Eşler paralarını nasıl harcamalı?

ÖZEL HABERLER
Eşler paralarını nasıl harcamalı?
Eşler konu paralarını nasıl harcayacakları olduğunda zaman zaman tartışabiliyor. Fotoğraf: Shutterstock

Pek çok evli çiftin ortak hayat idare etmek için farklı yöntemleri var. Bazıları maaşlarını ortak hesapta topluyor, bazı evlerde ise herkes cebine kendi parasını koyuyor.

İki insan evlendikten sonra sadece aynı evi, ortak anıları değil, paralarını da paylaşıyorlar. Fidelity Invesments isimli şirketin geçen yıl yaptığı bir araştırmaya göre çiftlerin yüzde 20’si evlilikte en büyük problemlerinin para olduğunu söylüyor.

Sorun bazen birinin diğerine göre daha müsrif olması, bazen de diğerinin cebinde akrep gezmesi olabiliyor. Peki maaş alındığı zaman ortak bir hesapta mı toplanmalı, yoksa herkes hesabını ayrı mı tutmalı? Maaş ortak bir hesapta toplanırsa kimin ne harcadığı nasıl takip edilecek?

Bazı çiftler aralarında daha kontrollü para harcayana direksiyonu veriyor. Harvard Üniversitesi’de doçent olarak çalışan Ashley Whillans eşi ile bütçesini ayrı tutuyor. Ortak harcamalar için bir hesapları da var. Böylece bir diğeri bir şey satın almak istediği zaman diğerinden izin almıyor.

EŞİ FİNANS MÜDÜRÜ FATURALARA BAKIYOR

Ted Jenkin bir finansal girişimin kurucusu. Eşi ile aylık bütçeleri ortak. Önce aylık gelirlerinin yüzde 20’sini kenara atıyorlar. Kalan para üzerinden yüzde 5’i eşine bir hediye almak veya birlikte vakit geçirmek için kenara koyuyor. Bunları yaptıktan ve evin sabit giderlerini ayırdıktan sonra her partnere kendileri için harcayacakları para kalıyor. Eşi bir şirketin finans müdürü olduğu için faturaları yatırma işine de bakıyor. Jenkin ise aile olarak otomobil almak veya evi yenilemek gibi bir yatırım yapacaklarsa onlarla uğraşıyor.

Eşi ile birlikte her yıl, bir yıllık mali plan hazırlıyorlar. Geçen sene yaptıkları uzun vadeli finansal plana bakıp neyi daha iyi yapabileceklerini gözden geçiriyorlar. Jenkin, “Para konusunda açık bir ilişkimiz olduğu için bu konuda tartışmıyoruz da” demekte.

'BORCA ALIŞKINIZ'

Jessica Moran ve eşi borç içinde yaşamaya alışkın. Eşinin evinde yaşadıkları için krediyi eşi ödüyor. Market alışverişi ve diğer bazı giderler Moran’dan. Aynı zamanda kendi arabasının taksitini ödüyor ve market alışverişlerini yapıyor. Eski evinden kira alıyor. Eşinin eski evliliğinden de bir çocuğu olduğu için bu bölüşümün adil olduğunu düşünüyor. Çiftin banka kredi kartı, dahil olmak üzere bütün hesapları ayrı.

Grant Donelly Ohio Devlet Üniversitesi’nde pazarlama profesörü. Eşi ile her ayın başında ayın masraflarını konuşuyorlar ve bir tabloya gelir giderleri yazıyorlar. Başlarda bunu yapmakta çok zorlansalar da sonra ilişkilerinin bir parçası haline gelmiş.

Charlie Donley kira, internet, elektrik gibi giderlerin hepsini eşi ile ortadan ikiye bölüyor. Donley, “Böyle yaptığımız zaman biri diğerinden fazla veya az ödüyor gibi bir hisse kapılmıyoruz” demekte.

Daniel Rodriguez eşinden yüzde 70 daha fazla kazanıyor. Bu sebepten ötürü evin bütün sabit giderlerinin yüzde 70’ini o karşılıyor. Rodriguez, “Böylece ailede kimse birinin diğerinden daha fazla harcadığını düşünmez” demekte. Çift ‘herkes gücü yettiği kadar’ planını uyguluyor.

'PARA EVLİLİĞİ BİTİREBİLİR'

Kişisel finans uzmanı Doktor Laura Hendrix paranın evliliği bitirebileceğini söylüyor. Hendrix, “Benim finansal olarak en iyi gördüğüm çiftler birlikte olmaya başladıklarında ikisinin de borçlu olduğu birliktelikler, borçları birlikte ödemek ilişkiyi sıkılaştırıyor” demekte.

Hendrix insanların partnerlerinin harcama davranışlarına bakarken onların nasıl bir çocukluk geçirdiklerini de düşünmeleri gerektiğini anlatıyor. Hendrix’e göre evli olan insanların altı finansal hedefi olmalı.

📌Ev satın almak

📌Borçsuz yaşamak

📌Çocuk sahibi olmak

📌Kariyerde ilerlemek

📌Bir hobiye yatırım yapmak

📌Emeklilik

Kaynaklar: The Wall Street Journal, Moneygeek

Kaynak: Web Özel

evlilikte yaşanan sorunlar evlilikte yaşanan sorunların çözümü evlilik boşanma