Bira şişeleri neden koyu renklidir?

AJANS BİZİM
Mısır
Bira şişeleri neden koyu renklidir?

Bazıları sarı, bazıları kahverengi ya da kırmızı sever. Peki, bira şişeleri neden koyu renklidir? İşte yanıtı...

Bira için neden şeffaf cam veya plastik kaplar yerine koyu renkli şişeler tercih ediliyor? Bira üreticilerinin uzun süredir kahverengi şişeleri tercih etmesinin tek nedeni, estetik nedenler değildir. Aslında biranın kalitesi nasıl saklandığına bağlıdır ve tüketiciler bunun çok iyi farkındadır.

Tahılların alkollü içeceklere dönüştürülme süreci yaklaşık beş bin yıldır biliniyor olsa da (Mezopotamya ve Mısır'da), biranın depolanması bira üreticileri için büyük bir sorun oluyordu. Galyalılar birayı fermente etmek, depolamak ve taşımak için ahşap fıçılar kullanıyordu.

Ancak fermantasyonu mükemmelleştirenler Ortaçağ'ın biracı keşişleri ve özellikle de 12’nci yüzyılda şerbetçi otunun birayı korumadaki niteliklerini gözlemleyen Hildegarde de Bingen adlı bir başrahibe olmuştur.

Louis Pasteur, 1870'lerde, birayı dış etkenlerden koruyan ve çok daha uzun süre saklanmasını sağlayan yeni bir mayalama tekniği geliştirmek için büyük Fransız bira üreticileriyle birlikte çalıştı. Bu dönemde bira üreticileri şişelerini sterilize etmeye başladı.

William Painter, 1892’de cam şişeleri mantardan çok daha iyi yalıtan kapsülü icat etti.

NEDEN KAHVERENGİ?

Peki neden çoğu bira şişesi kahverengidir? Şişeler ışığa maruz kaldığında kimyasal bir süreç işlemektedir. Şampanyada da gözlenen bu "hafif tat", riboflavin ve ışık arasındaki kimyasal reaksiyonla bağlantılıdır. Daha çok B12 vitamini olarak bilinen riboflavin ve şerbetçi otunda bulunan alfa asitler ışıkla temas ettiğinde reaksiyona girer. Oluşan kimyasal reaksiyon 3-metil-2-buten-1-tiyol veya MBT olarak adlandırılır.

Kahverengi şişe, birayı ışık dalgalarından korumada şeffaf veya yeşil şişeye göre daha etkilidir. Ancak bu sadece şerbetçi otu içeren biraları etkiler! Çok az şerbetçi otu içeren ya da hiç içermeyen biranın tadı MBT'den etkilenmez.

Eğer şerbetçi otu tadını seviyorsanız, kahverengi cam şişe kalitenin garantisidir. Tadımcılar, tadın ambalaja göre değiştiğine inansa bile, diğerleri için yeşil şişe ya da alüminyum kutu kalite açısından gerçek bir fark yaratmayabilir.

Bira üreticileri, ürünleri için gittikçe daha fazla alüminyum kutu kullanıyor. Cam şişeler (kahverengi, yeşil veya şeffaf) üzerindeki depozito, diğer ambalajlara kıyasla çevreye daha duyarlı bir yönteme katkıda bulunuyor.