelleyip güzel bir tat ve koku verir. Hatta belki turşunun üzerine bir salkım üzümü elinizle hafif ezerek koyabilirsiniz. Hem ağırlık yapar hem de turşuya lezzet verir.

Tuzlu suyu sebzelerin üzerine dökerken hava kabarcığı kalmamasına dikkat edin. Suyu döktükten sonra, kavanozun ağzı yarı açık şekilde, tüm malzemeleri 7-8 saat bekletirseniz sebzeler dibe çöker ve kavanozdaki hava boşaldığı için su seviyesi de azalır. Kapağı kapamadan önce bir miktar daha tuzlu su ilave edin.

En önemli nokta: Kavanozun ağzını sıkıca kapatmak

En son kavanozun ağzını sıkıca kapatın. Serin ve güneş almayan bir yere koyarak her gün çalkalayın. Ancak mayalanma aşamasında sık sık kapağını açıp turşuyu karıştırmayın. Turşunuz lahanaysa 3 hafta, salatalıksa 4 hafta, biberse 2 ayda olgunlaşacaktır. Bu nedenle yukarıda da belirttiğimiz gibi malzemelerin uyumunu bu olgunlaşma süresine göre ayarlayın.

Kurulan turşu nerede bekletilmeli?

Turşuyu kurduktan sonra serin ve karanlık bir yerde bekletmeye özen gösterin. Turşunun yerini çok fazla değiştirmeyin. Sürekli “Oldu mu?” diye açıp bakmayın. Kapağını açtığınızda turşunun fermantasyonu duruyor. Bir daha başlaması için aynı süreyi en baştan beklemek gerekiyor.

Turşunun içine el, ayak sokulur mu?

Turşuyu açtıktan sonra da içine elinizi sokmayın. Mümkünse metal olmayan bir kaşık ya da maşayla alıp servis edin.

20 dakikada servise hazır turşu nasıl yapılır?

20 dakikada turşu tarifi

Sebzeler yıkandıktan sonra küp, küp doğranır. Doğranan bu sebzeler bir miktar su ile  15-20 dakika kadar haşlanır. Haşlanan sebzeler süzülerek biraz suya tutulur. Bir kabın içine sebzenin miktarına göre su konulur. Suyun içine bir miktar sumak ile 3-4 diş dövülmüş sarımsak, tuz ve haşlanmış malzemeler ilave edilir.El turşusu bu işlemlerden 15-20 dakika sonra hazırdır.

Malzemeler: 

1 adet kabak

5-6 adet patlıcan

5-6 adet yeşil biber

3-4 diş sarımsak

Bir miktar sumak ekşisi

Yeterince tuz