'Evet' dedi! Evlilik teklifi yüzüğü almayı erteleyenleri ne bekliyor?

'Evet' dedi! Evlilik teklifi yüzüğü almayı erteleyenleri ne bekliyor?

Yaz dönemi ile birlikte ertelenen düğünlerin sayısı patladı. Evlilik teklifi yapmak isteyenler de bütçelerini kontrol ediyor. Onlara pek de iyi olmayan bir haberimiz var. İngiliz pırlanta devi harekete geçti...

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte ertelenen pek çok düğün planı şimdi hayata geçiyor. Evlilik teklifi etmek isteyen erkeklerin aklında da ‘Yüzüğü ne zaman alacağım?’ sorusu tam açılmayla birlikte tekrar dolaşmaya başladı. Dünyanın en büyük ham pırlanta üreticilerinden De Beers ise fiyatlarına zam yapıyor. Bloomberg’de Thomas Biesheuvel imzalı habere göre temmuz ayında İngiliz üretici fiyatlarına yüzde 5 zam yaptı.

Mücevher sektörü dünya genelinde pandemiden en az etkilenen sektörlerden oldu. Değerli taşlara düşkün olan zenginler seyahatler için harcayamadıkları parayı elmas ve yakutlara yatırdı. Pırlanta satışları Çin ve ABD’de vaka sayılarının kontrol altına alınmasına bağlı olarak açılmalarla eski seviyesine ulaştı.

Peki Türkiye’de durum ne? Hammaddeye gelecek olan zam pırlanta satışlarını nasıl etkiler. Haberglobal.com.tr'ye konuşan Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Kamar pandemide sadece pırlantanın değil pek çok maden ve metalin fiyatının da yükseldiğini söylüyor.

'KÜÇÜK BOY HİNDİSTAN'DAN BÜYÜK BOY BELÇİKA'DAN'

Elmasa yapılan zammın son bir yıldır biriken bir zam olduğunu aktaran Kamar daha önce bu kadar zam gelmemiş olmasının sebebini sektörün yeteri kadar stok yapmasına bağlıyor. Stoklar eridikçe, pırlantaya yüzde 5 bazı ölçülere göre yüzde 10 zam geldiğini aktaran Kamar, “Türkiye ağırlıklı olarak ham pırlantayı almıyor, Türkiye kesilmiş pırlanta alıyor. Bunları da küçük boyları Hindistan’dan, büyük boyları Belçika’dan satın alıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Haberglobal.com.tr'ye konuşan Zen Pırlanta’nın patronu Emil Güzeliş ise ABD’nin piyasaya ucuz dolar verdiği, Avrupa Merkez Bankası’nın Euro bastığı bir dönemde bütün değerli madenlerin fiyatlarının yükseldiğini aktardı.

240 GÜNÜN 40 GÜNÜ KAPALI

Dünyadaki talebin pandemi dolayısıyla en fazla yüzde 20 düştüğünü aktaran Güzeliş, satışların eski zamanına gelmesinin zaman alacağını söylüyor.

Önümüzdeki ay demire gelen zam kaynaklı fiyatlarda tekrar bir artış olabileceğini söyleyen Güzeliş AVM’lerin tam kapasite açılması ile birlikte satışların tekrar kıpırdandığını anlatıyor. Emil Güzeliş, “Geçen yıl da temmuz ayımız güzel geçmişti. Son 240 günde sadece 40 gün kapalıydık. Yıl sonuna kadar birikmiş taleple gelen satışlarla bunu tölare ederiz” ifadelerini kullandı.

'BÜYÜK HAYALLERİ KÜÇÜK MUTLULUKLARA SIĞDIRDIK'

Peki çiftlerin bir yıldır erteledikleri düğünleri hayallerindeki gibi olabilecek mi? Merve – Selim çifti kalabalık akraba çevresi nedeniyle oldukça kalabalık bir düğün hayal ediyordu. “Yasaklar dolayısıyla hiçbir şey yapamadık. İmkanlar çerçevesinde en asgari şekilde yaptık her şeyi” diyorlar: “İstediğimiz birkaç şey gerçekleşebilir diye bir süre ertelediğimiz de oldu ama her defasında vakalar daha da patlak verdi.”

Mart 2021'deki kısa süreli normalleşme döneminde evlenen genç çift, “Büyük hayalleri küçük mutluluklara sığdırmak zorunda kaldık. :)” ifadelerini kullanıyor.

'DÜĞÜN GİBİ BİR PLANIMIZ YOKTU'

İrem – Yiğit çifti ise orijinal planlarında kalabalık bir düğün düşünmeyenlerden. “Mart 2021 civarında evlenmeyi planlıyorduk. Nikah salonuna kaç kişi sığacak falan bilmiyorduk ama bir yandan da insanlar olsun istiyorduk. O yüzden mart ayında 50 kişi de olsa açtıkları için 'Kesin yapalım artık' dedik” derken “Düğün gibi bir planımız yoktu” diye ekliyorlar.

“Ailelerin katıldığı bir nikah ve sonrasında restoranlar da açık olduğu için arkadaşlarımız arasında bir eğlence planladık” diyen çift, “Nikahı daha kalabalık yapmak isterdik” diyor: “Düğün yapmayı ilk etapta da düşünmediğimiz için nikahı 50 kişiyle yapmak istemiyorduk.”

ŞİMDİDEN ÜÇ BEKARLIĞA VEDA VAR

Matt Tresslar isimli ABD vatandaşının bu yaz şimdiden katılması gereken üç bekarlığa veda partisi ve üç düğün var. Tresslar temmuz ve ocak ayları arasında gerçekleşecek yedi düğüne katılmanın sözünü şimdiden vermiş. Geçen yıl pandemiden dolayı bir daha sosyalleşmek konusunda asla şikayet etmeyeceğini belirten 29 yaşındaki genç adam şimdi şikayet etmenin kıyısında olduğunu söylüyor.

Ek kaynaklar: Haberglobal.com.tr, Washington Post

das