Bodrum için tehlike sinyali mi? 'Mavi Bayrak' indi!

Bodrum Akdeniz Muğla Sağlık Haberleri
Bodrum için tehlike sinyali mi? 'Mavi Bayrak' indi!
Gümüşlük'de bulunan halk plajları mavi bayrak kriterlerini karşılamadığı için sınıfta kaldı.

Sürekli artan nüfus nedeniyle çevre sorunları yaşanan Bodrum'un plajları artık eski havasından uzak! Kirlilik yükü nedeniyle Gümüşlük plajlarındaki 'Mavi Bayrak' indirilirken, çevreciler ise hem uyarılarının dinlenmemesi, hem de gerekli önlemlerin alınmamasından şikayetçi...

Tatilcilerin gözde mekanı Bodrum Gümüşlük Mahallesi'nde geçtiğimiz yıl gündeme gelen mavi bayrak sorunu devam ediyor. Kurban Bayramı'nda adeta tatilcilerin akın ettiği Gümüşlük'de bulunan halk plajları mavi bayrak kriterlerini karşılamadığı için sınıfta kalırken, çevreciler ise bir türlü bitmek bilmeyen sorunlarına tepkililer. Gümüşlük'de geçtiğimiz yıl 25 Nisan’da Çayıraltı plajındaki koli basili değeri sınır değerin 4 katı, atık kaynaklı kirlilik ise normal değerlerin 2 katı olarak saptanırken, 31 Ağustos 2022'de yapılan ikinci ölçümlerde de kirlilik değerlerinin ciddi oranda arttığını ortaya konulmuştu. 

Bodrum için tehlike sinyali mi? 'Mavi Bayrak' indi! - Resim : 1
Gümüşlük de halihazırda mavi bayraklı halk plajı bulunmuyor.

KRİTERLERİ KARŞILAMADI

Ancak bir yıl içinde yaşanan tüm olumsuz gelişme ve tartışmalara rağmen sorunlar çözüme kavuşmadı. Geçtiğimiz yaz dönemi artan kirlilik yükünün tartışıldığı Gümüşlük'de bu yaz ise halk plajlarının mavi bayrak hakkını kaybettiği ortaya çıktı. Mavi bayrak programını yürütmekten sorumlu tek yetkili kuruluş olan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın (TÜRÇEV) internet sitesinde Gümüşlük sınırlarında bulunan bir işletmeye ait plajın mavi bayrak kriterine hak kazandığı, halk plajlarının Mavi Bayrak kategorisinde olmadığı dikkatlerden kaçmadı.

BAYRAKSIZ KALDIK

Gümüşlük ve Sanat Derneği Başkanı İbrahim Hakkı Zırh, Çayıraltı Plajı’nda mavi bayrak hakkının kaybedildiğini ve Gümüşlük kıyılarının her geçen gün kirlenmeye devam ettiğini belirterek, “Geçtiğimiz yıl yaz dönemi TÜRÇEV’in internet sitesinde Gümüşlük Çayıraltı Plajı, mavi bayrak kriterlerini karşıladığı belirtiliyordu. Ancak bizler Gümüşlük kıyılarının mavi bayrak kriterlerini karşıladığını düşünmediğimizi belirtmiştik. Neticede itibarıyla mavi bayraklı halk plajımız kalmadı" dedi.

SORUNLAR GİDERİLMİYOR

Gümüşlük'te Çayıralt Plajı, Bölme Plajı, Gümüşlük Plajı ile Kukurbük Plajlarında artık Mavi Bayrak dalgalanmayacağını sözlerine ekleyen Zırh, "Arıtma suyunun verildiği dereye, özel kanalizasyon kuyusundaki atıkları vidanjörle çektirip kaçak olarak boca edenler oluyor. Kanalizasyon terfi istasyonu geçtiğimiz Mart'ta bitirilecekti halen yapılmış değil" diye konuştu.

TUVALET BİLE YOK 

"Bazı sitelerin arıtma masrafından kaçmak için foseptiğini kaçak olarak dereye boşalttığı iddiaları araştırılmalı" diyen Zırh, şu serzenişlerde bulundu: "Gümüşlük kıyıları bazı dönemler köpük köpük olduğu gibi, maalesef kokuyor. 3 halk plajında 8 şemsiye var ancak şezlong ile tuvalet bulunmuyor. Eksikler bir türlü giderilmiyor

Bodrum için tehlike sinyali mi? 'Mavi Bayrak' indi! - Resim : 2
Mavi baurak kriterlerini karşılamayan Gümüşlük plajlarında vatandaşlar denize girmeye devam ediyor.

KAÇAK DÖKÜM YAPANLAR 

Gümüşlük sakinlerinden çevre aktivisti Cengiz Yılmaz da mavi bayrağın Gümüşlük Halk Plajı’ndan kaldırılmasının yerinde bir karar olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bazı işgüzarlar  vidanjörlerle çektikleri foseptiği kaçak olarak Gümüşlük Deresi'ne döküyor. Çayırağası Arıtma Tesisinden çıkan arıtma suyu plaj kıyısından denize veriliyor. Arıtma tesisinden çıkan atık su, açık dereden gittiği için zaman zaman tortular birikiyor. Gümüşlük yıllardır süregelen hoyratlık ve ilgisizlik nedeniyle artık Mavi Bayrak hakkını kaybetmiş bir tatil belde. Bu durum Bodrum için sinyaldir."

MAVİ BAYRAK NASIL VERİLİYOR 

TÜRÇEV koordinasyonunda yürütülen mavi bayrak programı, uluslararası alanda Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı-FEE koordinasyonunda dünyada 50 ülkede uygulanıyor. Tatlı su ve deniz alanlarında sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen program, yüzme suyu kalitesi, çevre yönetimi, çevre eğitimi ve can güvenliği konularında yüksek standartlara ulaşmak için yerel yönetimler ve plaj işletmelerini önlemler almaya teşvik ediyor. Bir plajın mavi bayrak ödülü alabilmesi için belirlenen hijyen kriter ve önlemlerin karşılanmış olması gerekiyor. En önemli kriter ise koli basili (Escherichia Coli) ile atık kaynaklı kirlilik (Intestinal Enterokok) değerlerinin sınır değer kabul edilen 100’ü geçmemesi gerekiyor.

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Bodrum Gümüşlük çevre Ege deniz kirliliği sağlık