Antakya'yı ikinci deprem mi yıktı? 'Depremler peş peşe tetiklendi'

Deprem Kahramanmaraş Depremi Hatay Kahramanmaraş
Antakya'yı ikinci deprem mi yıktı? 'Depremler peş peşe tetiklendi'
Antakya'daki felakete 6 Şubat tarihinde birbirlerini tetikleyen ve toplamda 7.7'lik sarsıntıya neden olan depremin neden olduğu belirtildi.

Antakya başta olmak üzere 10 ilde yıkıma neden olan 'Asrın Felaketi'ne ilişkin yeni araştırma bulgularına ulaşıldı. Deprem bilimciler, Antakya'yı Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremden saniyeler sonra tetiklenen ikinci depremin yıktığında hemfikir.

Türkiye’yi yasa boğan 6 Şubat tarihli deprem felaketinin yaraları sarılmaya devam ederken, bilim insanlarının araştırmaları da sürüyor. Pazarcık merkezli saptanan depreme ilişkin son araştırma ise İskenderun Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi-Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Semir Över'in öncülüğünde gerçekleştirildi. Prof. Dr. Över, Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremden saniyeler sonra Antakya'yı yıkan Amanos fayının tetiklendiği belirterek, "Aslında Antakya’yı tetiklenen 2.deprem yıktı ” dedi.

Amerika Merkezli Sosyal Bilim Araştırmaları Ağı’nda da yer bulan araştırma bulgularını ilk kez paylaşan Prof. Dr. Över, depremin hemen ardından 2 aylık süreçte yapılan analiz ve saha gözlemlerinin sonuçlarına ilişkin şunları söyledi: “Gölbaşı (Adıyaman)’a kadar yüzey kırığı oluşturan Pazarcık depreminin güneye doğru uzanan Amanos Fayı’nı kırması imkansız. Yaptığımız analizlerin sonuçları saha gözlemleri ile birleştirildiğinde güneye doğru uzanan Amanos Fayı’nı kıran depremin Pazarcık depreminden farklı bağımsız bir deprem olduğunu gösterdi" diye konuştu. 

Antakya'yı ikinci deprem mi yıktı? 'Depremler peş peşe tetiklendi' - Resim : 1
Antakya'da 6 Şubat büyük yıkım yaşanırken, binlerce kişi enkaz altında hayatını kaybetti. Fotoğraf:AA

BİRİKMİŞ STRES ELBİSTAN'I YIKTI 

Pazarcık’ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem oluştuktan saniyeler sonra Antakya başta olmak üzere Hatay’ı yıkan depremin tetiklendiğini, söz konusu 2 kırılmanın yakın konumda (episantır) ve kısa zaman aralığında peş peşe meydana geldiğini sözlerine ekleyen Prof.Dr.Över, şunları söyledi:

"Bu nedenle, birbirinden ayrılması çok zor olan iç içe geçmiş bu iki deprem kayıtlarda tek deprem olarak ölçüldü. 7.7 büyüklüğündeki depremin odak mekanizmasını inceledik. Pazarcık depremi kuzeye doğru hareket ederek Doğu Anadolu Fayı üzerinde yüzey kırıkları oluşturdu. Aynı deprem, daha kuzeyde bulunan doğu-batı uzanımlı Çardak-Sürgü fayı üzerine stres yükleyerek 9 saat sonra Elbistan’da 7.6 büyüklüğünde bir depremi tetikleyerek söz konusu fayın batı kesimini oluşturan Nurhak-Göksun arasındaki Çardak segmentini kırdı. Pazarcık segmenti üzerinde yaklaşık 4.5 metrelik, Çardak Fayı üzerinde yaklaşık 6.7 metrelik bir yer değiştirme ölçtük. Asrın felaketini Antakya’da yaşamış bir uzman olarak, ilk depremin hemen ardından saniyeler içinde meydana gelen ikinci depremin çok daha etkili olduğunu o anda anladım."

ÖLÜDENİZ FAYINA DİKKAT 

Amanos Fayı üzerinde en az 150 yıldır birikmiş enerjinin açığa çıktığını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Över, Ölüdeniz fay hattına da dikkat çekerken, "Ölüdeniz Fayı da Antakya’nın güneyinden itibaren güneyde Ölü Deniz’e kadar uzanan yaklaşık 1000 km uzunluğa sahip. Bu fayın da 7 ve üzeri deprem üretme potansiyeline sahip olduğu bilinmeli” ifadelerini kullandı. 

Antakya'yı ikinci deprem mi yıktı? 'Depremler peş peşe tetiklendi' - Resim : 2
Uzmanlara göre, , 4 saniye içinde birbirini tetikleyen ve ve toplamı 7.7 olan bir deprem yaşandı. Fotoğraf:AA

3, 4 SANİYE ARALIKLARLA...

İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak da, 7.7’lik depremin ardından kırılan fayların modellemeleri üzerinde çalıştan bilim insanlarından. “Deprem ivmelerin dağılımına baktığımızda 2 kez, 2 ayrı zamanda ivme pikleri olduğunu görüyoruz" diyen Prof. Dr. Yaltırak'a göre de, iç içe geçmiş, 3, 4 saniye içinde birbirini tetikleyen ve ve toplamı 7.7 olan bir deprem yaşanmış olma ihtimali söz konusu: "Fay, tek parça kırılmış olabileceği gibi, 2 veya 3 farklı segmentin 4-5 saniyelik aralıklarla peş peşe kırılması da söz konusu olabilir."

PEŞ PEŞE TETİKLENDİ

Öte yandan Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış da, Pazarcık merkezli deprem başladıktan 20 saniye sonra, güneyde Hatay’a uzanan Amanos segmentinin tetiklenerek kırılmaya başladığını söyleyen uzmanlardan. "Kırılma Pazarcık’ta başlasa da, saniyeler sonra Hatay’a inen kol tetiklenip kırılmış oldu" bilgisini veren Prof. Dr. Barış, "Aslında iki deprem üst üste binmiş oldu. 7.2 ve 7.3’lük peş peşe tetiklenen depremler toplamda 7.7 büyüklüğünde sarsıntı yarattı. Ancak yaşanan büyük yıkımı göz önüne aldığımızda ‘Pazarcık veya Amanos’ depremi olarak konuşmak bir şey değiştirmez. Bir fay kırıldığında fayın tamamı aynı anda kırılmıyor. Sonuçta saniye aralıklarla tetiklenen toplamda 7.7 büyüklüğünde ve büyük bir enerjiyi açığa çıkartan deprem yaşadık.”

mert.inan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel

deprem Antakya Asrın felaketi 6 Şubat Pazarcık büyük deprem