Daha bahar gelmedi ama bu polenler bizi uğraştıracak🤧

Daha bahar gelmedi ama bu polenler bizi uğraştıracak🤧
Bahar aylarında pek çok insan polen alerjisi yüzünden dışarı çıkmaktan bile imtina edebiliyor. Fotoğraf: Reuters

Bahar aylarında kırmızı gözler ve sürekli burnunu çekerek gezen insanları görüyorsunuzdur. Daha ilkbahar gelmedi ancak yapılan araştırmalar polen mevsiminin her geçen yıl uzayacağını öngörüyor.

Bugün 22 Mart, teknik olarak baharın ikinci günündeyiz. İstanbul’da hava sıcaklığı saat 13:45 itibarıyla 6 derece, yer yer yağmur atıştırıyor. Bahar ortada yok. Artık ara mevsimler oldukça kısalıyor, kıştan yaza, yazdan kışa geçiyoruz. Bahar demek, biraz gevşemek, okulu asmak, park ve bahçelere çıkmak demek ancak bir de bazı insanların hayatını zindana çeviren polenler var!

Yeni yapılan bir araştırmaya göre Amerika Birleşik Devletleri çevreyi bu şekilde kirletmeye devam ederse 21. yüzyılda önceki asırlara göre polen sayısında bu yüzyılda yüzde 200 artış yaşanacak. Bu senaryoda polen mevsimi 40 gün önce başlayacak ve normalde sürmesi gerekenden 19 gün daha fazla sürecek.

ÜREMEK İÇİN KALITIMSAL BİLEŞEN

Meşe ve selvi ağaçlarının olduğu yerlerdeki polen sayısında daha yüksek artış yaşanacak ancak ABD’nin genelinde alerji vakalarında patlama bekleniyor. Beyaz büyük toz parçalarına benzeyen polenler aslında erkek bitkilerin üremek için kalıtımsal materyalinin olduğu bir bileşen.

Bir yerde ne kadar polen çıkacağı, oradaki bitki sayısıyla da alakalı. Küresel ısınma kaynaklı dünyanın çok fazla ısınması bazı bölgelerde bitkilerin yetişmesi için daha uygun bir ortam ve dolayısıyla daha çok polenin ortada olmasına neden olabilir. Yapılan bir bilimsel araştırmaya göre ne kadar çok karbondioksit salınımı artar ve yerküre ısınırsa polenlerin sayısında artış yaşanacak.

Yerküre ısındıkça bitkilerin büyüyüp gelişme dönemleri de uzayacak bu da bitkilere daha fazla polen üretme imkanı sağlayacak. Havadaki karbondioksit miktarının artması, bitkilerin fotosentez yapmasını artıracak, böylece polen miktarı tekrar artmış olacak. Karbondioksit miktarının artması polen oluşumunu artıracak temel sebeplerden biri.

ÖNDEN POLEN UYARISI

Uzmanlara göre; polen mevsimi kışın sonunda başlayıp bahar ayları boyunca devam ediyor. Kızılağaç, huş ağacı ve meşe ağacı polenleri en çok alerji yapan üç tip polenden biri. Araştırmalar gösteriyor ki önce meşe ağaçları, sonra kızılağaç sonra da huş ağaçları polen dökmeye başlıyor. Bilim insanları Yingxiao Zhang ve Allison L. Steiner uygu görüntülerinden derleyerek yaptıkları çalışmalarda polen sezonu başlamadan önce vatandaşların uyarılacağı sistemler üzerinde çalışıyor.

Bilim insanlarına göre yine de uzun vadeli polen tahmini yapmak zor. Ağaçların üreme durumunu pek çok etken değiştirebiliyor. Örneğin bilim insanları hala neden bazı yıllar ağaçların diğer yıllara göre daha fazla polen ürettiğini bilmiyor. 2021 yılında yapılan bir çalışmaya göre Kuzey Amerika kıtasında polen mevsimi 1990 yılına nazaran 20 gün daha uzamış durumda.

Artan polen sayısı sadece burun çekmek veya baş ağrısı demek değil, mevsimsel alerjiler ABD popülasyonunun yüzde 30’unu etkiliyor.

GÜNLÜK POLEN DURUMUNU HABER VERİYORLAR

Ege Üniversitesi ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü ortak çalışması kapsamında 14 Şubat 2022-20 Şubat 2022 tarihleri arasında ağaç ve çalı polenlerinin durumu ölçülüyor. İzmir için toplanan bu veriler https://polenalerji.ege.edu.tr/ adresinde vatandaşa duyuruluyor ve gün içerisinde polenden etkilenme riski bildiriliyor.

Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay polen alerjisinin belirtilerini şöyle açıklıyor: Polen alerjisi olan kişilerde belirtiler değişiklik gösterebilir. Bazı kişilerde polen alerjisi günlük hayatı etkileyecek boyutlara ulaşabilir. Polen alerjisinin tipik belirtilerini şöyle sıralayabiliriz👇

🤧Sulu mukuslu burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, hapşırma

🤧Gözlerde kızarıklık, kaşıntı, tahriş,

🤧Ağız ve boğazda yanma, kaşıntı,

🤧Kaşıntılı kulak kanalları,

🤧Kuru öksürük (özellikle geceleri), hırıltılı solunum, nefes almada güçlük (astım),

🤧Atopik dermatitin kötüleşmesi, nadir durumlarda kurdeşen, kızarıklık,

🤧Yorgunluk, uyku bozukluğu, baş ağrısı.

Profesör Akçay’a göre polen alerjisinin tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar var ancak bu ilaçlar alerjik reaksiyon oluşmasını engellemiyor. Akçay, “Örneğin antihistaminik ilaçlar, burun spreyleri, göz damlaları gibi ilaçlar, belirtilerden kaynaklanan rahatsızlık hissini azaltmaya yardımcı olabilir” ifadelerini kullanıyor.

*Kaynaklar: The Atlantic, Ege Üniversitesi, Alerji ve Astım Derneği

Kaynak: Web Özel