Çöpçatanlığa bilim karıştı! İstanbul'da ofisler var...

Yaşam Haberleri
Çöpçatanlığa bilim karıştı! İstanbul'da ofisler var...

Türkiye'de son zamanlarda modern çöpçatanlık hizmeti veren firmalar artmaya başladı. Kadın ve erkekleri "bilimin ışığında" eşleştirdiklerini söyleyen firmalar bugüne dek yüzlerce çifti evlendirdiklerini iddia ediyor. Peki bu firmalar nasıl çalışıyor, size ne gibi hizmetler sunuyor? Hizmet yasal mı?

Çöpçatanlık kurumsallaştı. Yıllardır görücü usulü yapılan evlilikler şekil değiştirdi. Artık 'bilimin ışığında olduğu söylenen' eşleştirmeler yapılıyor. İstanbul'un en kalabalık semtlerinden birinde, bir plazanın içindeyiz. Ünlü bir kurumsal çöpçatanlık firmasına Instagram'da gördüğümüz ilan sonrası ulaştık. 

Randevu oluşturmadan önce bizden 150 TL istediler. Eğer bu randevu sonrasında anlaşabilirsek kurumsal çöpçatanlık hizmeti paketi alabileceğimiz bilgisi verildi. Paketin ücreti, sisteme girmeyi kabul ettiğimizde bize bildiriliyor. 

Peki, görüşme nasıl geçti? 

*Ofiste her şey normal gözüküyor. İlk etapta sizi bir odaya alıyorlar. Bir danışman, sistem hakkında bilgi veriyor, sorular soruyor. Gerçekten evlenme niyeti olmayanları sistemlerine kabul etmediklerini söylüyorlar. Süreç 1 yılı bulabiliyor. İlk 3 ay, psikolog ve imaj danışmanı eşliğinde ilk randevuya hazırlanılıyor. Sonraki 6 ay size 3 farklı kişiyle randevu sözü veriliyor. Son 3 ay ise 'son şans' olarak adlandırılıyor ve duruma göre size kriterlerinizi değiştirmeniz tavsiye ediliyor.

*Bir aday ile tanıştırılmadan önce, yaklaşık 10 görüşmeden geçiyorsunuz. Bu görüşmelerde estetik operasyon geçirip geçirmediğiniz, dini inancınız ve siyasi görüşleriniz öğreniliyor. Sonraki görüşmelerde kişilik envanteriniz çıkartılıyor. Nasıl bir insan istediğiniz, eski sevgililerinizle ayrılma gerekçeleriniz, gelecekte nasıl bir iş istediğiniz, kırmızı çizgileriniz hatta vücudunuzda eski sevgiliniz için yaptırdığınız bir dövme olup olmadığı bile soruluyor. 

*Bilgi verilme süreçlerinde odadan çıkmanıza izin verilmiyor, diğer adaylar ile olası bir tanışma da böylece engellenmiş oluyor.

İLK RANDEVUDAN SONRA PSİKOLOG

*Diyelim ki adaylar ilk randevularına çıktı. Bu kez, psikologlar adaylarla görüşüyor, evliliğe zihinsel olarak hazırlıyor, eski hataların yapılmaması için telkinde bulunuluyor. İlk randevularda soyad sormak yasak, çünkü karşınızdaki insanı önyargısız tanımanız isteniyor. Şirketin organize ettiği ve mekanı belirlediği bu randevunun masrafları ise sizin cebinizden çıkıyor.

*Uzmanlar, adayların görüşmesinden sonra kendi aralarında "müstakbel çifti" gözden geçiriyor. 

HUKUK NE DİYOR?

Avukat Hadi Dündar, çöpçatanlık şirketlerinde, karar vericinin katılımcılar olduğu için, herhangi bir yasak ile karşılaşmadıklarını söylüyor. Dündar, "Ancak, olayı cinsel ilişki ya da cinsel taciz aşamasına getiriyorlarsa o zaman Türk Ceza Kanunu cezai işlem başlatıyor" diyor. Dündar, evlilik programları gibi bu firmalar için de hukuken engel olmadığını vurguluyor.

'DOĞRU İNSANI BULMAK İÇİN MATEMATİKTEN YARDIM ALIN'

Peki, doğru insanı bulmak için geliştirilen sayısız yöntemler, aldığınız tavsiyeler işe yaramıyor mu? Belki de doğru insanı bulmaktan vazgeçtiniz? Bu noktada matematik size yardımcı olabilir.

Warwick Üniversitesi'nde matematik öğretmenliği yapan Peter Backus insanların neden yalnız kaldığını bilimsel verilerle ortaya çıkardı. Peki, Backus'un hesaplamalarına göre Türkiye'de yaşayan birinin doğru insanı bulma olasılığı ne? Backus, bu tezinde Drake Denklemi'nden yararlandığını belirtiyor. 

İSTANBUL'DA YAŞAYAN GENÇ BİR KADININ DOĞRU İNSANI BULMA İHTİMALİ...

İstanbul'da yaşayan genç bir kadının doğru insanı bulma ihtimalini bilim eşliğinde anlatalım. TÜİK istatistiklerine göre, Aralık 2021'de Türkiye'de 42 milyon 252 bin 172 kadın, 42 milyon 428 bin 101 erkek yaşıyor. Diyelim ki bir kadın İstanbul'da 30-35 yaşları arasında üniversite mezunu bir erkek ile flört etmek istiyor. TÜİK rakamlarına göre; İstanbul'da 30-35 yaş aralığında 4 milyon 428 bin 311 erkek yaşıyor. Backus, denkleminde bu sayının yarısının bekar olabileceğini varsayıyor. Böylece rakam, 2 milyon 214 bin 155'e düşüyor. İstanbul Planlama Ajansı'na göre; İstanbul'da vatandaşların yüzde 19'u üniversite mezunu. Böylece rakam 420 bine iniyor. Bu 420 bin kişi arasından biri aranan erkek olabilir!

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Drake Denklemi