Dünya dışında bir hayat var mı? Varsa onlara ilk ulaşan biz mi olmalıyız?

Dünya dışında bir hayat var mı? Varsa onlara ilk ulaşan biz mi olmalıyız?
Bilim insanları uzaya Dünya'nın haritasının piksel şeklinde resmedildiği bir harita göndermek istiyor. Fotoğraf: J. H. JIANG ET AL., 2022

Dünya dışında bir hayat olup olmadığı her zaman merak edilen bir soru olmuştur. Diyelim ki uzaylılar var. Onlara ilk ulaşan biz mi olmalıyız? Ya gönderdiğimiz mesajı yanlış anlarlarsa. Bir grup bilim insanı ilk mesajı atan olmaya kararlı...

İnsanlık tarihi kadar eski bir soru: Uzayda hayat var mı? NASA’ya göre ‘şu ana değin bildiğimiz kadarıyla’ böyle bir yaşam formu yok. Evrende yapılan her yeni keşif uzaylıların varlığına ilişkin yeni soruların kapısını açıyor.

Bazı bilim insanları ise dünya dışındaki yaşama ulaşmak için önce onlarla iletişim kurmamız gerektiğini düşünüyor. Peki uzaylılarla (varsa) nasıl konuşacağız? Bütün dünya İngilizce konuşuyor olsa da onların bu dili bilmeme ihtimalleri oldukça yüksek. Bir grup bilim insanı uzaya göndermek üzere bir mesaj hazırladı. Bu mesajda erkek ve kadın vücutları piksellerle resmedilirken aynı zamanda dünyanın haritası da bulunuyor.

Mesajın içinde Dünya'ya ilişkin basit bilimsel ve matematiksel formüller de var. Bilim insanları mesajı Samanyolu Galaksisi’ne göndermeyi tasarlıyor. Uzaylılara gönderilecek mesaj için yapılan bilimsel araştırmanın 11 yazarı arasında bulunan astrofizikçi Stuart Taylor ‘bizden daha gelişkin bir teknolojiye sahip olan’ dünya dışı varlıklara hakkımızda bir mesaj göndermenin olumlu olduğunu aktarıyor.

KARŞI OLANLAR DA VAR

Kaliforniya’da bulunan ‘Dünya dışı zeka arama’ (SETI) programının direktörü Dan Werthimer, “Astronomların yüzde 99’u mesaj gönderme fikrinin yanlış olduğunu düşünüyor” demekte. Dünyanın en zengin insanı Elon Musk’ın da aralarında olduğu 20 bilim insanı ve girişimci 2015 yılında imzaladıkları bir bildiride uzaya mesaj göndermenin yanlış olduğunu belirtmişlerdi.

Bu endişenin temelinde eğer dünya dışı bir varlık varsa gönderilen mesajı yanlış anlayıp anlamayacakları endişesi yatıyor. Eğer bu mesajı yanlış anlayabilirlerse galaksiler arası savaş gibi yıkıcı potansiyel sonuçları olabilir. Efsane fizikçi Stephen Hawking de 2010 yılında dünyadan uzaya gönderilen bir mesaj sonrasında uzaylıların dünyaya gelip işgal etme ve kolonileştirme için adım atabileceklerini söylemişti. Yani tanımadığımız biri ile konuşmanın doğru olmadığını düşünenler var.

Dünya dışına mesaj gönderme araştırmasının yazarlarından Kristen Fahy, “Bu mesajı göndermeye karar vermedik, sadece tartışıyoruz. Gönderilecek olan mesaj sadece kim olduğumuzu içeriyor” demekte.

Dünya dışında bir hayat var mı? Varsa onlara ilk ulaşan biz mi olmalıyız? - Resim : 2

55 FARKLI DİLDE SELAM GÖNDERİLMİŞTİ

İnsanoğlu uzaya mesaj göndermeyi ilk defa tartışmıyor. 1974 yılında Porto Riko’daki Arecibo Gözlemevi’nden radyo dalgaları ile uzaya sinyaller gönderilmişti. NASA 1977 yılında dünyadan sesler içeren altından plakları Voyager uzay araçları ile güneş sisteminin dışına göndermiş. Bu sesler arasında balina sesleri, yıldırım düşmesi sesi ve Türkçenin de dahil olduğu 55 farklı dilde selamlamalar bulunuyordu.

Doktor Kristen Fahy’ye göre şu an uzaya mesaj göndermenin önünde yasal hiçbir engel yok. Bu güçte bir mesajı evrenin gönderilebilecek en uzak noktasına gönderme kapasitesi Kaliforniya’daki Allen Teleskobu ve Çin’deki bir gözlemevinde var.

GÜNEŞ SİSTEMİ DIŞINDA 5 BİN GEZEGEN DAHA

Araştırmadaki notlara göre Allen teleskobu şu anki noktada sadece sinyal almaya odaklı. Onu mesaj gönderecek bir sinyal verici haline getirmek için milyonlarca dolar harcamak gerekecek. ABD kamuoyunun bir kısmı NASA’ya bütçeden ayrılan devasa payın israf olduğunu düşünüyor. NASA geçen mart ayında Güneş Sistemi dışında 5 bin gezegen daha keşfettiğini açıklamıştı.

Uzaylılara ilk mesajı gönderme araştırmasının başyazarı astrofizikçi Jonathan Jiang, “Uzaylılarla iletişim için hazırlanmalıyız ve bunu olabildiğince erken yapmak istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

UZAYA MESAJ HOLLYWOOD'DA

Hollywood uzaylılara gönderilecek mesajlar konusunda oldukça yaratıcı. Örneğin 2015 yılında Adam Sandler’ın başrolünde olduğu Pixel isimli filmde uzaylıların dünyadan gönderilen bir mesajı yanlış anlamaları sonucunda, Atari oyunlarının karakterleri ile dünyaya savaş açtıkları konu ediliyordu.

Amy Adams ve Jeremy Renner’ın başrolünde olduğu Arrival isimli filmde ise dünya dışı varlıklar ile nasıl iletişim kurulacağı hakkında bir filologdan yardım alınması işleniyordu.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The Wall Street Journal’da Aylin Woodward imzasıyla yayımlanan ‘These Scientists Want to Send Space Aliens a Cosmic Road Map to Earth’ isimli makaleden alınmıştır.

Ek kaynaklar: Haber Global

Kaynak: Web Özel