Belki de robotlar işimizi elimizden hiç almayacak... | 'Teknoloji yeni meslekler de yaratıyor'

Yapay Zeka ChatGPT Yaşam Haberleri
Belki de robotlar işimizi elimizden hiç almayacak... | 'Teknoloji yeni meslekler de yaratıyor'

Gelişen teknolojiyle bazı mesleklerin yavaş yavaş ortadan kalktığına şahit oluyoruz. Bu meslekleri icra edenler için tablo parlak değil ancak toplum bilimciler, her bir teknolojik gelişmenin başka bir mesleği doğurduğuna işaret ediyor.

Mesleklerinde otomatik sistemlere geçiş riski bulunan çalışanlar geleceğe belirsizlikle bakıyor. Uzmanlar teknolojinin bazı iş gruplarını ortadan kaldırabileceğini ancak inovatif gelişmelerin yeni meslekler de yarattığını kaydediyor. Uzmanlarda ayrıca, “kilit nokta çalışanları dönüştürebilme” düşüncesi hakim.

"Robotlar işlerimizi elimizden alır mı?” endişesi aslında pek de yeni bir endişe değil. Halihazırda gelişen bilişim teknolojisinin, özellikle yeni teknolojik gelişmeleri kolay kabul edebilen ülkelerde birçok mesleği yavaşça ortadan kaldırdığına şahit oluyoruz. Mesela artık hız limitini aştığı için sürücüler “sağa çekilip” ellerine cezaları tutuşturulmuyor, bu cezalar kişilere otomatik olarak bildiriliyor. Bu tür değişimlerde hem teknolojik atılımlar hem de tüketici alışkanlıklarındaki değişim söz konusu.

Çin'de QR koduyla sipariş verme yönteminden ötürü restoranların garson sayısını azalttığına ya da gelişmiş mobil ödeme sistemleri neticesinde hiç görevli bulundurmayan süpermarketlere dair haberler de sık sık gündeme gelmekte. Geçmişte de çok rağbet gören ve makul kabul edilen çok sayıda meslek, bugün bizlere biraz “retro” gelmiyor mu? Ancak mesleklerinde böylesi dönüşümlere birebir şahit olanlar için tablo pek iç açıcı değil... 

Belki de robotlar işimizi elimizden hiç almayacak... | 'Teknoloji yeni meslekler de yaratıyor' - Resim : 1
Otomatik kasalar, bazı ülkelerde sıfır çalışanlı marketlerin bile kurulmasına öncülük ediyor. Fotoğraf: Shuuterstock

'OTOMATİK KASAYA GİDENLERİ GÖRÜNCE...'

51 yaşındaki kasiyer Pilar Pulgar, “otomatik kasaya giden bir müşteri gördükçe bacaklarının titrediğini” dile getiriyor. 28 yaşındaki Estefania Garcia da nakliye deposunda otomasyona dönüşümün kendisini korkuttuğunu söylüyor. Bir telefon şirketinde tanıtım temsilcisi olarak çalışan 42 yaşındaki Jose Luis de şirketinin gelecekte bu pozisyondakileri “makinelerle” değiştirme ihtimalinden korkuttuğunu dile getiriyor. Luis, “Süremizin dolabileceğini bize açıkça belli ediyorlar” demekte.

Fakat, otomasyon riskiyle karşı karşıya olan bir grup çalışan da geleceğe daha olumlu bakıyor. Üretim hattında araba kapılarını törpüleyen 39 yaşındaki Beatriz Espinilla da “İşimiz hassasiyet ve incelik gerektiriyor, o nedenle bizim yaptığımız işin otomatikleştiğini hayal etmekte güçlük çekiyorum” demekte. 

Otomasyon dünya çapında milyarlarca işçiyi endişelendiren bir durum. Son yıllarda yaşanan büyük teknolojik gelişmeler ve onların geleceğe yansımaları bazı meslek gruplarının alarma geçmesine neden oluyor. Uzmanlar, geçmişteki teknolojik atılımların iş piyasasında benzer büyük değişimlere neden olduğunu anımsatarak, bugün de beklenen bu tür değişimlerin bir noktada gerçekleşeceğine işaret ediyor. Yani bu değişim de çalışanların duruma uyum sağlamaları için türlü eğitimleri zorunlu kılıyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Araştırma Bölümü'nden ekonomist ve “2023 Trendleri: Dünyada İstihdam Görünümü” isimli raporun yazarlarından Miguel Sanchez, konuya ilişkin değerlendirmesinde önemli bir noktaya parmak basıyor. Sanchez, şunları söylüyor:

Tarihsel süreçte yeni meslekler eski mesleklerin ortadan kalkmasını telafi etti. Bu tartışma birinci ve ikinci Sanayi Devrimi sırasında zaten gerçekleşmişti. Büyük teknolojik değişimlerin farklı dönemlerinde, bu dönüşümlerin küresel refah düzeyine ve çalışmaya net etkisinin de olumlu olduğu görülmüştü. Umarız bu sefer de farklı olmaz."

Belki de robotlar işimizi elimizden hiç almayacak... | 'Teknoloji yeni meslekler de yaratıyor' - Resim : 2
Robotik kolların yaygınlaşması, üretim hattındaki insan gücünün azalmasına neden oluyor. Fotoğraf: Shutterstock

Madrid Complutense Üniversitesi Uygulamalı Sosyoloji Bölümü'nden Arturo Lahera ise, "Bu tartışmayı on yıldır sürdürüyoruz ve pandemi tarafından getirilen dijitalleşme atılımına rağmen otomasyon nedeniyle işler ortadan kalkmadı" diyor.

PEKİ 'PARLAK MESLEKLERİN' DÖNÜŞÜMÜ?

Yenilenebilir enerji sektörünün genişlemesiyle rüzgar türbini teknisyenine ve bu alanda çalışan elemanlara daha çok ihtiyaç duyulacak. Ya da psikiyatrik tedavi görenlere karşı önyargının azalmasıyla psikiyatrlar da artacak. Öte yandan online alışveriş ve paket servis sektörünün gelişmesiyle kargo ve kuryelerin artması da bu dönüşümün birer örnekleri.

Ancak bir yandan da "gelecekte nesli tükenme ihtimali en yüksek olan işlere" dair raporlar hazırlanıyor. Amerikan merkezli haber sitesi Insider'ın hazırlattığı rapora göre, gelecekte kaybolma riski en büyük meslekler arasında demir ve plastik işçiliği, telefon santralleri operatörlüğü, kasiyerlik, montajcılık, banka veznedarlığı, yönetici asistanlığı ve fotoğraf baskıcılığı gibi meslekler yer alıyor. Öte yandan, bilgisayar programcılığı, DJ'lik ve sayaç okuyuculuğu da yerini yeni teknolojiye bırakacak meslekler arasında yer alıyor.

Kaynaklar: El Pais, CNBC, Insider, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

iş hayatı