Diyetten bahsetmiyoruz: 2022'de yemekle olan ilişkinizi nasıl düzenlersiniz?

Web Özel
Diyetten bahsetmiyoruz: 2022'de yemekle olan ilişkinizi nasıl düzenlersiniz?
Karantina günleri bazı insanlar için fast food alışkanlığının başlamasına neden oldu. Fotoğraf: Shutterstock

Salgın ile birlikte yemekle kurulan ilişki değişti. Abur cubur tüketmeyen insanlar sağlıksız bazı alışkanlıklar edindi. Peki 2022 yılında sağlıklı beslenmek için neler yapmalıyız? Şu altı ipucuna bir göz atalım.

Amacınız sadece kilo vermek olmasa da 2022’de biraz daha sağlıklı beslenmek iyi bir fikir gibi. Yılbaşına yaklaşırken kimileri katıldığı yeni yıl yemekleri, akraba eş dost ziyaretlerinin (salgına rağmen) sıklaşması gibi sebeplerle yeni yıla 1-2 kilo alıp girebiliyor. Üstüne 31 Aralık akşamı çekilen ziyafetler de eklenince 1 Ocak 2022 sabahında yemek alışkanlıklarını değiştirmek için çok sebebiniz var gibi.

Araştırmalara göre ne yediğimiz kadar önemli olan başka bir şey de ne için yediğimiz. Kendinizi buzdolabının başında çoğu zaman açlıktan mı yoksa zevkten mi buluyorsunuz? Bu Ocak ayı yemek ile olan ilişkinizi yeniden düzenlemek için bir fırsat olabilir.

Yemek psikoloğu (evet böyle bir alan var) Jane Ogden’a göre pandemi ile birlikte yiyecekle olan ilişkimiz değişti. Uzman, “Çoğu insan için artık yemek yemek daha önemli çünkü duygularımızı kanalize etmenin bir yolu haline geldi” diyor. Aynı zamanda ‘Diyet psikolojisi’ isimli bir kitabın yazarı olan Ogden’a göre bu ocakta yiyecekler ile olan ilişkimizi sıfırlamalıyız. Peki bunu nasıl yapacağız?

1) DİYET YAPMAYIN, AZALTIN

Diyetisyen Sam Rice, “Yemek üzerine bir strateji geliştirin, eğer abur cubura düşkün biriyseniz abur cuburu komple hayatınızdan çıkarmaya çalışmayın kendinize ‘günde iki abur cubur yiyeceğim’ deyin” tavsiyesinde bulunuyor. Rice bu abur cuburların da sağlıklı olanlarına odaklanılabileceğini anlatıyor.

Yiyecek alışkanlığını kökten değiştirmek zor, bu yüzden keto diyetler gibi ağır süreçlerin altından kalkamayabilirsiniz. Bu sebepten ötürü, “Artık iyi bir kahvaltı yapacağım ve abur cuburu azaltacağım” gibi stratejiler işe yarayabilir.

2) ÖGÜN PLANLAMAK

Profesör Ogden, “Gün içerisinde ne yiyeceğinizi planlarsanız daha sonradan spontane kötü tercihler yapmazsınız. İyi bir rutin sistem kurarsınız” demekte. Ogden etrafınızda dikkatinizi dağıtacak türden yiyecekler olmasından uzak durmanız gerektiğini söylüyor. Örneğin satın almadığınız bir çikolata paketi size hediye olarak verilirse bunu hemen bir başkasına vermemiz gerektiğini ifade ediyor.

Diyetisyen Sam Rice ise sağlıklı yiyecekler arasında muhakkak sevdiğiniz bir şeyler çıkacağını ve bunlara odaklandığınızda kendinizi daha rahat hissedeceğinizi söylüyor.

3) GÜNÜN İLK ÖĞÜNÜ DOĞRU OLSUN

Bir gün nasıl başlarsa öyle gider. İyi ve sağlıklı bir kahvaltı gün içerisindeki diğer tercihlerinizi de etkileyecektir. Diyetisyen Sam Rice, ilk öğünün ters gitmesi durumunda diğer öğünlerde de sağlıklı beslenmek için yeterli motivasyonun bulunamayacağını anlatıyor. Rice ayrıca ilk öğünde doymanın çok önemli olduğunu şu sözlerle aktarıyor: “Sabah 6’da veya 10’da kahvaltı ediyor olun, ilk öğünde doyun. Yulaf ve yumurta doymak için önemli.”

4) SIVI KALORİLERİ KESİN

Sıvı olarak aldığınız kalorileri kesebilirsiniz. Biri bir içecek ikram ettiğinde ‘hayır’ demek sizi sandığınızdan daha fazla kaloriden kurtaracak. Rice, “Kahve ve çay dışındaki içeceklerden vazgeçtiğinizde aradaki farkı göreceksiniz” değerlendirmesinde bulundu. Uzman alkol tüketen insanların ise yeni bir yiyecek alışkanlığı oturtmaya çalıştıkları ilk bir ayda alkolden uzak durmaları gerektiğini anlatıyor.

5) YİYECEK GÜNLÜĞÜ TUTUN

Gün içerisinde yediklerinizi not etmek gereksiz besinlerden sizi kurtarabilir. Beslenme uzmanı Jane Clarke, “Ağzınıza bir şey koymadan önce ‘bunu yemek benim için gerekli mi?’ sorusunu kendinize sorun. Bu soruyu sorduğunuzda gereksiz yiyecekler ile aranıza sınır koyacaksınız” demekte.

6) ABUR CUBUR ALIŞKANLIĞINDAN KURTULUN

Clarke’a göre özellikle televizyon izlerken atıştırmalık tüketmek çok büyük kalori alınmasına neden oluyor. Televizyon izlerken yine yiyecek tüketilebilir ama cipslerin yerini biraz meyvelerin alması gerekiyor. Patlamış mısırı her filmde değil, gerçekten buna değecek bir film olduğunda patlatmak iyi bir fikir olabilir. Clarke’a göre ara öğün olarak bisküvi tüketmek yerine önceden termosa konan bir çorba da tercih edilebilir.

*Yukarıdaki derlemede yen alan bilgilerin tamamı The Telegraph’ta Elanor Staefel imzası ile yayımlanan ‘Six simple tricks to improve your eating habits in 2022 and beyond’ isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

diyet önerileri